Així funciona

Comença el recompte definitiu de vots de Barcelona que dirimirà el duel Collboni-Colau

Comença el recompte definitiu de vots de Barcelona que dirimirà el duel Collboni-Colau

Enric Fontcuberta / EFE

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La repesca de les eleccions municipals de Barcelona 2023 ja ha començat. Aquest divendres a les 10 h del matí comença el recompte de vots, amb el qual partits i Junta Electoral revisen els vots nuls i les actes d’aquelles urnes on intueixin errors en el comptatge de les paperetes de la nit electoral.

L’expectació és màxima en el PSC i els Comuns, ja que només 141 vots separen els dos partits. Tots els partits sumaran i restaran algun vot, però si Colau aconsegueix acabar el recompte amb tan sols un vot més, podria treure a Jaume Collboni un regidor i la segona posició. 

El canvi tindria diverses implicacions en les negociacions d’investidura. D’una banda, els Comuns podrien aspirar a encapçalar un tripartit d’esquerres com a alternativa al guanyador, Xavier Trias, possibilitat que afegiria encara més pressió pública i desgast intern a ERC. D’altra banda, un regidor menys per al PSC deixa sense majoria absoluta una eventual sociovergència, aliança que no està actualment sobre la taula però per la qual es posicionen obertament patronals com Foment. Altrament, una confirmació del repartiment actual de cadires aplana el camí enormement a Trias per ser investit alcalde el 17 de juny.

Bona prova de la incertesa és que hi ha partits que encara no han decidit el seu equip de negociadors per a la ronda de contactes prèvia a la investidura, a l’espera del resultat electoral definitiu. 

Com es fa

Fonts jurídiques i polítiques expliquen a El Periódico que el recompte es fa de manera presencial en una sala judicial on es reuneixen un jutge, funcionaris de la Junta Electoral i apoderats dels partits. Un «habitacle» molt petit al qual no es permet l’entrada de premsa. Es revisen els resultats de tots els municipis de la província, però els partits poden prioritzar determinades taules. 

I és que els partits arriben amb el seu llistat de taules sospitoses, és a dir, aquelles que tenen xifres d’aparença irregular i per a les quals se sol·licita una revisió manual. 

Dos indicis habituals són taules amb un total de paperetes declarat que no quadra amb la suma de les obtingudes pels partits més nuls i blancs, i també les seccions censals amb diverses meses on una es desmarqui amb un resultat molt diferent. Cada partit sospesa també si els presumptes errors detectats li van a favor o no, per fer els ulls grossos si l’esmena s’augura perjudicial. 

A la sala s’habiliten diverses taules, cadascuna amb un funcionari i apoderats, que van obrint els sobres marrons en els quals la nit electoral cada president de taula va dipositar l’acta manuscrita i els vots nuls. Cadascuna d’aquestes paperetes s’examina pel grup a la recerca d’un eventual excés de zel: per exemple podrien reclamar com a vàlid un vot que tingués escrita una creu junt amb el nom de l’alcaldable, ja que no està permès modificar les paperetes però pot arribar a considerar-se un gest de reforç del sentit del vot. Els nous vots admesos es comuniquen al jutge, que està en una taula separada i situada sobre una tarima. 

Fins a tres dies i la via judicial

Notícies relacionades

Les mateixes fonts assenyalen que la llei electoral fixa un termini màxim de tres dies naturals per tancar els resultats oficials definitius. Això suposa, com han insistit els Comuns a la premsa aquest dijous, que la incògnita de la segona plaça podria quedar sense resoldre avui divendres.

A més, una vegada tancat el resultat oficial, hi ha una última via d’impugnació. Els partits poden presentar un contenciós administratiu perquè un tribunal reexamini les xifres. En aquest cas, la investidura es retardaria fins al 7 de juliol, segons preveu la llei.