Eleccions municipals 2023

El PSC acusa ERC d’«enterrar» el tripartit d’esquerres a Barcelona

Els socialistes mantindran la candidatura de Jaume Collboni per arrabassar-li l’alcaldia a Trias i s’obren als vots del PP

El PSC acusa ERC d’«enterrar» el tripartit d’esquerres a Barcelona

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Jaume Collboni no renuncia al seu propòsit d’intentar arrabassar-li l’alcaldia a Xavier Trias per molt difícil que se li posi l’aritmètica per aconseguir-ho i per molt que el candidat de Junts li allargui la mà. El PSCacusa ERC d’haver «enterrat» la possibilitat de teixir una aliança a tres amb els Comuns, però tot i així els socialistes s’han compromès a continuar intentant-ho i han advertit que continuaran negociant amb totes les formacions a excepció de Vox. Admeten que això inclou que en l’equació pugui intervenir el PP, els tres regidors del qual serien clau per superar la majoria de 21 necessària perquè el dirigent socialista aconsegueixi la vara també amb el suport dels nou representants que ha obtingut el partit d’Ada Colau.

Així doncs, amb ERC fora de la suma, el que necessitaria Collboni, que en campanya va dir que no intentaria ser alcalde si no guanyava, és que Daniel Sirera exercís el rol que el 2019 va fer Manuel Valls. El candidat dels populars, que es va reunir dimarts i dimecres tant amb Collboni com amb Trias, va mostrar aquest dijous predisposició per explorar aquesta possibilitat, tot i que va posar com a condició que la fins ara alcaldessa se n’hauria d’anar i que el seu partit es quedés en l’oposició. Una altra cosa és si aquesta vegada els Comuns estan disposats a entrar en un govern amb aquests vots i renunciar tant a l’alcaldia com a la seva líder. I la resposta, asseguren, és que no.

Els morats insisteixen per activa i per passiva que l’acord ha de ser entre les tres formacions d’esquerres i es resisteixen a renunciar que Colau tingui opcions d’optar a l’alcaldia. Fonts dels Comuns asseguren que, si el dia 16 de juny –el dia abans de la constitució dels ajuntaments– no hi ha un pacte amb el PSC i ERC, els seus regidors votaran Colau i evitaran qualsevol altra aliança perquè Collboni se surti amb la seva. «Demanem màxima generositat a totes les parts. Quan hi ha empat –amb referència als socialistes– també has de cedir», diuen sense renunciar a fórmules que no passin per una alcaldia de quatre anys només per al PSC.

Contra la «lògica del procés»

En la intervenció de la número tres de la candidatura, Laia Bonet, que és la portaveu de les negociacions per part del PSC i l’encarregada de fer la radiografia de situació, ha acusat els republicans d’haver sucumbit de nou a «la lògica del procés en lloc de la lògica del progrés», motiu pel qual ja ha donat per impossible aquesta suma. Però, malgrat donar per tancada aquesta opció, ha deixat clar que el seu partit «no renuncia a res» i que mantindrà fins al final la candidatura de Collboni,cosa que suposa que el PSC espremerà totes les opcions perquè Trias no s’emporti la vara.

Justament, el candidat de Junts ha plantejat aquest divendres una aliança amb ERC i el PSC que els socialistes han donat per descartada, alhora que postconvergents i republicans estan «analitzant les possibilitats» de teixir un govern compartit. «Barcelona mereix obrir aquesta nova etapa i no farem altra cosa que fer-ho possible», ha remarcat. I és que els de Collboni mantenen que del resultat de les urnes del 28 de maig es desprèn que els ciutadans han apostat per un «canvi» i que aquest sigui amb segell «progressista».

Notícies relacionades

El PSC, els Comuns i ERC sumen un total de 24 regidors, però Bonet ha lamentat que ERC hagi optat per un «front independentista» en lloc de mirar cap a l’esquerra. Amb aquest relat, el que plantegen els socialistes és que s’ha de construir un acord que impedeixi que Barcelona quedi «supeditada a interessos de partit com els del 2019» i s’entregui a la «política de blocs» que, segons el seu parer, fomenten els independentistes.

Un ‘no’ en públic i en privat

Va ser el president dels republicans, Oriol Junqueras, qui aquest dimecres va comparèixer des del Parlament per defensar que es prioritzin les aliances independentistes i, en el cas de Barcelona, sigui Xavier Trias l’alcalde. Una aposta que va llançar just després que el president Pere Aragonès advoqués per un «front democràtic» per a les eleccions generals del 23 de juliol, uns comicis que enfrontaran de nou el PSC i ERC i que condicionen les negociacions dels pactes municipals. Segons els socialistes, els republicans han traslladat també en privat que no pensen promoure que Collboni sigui alcalde. «ERC està traint milers d’electors que pensaven que votar-los a ells era votar una formació d’esquerres», ha sentenciat, a més de cridar a impedir que arribi a l’Ajuntament «la inestabilitat» i el «forat negre del procés» de l’altre costat de la plaça de Sant Jaume, és a dir, de la Generalitat.