Descomptes

El Govern central prorroga el descompte de 10 cèntims de dièsel per als transportistes fins al setembre

S’estén l’ajuda a les empreses de serveis de transport marítim que operen línies de navegació d’interès públic

El Govern central elimina la pròrroga dels lloguers amb l’oposició de Sumar

Permisos laborals, lloguers i gasolines: aquestes són les mesures del setè pla de xoc del Govern central

El Govern central prorroga el descompte de 10 cèntims de dièsel per als transportistes fins al setembre
2
Es llegeix en minuts

El Govern central ha prorrogat fins al 31 de desembre del 2023 la bonificació als combustibles per al sector del transport professional per carretera. En concret, es mantindrà aquesta rebaixa de 10 cèntims al dièsel fins al pròxim 30 de setembre, mentre que en el quart trimestre el descompte serà de 5 cèntims per litre.

Per a les flotes mogudes per gas es preveu una compensació de 13 cèntims fins al setembre i de 7 cèntims d’euros entre l’octubre i final d’any, ateses les especials circumstàncies a què s’enfronta el preu del gas en aquesta etapa. 

La mesura ha sigut recollida en el reial decret llei aprovat avui en el Consell de Ministres per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, en què s’han aprovat altres mesures com la pròrroga de la rebaixa de l’IVA als aliments i les ajudes al transport públic.

En total, aquest paquet de mesures mobilitza 3.800 milions d’euros addicionals, tot i que l’impacte total –tenint en compte les ajudes totals, amb les rebaixes d’impostos i bonificacions–, és de 8.900 milions d’euros en la segona part de l’any. «En total, els set paquets aprovats mobilitzen més de 47.000 milions d’euros en resposta a l’impacte de la guerra», ha posat en valor la vicepresidenta primera.

L’Executiu de Pedro Sánchez també ha anunciat altres mesures com la prohibició dels desnonaments fins al 31 de desembre, tot i que ha eliminat la pròrroga dels lloguers, un fet que ja contempla la llei de vivenda.

En el cas de les empreses que es beneficien de la devolució del gasoil professional, l’ajuda s’abonarà al finalitzar cada mes d’aplicació de la mesura, junt amb la devolució parcial de l’impost d’hidrocarburs, i es calcularà en funció dels litres consumits i pagats amb les targetes de gasoil professional.

D’altra banda, s’estableix un sistema d’ajudes directes per a les empreses i treballadors autònoms que no es beneficien de la devolució del gasoil professional. Els beneficiaris hauran de sol·licitar l’ajuda a través de la seu electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària entre el 18 de setembre i el 31 d’octubre del 2023, que, una vegada aprovada, s’abonarà en un únic pagament. La bonificació es calcula estimant el consum, per tipus de vehicle, en un període de sis mesos: de l’1 de juliol del 2023 al 31 de desembre del 2023.

Ajudes al transport marítim

Notícies relacionades

El reial decret llei aprovat avui prorroga per sis mesos les ajudes als serveis de transport marítim de passatge o de passatge i càrrega rodada en navegacions de línia regular de cabotatge declarades d’interès públic de competència estatal i sobre aquelles línies marítimes interinsulars.

Com a conseqüència de la dissolució de les Corts Generals per l’avanç electoral, la Diputació permanent, únic òrgan que es manté dempeus, serà qui assumeixi la facultat de convalidar o derogar les mesures que ha aprovat aquest dimarts el Govern central via decret llei.