Exercicis Air Defender 23

Defensa envia tres caces a les maniobres més dissuasòries de l’OTAN contra Rússia

Defensa envia tres caces a les maniobres més dissuasòries de l’OTAN contra Rússia

Manuel Acosta - Ejército del Aire

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Tres avions de combat i tres pilots ja provats en missions de l’OTAN volaran per part d’Espanya en les maniobres Air Defender 2023, que l’Aliança Atlàntica activa aquest dilluns en l’exercici militar aeri més important de la seva història.

Defensa aportarà 3 caces Eurofighter Typhoon de l’Ala 14 de l’Exèrcit de l’Aire i l’Espai (EAE) per combinar-se en un mateix comandament aeri amb uns altres 30 caces iguals que desplegarà la Luftwaffe alemanya. Les maniobres es portaran a terme, majoritàriament, en l’espai aeri alemany i amb durada prevista fins al 23 de juny. Un total de 200 aeronaus seran mobilitzades per l’OTAN per a l’exercici. Cent d’aquestes aeronaus són aportació nord-americana i 46 seran caces de l’exèrcit alemany.

Els 3 caces que aporta Espanya formaran part d’un fictici grup aeri d’intercepció de l’OTAN de cara a l’atac rebut per un dels seus aliats. Els avions espanyols participaran en l’assaig durant quatre dies, entre el dia 12 i el 16.

Els més moderns

L’aportació espanyola a aquestes maniobres, el missatge dissuasori més important que l’OTAN envia a Rússia aquest any, consisteix en tres dels seus més moderns i potents avions de combat, i de la unitat més operativa de l’EAE. En l’Ala 14, amb base a Los Llanos (Albacete), opera l’elit dels pilots militars espanyols. Però el seguici humà que acompanyarà aquests caces és, segons fonts de l’Exèrcit de l’Aire, «el mínim necessari per recolzar el desplegament».

L’organització de les maniobres Air Defender 2023 ha encaixat les necessitats de suport logístic de les aeronaus desplaçades a Alemanya per aquest simulacre. Són 22 els països participants i, tenint en compte que també es posa a prova la capacitat de donar assistència a diferents avions de diferents nacions d’una forma no estanca, la pràctica totalitat del treball afegit a terra el portaran a terme professionals de la Luftwaffe.

La mateixa unitat que Espanya envia a Air Defender 23 va estar desplegada en el Destacament Aeri Tàctic Ambre, a la base aèria d’Ämari, a Estònia, l’estiu del 2022, en una tasca –en aquest cas res de simulacres– de vigilància de vols russos no degudament identificats. Va ser la tasca de la missió Policia Aèria del Bàltic (BAP) de l’OTAN.

Notícies relacionades

A l’espai aeri d’Estònia, els Eurofighter espanyols volaven en binomi amb els Eurofighter alemanys, en serveis QRA, o de reacció ràpida. En aquesta vigilància anaven armats amb míssils aire-aire per a possibles intercepcions d’aeronaus hostils.

Al principi Defensa es plantejava enviar dos caces i mantenir-ne un de reserva, però va decidir ampliar-ho a tres a demanda de l’OTAN, en la fase final de l’organització de les maniobres.