Disciplina en els missatges

Feijóo demana obediència als seus barons perquè Sánchez no pugui utilitzar guerres internes davant el 23J

Feijóo demana obediència als seus barons perquè Sánchez no pugui utilitzar guerres internes davant el 23J
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo va convocar aquest dimarts a Madrid els dirigents autonòmics, diputats, senadors, alcaldes i alts càrrecs del PP per analitzar els resultats de les eleccions de diumenge i impartir-los doctrina per a les pròximes, les generals, que se celebraran el 23 de juliol. L’alegria per l’èxit a les municipals i autonòmiques es va escenificar amb l’arribada conjunta dels barons que han passat per les urnes i el líder del PP a la seu del carrer de Génova. A dins els esperaven desenes de joves de Noves Generacions que els van aplaudir i els van saludar amb efusivitat, fent-los un passadís molt futbolístic.

Minuts després, ja tots reunits en la junta directiva nacional, van escoltar un discurs de Feijóo en obert als mitjans de comunicació i un altre, ja sense càmeres, en què el polític gallec es va esplaiar. Segons alguns dels presents, en aquesta segona intervenció, el líder del PP va celebrar la unitat del partit en aquests moments, els va dir que sent que són tots «amics» i que ara és el torn de col·locar un d’aquests «amics» (a ell) a la Moncloa.

Per aconseguir-ho creu que és bo que remin tots a l’una i va concretar que, així com ell ha donat via lliure perquè cada baró decidís la seva estratègia particular en aquestes autonòmiques i municipals, ara reclama ell aquesta mateixa llibertat per marcar la línia a seguir en la campanya que s’acosta. Vol «prudència», evitar patinades, estirabots i, sobretot, obediència al que cada dia reculli Génova en els seus argumentaris.

Les discordances amb Ayuso

El missatge, segons expliquen alguns testimonis, va ser una petició general a tots els presents (senadors, diputats, alcaldes...), tot i que va ser inevitable pensar en Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid no ha dubtat fins ara a mostrar públicament algunes opinions discordants amb Feijóo (ella vol la il·legalització d’EH Bildu, no veia «maquillatge» en les dades de l’atur, va mantenir la impugnació davant el Suprem dels fons europeus...). Ara, el líder dels populars els demana, a ella i a tots, que siguin disciplinats i evitin que Pedro Sánchez pugui assenyalar guerres internes en el PP.

Hores més tard, Ayuso va reunir per la seva banda la junta directiva del partit de Madrid, del qual ella és presidenta, i va recollir el guant. «Aquest projecte [del Govern de coalició] té els dies comptats i com més treballem i més donem de nosaltres mateixos, el resultat de Madrid es portarà a tot Espanya i, molt especialment a la Moncloa. És la nostra gran oportunitat. Ara és el moment d’Alberto Núñez Feijóo», va remarcar.

Carinyo per a Paco Núñez

També sense càmeres van prendre la paraula (per ordre alfabètic) els barons. Ayuso i Jorge Azcón (Aragó) van agrair la feina de Feijóo per guanyar diumenge. La presidenta va donar dades sobre els resultats a la Comunitat de Madrid, va felicitar expressament Carlos Mazón (Comunitat Valenciana) i Marga Prohens (Balears) pels seus èxits malgrat la influència del nacionalisme, va concretar, i va tenir paraules de carinyo per a Paco Núñez (Castella-la Manxa), que no ha desbancat el socialista Emiliano García-Page.

Notícies relacionades

Juanma Moreno, president d’Andalusia, va celebrar no només la victòria a totes les seves capitals de província, sinó també les majories absolutes en municipis com Jerez i Algesires. Azcón va assegurar també que davant les generals seguirà com fins ara: «Treballant mitja jornada... Dotze hores diàries». Abans, davant els mitjans, Feijóo els va avisar que l’«única oportunitat» de Sánchez és agafar-los relaxats després del triomf del 28 de maig. «Necessitem una empenta més», va dir per engrescar-los. També va anunciar que el PP «posa al servei del constitucionalisme» els seus vots al País Basc per tallar el pas a EH Bildu en futurs governs.

Sense mencions a Vox

VoxNi en obert ni en tancat cap referència del líder del PP a Vox, un partit amb el qual s’han d’entendre si volen governar en sis comunitats (Comunitat Valenciana, Extremadura, Aragó, Cantàbria, Múrcia i les Balears). Amb prou feines Alfonso Rueda (Galícia) es va vantar que la força d’ultradreta només hagi aconseguit un regidor a la seva comunitat en aquestes eleccions. Vox va ser aquest dimarts a Génova l’elefant a l’habitació.