Investidures municipals

Lluc Salellas (Guanyem), nou alcalde de Girona de la mà de Junts i ERC

Lluc Salellas (Guanyem), nou alcalde de Girona de la mà de Junts i ERC

Glòria Sánchez/iconna

4
Es llegeix en minuts

Lluc Salellas (Girona, 1984) ja és oficialment l’alcalde de Girona. Ho ha aconseguit després d’obtenir 17 dels 27 vots del nou plenari municipal, els que sumen els 8 regidors de Guanyem, els 6 de Junts i els 3 d’ERC. Un pacte amb segell independentista que ha impedit que qui va guanyar les eleccions, la candidata del PSCSílvia Paneque, s’hagi emportat la vara. Girona es converteix ara, amb Berga, en el gran bastió de laCUP.

Salellas ha reivindicat que el govern que comença a caminar és «legítim». «Hi haurà qui voldrà vendre la imatge que és d’una part, però serà ampli, fort, de canvi i transformació», ha assenyalat. En el seu discurs ha tingut un record per al seu pare, mort fa unes setmanes, i també per a Carles Puigdemont, de qui ha dit que és una «injustícia» que no pugui ser a la seva ciutat amb els seus. El nou alcalde ha agraït la «generositat» de Junts i ERC per segellar un pacte «municipalista» amb vocació d’imposar un «canvi de rumb» a la ciutat.

Paneque ha criticat durament el pacte amb què Salellas ha arribat a l’alcaldia, que ha titllat del «més difícil d’explicar de la història». «En política, només es poden fer les coses que es poden explicar públicament», ha assenyalat, a més de retreure que tot s’ha fet «per una cadira» sense tenir en compte el programa i el projecte. La líder socialista ha lamentat també no haver tingut «cap oportunitat de negociar res amb ningú»

L’estrena de Vox

El ple havia començat amb la constitució de la mesa d’edat, amb Franciso Domínguez (Vox) com el regidor de més edat i Carla Aguilera (PSC) com la més jove. Domínguez s’ha estrenat amb polèmica, ja que havia demanat que al saló de plens hi hagués un quadro del Rei, com estableix la llei, però no s’ha posat. Tampoc la bandera d’Espanya. El representant de Vox és qui, paradoxalment, havia de donar la vara d’alcalde a Salellas, al ser el regidor de més edat dels presents. Però Salellas l’ha agafat abans.

A continuació s’ha jurat o promès el càrrec. Els regidors independentistes han utilitzat dues fórmules. Els representants de Guanyem (tots excepte Amy Sabaly) i d’ERC han dit literalment: «Ho prometo per imperatiu legal. I per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, manifesto el ferm compromís amb els valors de la república catalana i declaro que continuaré treballant en la construcció d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada».

Els de Junts, encapçalats per l’exconsellera Gemma Geis, han indicat que ho feien per imperatiu legal i amb el compromís «d’avançar cap a una Catalunya independent i una Girona prospera, justa i solidària». Els altres candidats que s’han sotmès a votació per ser escollits alcalde han sigut la socialista Paneque, que ha rebut els vuit vots del seu grup, i el popular Jaume Veray i el representant de Vox, que han obtingut cada un el suport de les seves respectives formacions.

Durant els discursos, Geis, en nom de Junts, ha insistit que Girona té «un govern ampli i fort» per poder assumir els nous reptes. Ha explicat que «treballaran per una ciutat per a tothom des de la proximitat». També ha admès que en el govern hi ha «visions diferents» però s’ha mostrat convençuda que «sabran agafar bé les corbes del camí». A més, ha tingut un record per a l’exalcalde  Carles Puigdemont, que «per una anomalia democràtica» no pot ser a Girona i de qui ha dit que ell va ser qui va saber travar aliances i complicitats i qui va posar la ciutat com un referent independentista.

El cap de llista republicà, Quim Ayats, ha recordat el compromís de la seva formació amb Girona i la seva gent i que aquest fet ja els va portar a assumir responsabilitats en un moment complicat, en plena pandèmia. Ha admès que la ciutat té molts reptes per davant i «inèrcies» que s’hauran d’anar superant gràcies a un govern que ha qualificat de «fort i plural» i que té per objectiu dissenyar «un rumb clar» per «fer avançar la ciutat».

Notícies relacionades

Pel PP, Jaume Veray ha desgranat els aspectes que considera que s’han de millorar a la ciutat, com per exemple «l’abandonament dels barris», la situació de la policia o l’augment de les ocupacions de vivendes. I ha recordat que a l’ajuntament s’ha de parlar de polítiques per a la ciutat. En aquest sentit, ha assenyalat que el tripartit independentista «no és el millor per Girona» perquè els uneix «una idea política» i no un model de ciutat o uns projectes comuns. «Nosaltres hem vingut a treballar pels gironins», ha insistit i ha recordat que «l’ajuntament som tots, no només el govern».

També ha intervingut el representant d’extrema dreta. «Ens deien que Vox no passaria i hem passat», ha recordat, i ha dit que defenserà la Constitució espanyola i l’Estat de dret. El temps que ha destinat a la seva intervenció ha provocat que el nou alcalde, Lluc Salellas, li reclamés diverses vegades que acabés. Volia treure el so del micro, però no ho ha aconseguit.