Troba el teu habitatge a barcelona

projecte controvertit

El límit als preus del lloguer aviva la guerra a la Generalitat

zentauroepp41472156 graf212  madrid  04 01 2018   la diputada de erc  ester cape180104110152

zentauroepp41472156 graf212 madrid 04 01 2018 la diputada de erc ester cape180104110152 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Departament de Justícia, que dirigeix la republicana Ester Capella, portarà a la reunió del Govern del dimarts que ve un decret llei per fer possible la limitació del preu dels arrendaments a les zones amb alta demanda acreditada de pisos de lloguer. La nova norma facultarà el departament competent en matèria de vivenda (Territori i Sostenibilitat) per poder regular el preu, ja sigui directament o donant la capacitat per fer-ho als ajuntaments o a altres ens supramunicipals, tal com va avançar aquest diari. La possible aprovació del decret, anunciada ahir per Justícia, permetrà a l’Ajuntament de Barcelona limitar els preus del mercat, una mesura que defensa l’actual consistori d’Ada Colau.

L’anunci, no obstant, sembla queaprofundeix en les diferències que ja hi ha entre les conselleries de Justícia (ERC) i Territori (PDECat), que dirigeixDamià Calvet, contrari a establir límits en els preus. Des de Territori ahir es va precisar que encara no hi ha cap acord entre els dos departaments que permeti portar el decret al Consell Executiu. I van explicar perexpectatives electorals a Barcelona la pressa d’ERC per aprovar el decret.

 Capella  es va reunir ahir amb els representants de l’Associació d’Agents Immobiliaris, Gerardo Duelo i Joan Ollé, per comunicar-los la presentació del decret, tot i que de moment no se’n coneix el contingut, segons Ollé, més enllà que s’aplicarà en les poblacions catalanes amb demanda acreditada, prop de 75 municipis, inclòs el de Barcelona, i que es desenvoluparà en dues fases. En la primera s’aprovarà el decret llei i en una segona es durà a terme una reforma del Codi Civil, per incloure la limitació dels lloguers. 

Preus per llei

Amb el reconeixement o l’acreditació de l’augment desproporcionat del preu del lloguer,l’import dels contractes d’arrendament quedarà fixat per llei a partir de l’índex de referència de preus del lloguer. La Generalitat planteja el decret llei per regular el preu del lloguer després que el Parlament instés el Consell Executiu a prendre “mesures urgents” per “limitar l’increment dels preus en zones de forta demanda acreditada”. La regulació es duu a terme mentre es prepara l’avantprojecte de llei d’arrendaments, que inclourà aquestes mesures i, a més, allargarà la durada dels contractes i impedirà fiances abusives.

La llei catalana d’arrendaments inclourà l’obligatorietat de documentar l’estat dels pisos amb vídeos o fotografies. Amb aquesta mesura, d’una banda, els llogaters recuperaran les fiances més fàcilment, sense haver d’afrontar reclamacions per danys que no hagin provocat. De l’altra, els propietaris podran constatar els danys causats en el seu immoble durant la vigència del contracte i rescabalar el seu valor. Així, la nova regulació dels arrendaments reduirà el nombre de disputes i la seva judicialització. Així, almenys, ho considera Justícia.

Qüestió de Competències 

Notícies relacionades

La nova norma va més enllà de la regulació dels lloguers aprovada pel Govern de Pedro Sánchez i es basa en les competències exclusives que té Catalunya per regular el Codi Civil. No obstant, serà la primera vegada que la Generalitat reguli directament els contractes de lloguer de vivendes.  Justícia ha reivindicat les “competències pròpies” de Catalunya i ha reclamat lleialtat al Govern de Sánchez i al futur ministre de Foment per respectar aquesta regulació, però no descarta un possible recurs d’inconstitucionalitat per part de l’Executiu central. 

Justícia destaca que la limitació del preu del lloguer és una iniciativa per afavorir l’accés a la vivenda que el Codi Civil d’Alemanya recull des de fa 30 anys. Altres estats, com Itàlia, l’apliquen des del 1998. A banda d’aquestes dues experiències, també disposen de fórmules per regular el preu del lloguer a Portugal, Àustria i Suïssa. A Europa, França és l’últim que ha aprovat una norma amb l’objectiu d’evitar els abusos als inquilins, el novembre de l’any passat. Als EUA, Oregon és el primer estat amb mesures de contenció de rendes.