Decret anticrisi

El Govern elimina la pròrroga dels lloguers amb l’oposició de Sumar

El Govern espanyol aprova els permisos per conciliar que incloïa la llei de famílies

El Govern elimina la pròrroga dels lloguers amb l’oposició de Sumar
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern de coalició ha deixat caure la pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de sis mesos que va aprovar el més de desembre. En el reial decret llei que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres amb mesures per fer front a la crisi derivada de la guerra d’Ucraïna, l’Executiu central no inclourà aquesta iniciativa, que obliga fins al 30 de juny els propietaris a prorrogar el contracte de lloguer sis mesos més. La portaveu de Vivenda de Sumar, Alejandra Jacinto, hi ha mostrat el seu ple rebuig: «Dir q és indignant és poc».

«La part socialista del Govern acaba de tombar la mesura que permetia prorrogar els contractes de lloguer durant sis mesos que evitava pujades abusives de preus i desnonaments», ha denunciat Jacinto, portaveu de Podem en matèria de vivenda i ara integrada en el projecte de Yolanda Díaz. A través d’un missatge publicat a Twitter ha denunciat que la mesura, aprovada al desembre, buscava que els «inquilins no patissin pujades abusives» i que des d’aleshores la situació no ha variat.

Tot i que actualment està aprovada la llei de vivenda que limita l’actualització dels lloguers a un 2% durant aquest any i a un 3% durant el 2024, els propietaris poden incrementar els preus tant com vulguin al finalitzar els contractes. En aquest sentit, Jacinto ha recordat que amb la llei de vivenda es podrien evitar aquestes situacions en aquelles zones de mercat tensionat, però que «la voluntat política de molts governs autonòmics és la de no regular els preus dels lloguers».

«No hi ha justificació per no prorrogar la mesura tret de protegir el rentisme», ha continuat Jacinto a Twitter abans de reiterar que «hauria de continuar vigent per a qualsevol que vulgui protegir la gent davant la voràgine especulativa en la qual estem immersos».

Els permisos de la llei de famílies

Notícies relacionades

L’enuig de Sumar respecte a aquesta matèria contrasta amb la satisfacció expressada per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, després que s’hagin inclòs en el reial decret llei una sèrie de permisos que estaven recollits en el projecte de llei de famílies, que va quedar en foc d’encenalls per l’avanç electoral. En concret, s’hi recull un permís de cinc dies a l’any, retribuïts, que es podrà utilitzar en cas d’accident o malaltia greus, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs, tant d’un familiar de fins a segon grau com d’un convivent.

A més, hi haurà un permís retribuït ‘a causa de força major’, que es pot distribuir per hores i podrà arribar en total fins a quatre dies a l’any. Finalment, un permís parental no retribuït de vuit setmanes, que podran disfrutar-se de forma contínua o discontínua, a temps complet o parcial, fins que el menor compleixi vuit anys.

Temes:

Sumar PSOE Govern