Convocatòria el 23J

Feijóo accelera el disseny del seu propi PP sense lligams després de la victòria del 28M

Sánchez reacciona a la debacle avançant les generals al 23 de juliol per agafar Feijóo amb el peu canviat

El president del Govern, dins de l’executiva del PSOE: «El millor resultat el podem tenir ara»

Feijóo accelera el disseny del seu propi PP sense lligams després de la victòria del 28M

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El cop d’efecte de Pedro Sánchez convocant eleccions generals el 23 de juliol obligarà Alberto Núñez Feijóo a accelerar el disseny del PP que vol com a líder. El seu aterratge d’emergència en la presidència dels populars, l’abril del 2022, passat l’equador de legislatura, el va obligar a haver de treballar amb dos grups parlamentaris, al Congrés i al Senat, que havien sigut seleccionats pel seu antecessor, Pablo Casado. Feijóo va començar fent la seva pròpia cúpula, després va canviar algunes representacions de les comissions de les dues cambres, va posar en marxa la seva fundació Reformismo21 i ara, mig any abans del que s’esperava, ha de confeccionar les llistes electorals. S’han de presentar en les juntes electorals provincials entre el 14 i 19 de juny.

El líder del PP pot elaborar aquests equips sense lligams ni peatges amb els seus barons. El rotund èxit del seu partit en les eleccions municipals i autonòmiques de diumenge, amb la reconquesta de territoris com el País Valencià, Extremadura, Aragó i Cantàbria, li permet tenir les mans lliures per fer i desfer. A més, les enquestes assenyalen que els populars faran un salt important al Congrés, al passar dels 89 escons a més de 130. «Això és una meravella quan ho viu un partit. Tens espais de sobra per acontentar tothom», assenyala un alt càrrec del partit que ha sigut durant lustres fontaner. L’eufòria pels resultats del 28M, amb nous executius repartits per comunitats de tot Espanya, també obre desenes d’espais per a nous consellers autonòmics.

Feijóo ja havia encarregat fa mesos a Miguel Tellado, vicesecretari d’Organització Territorial, que comencés a conjuminar les llistes i ja té bastant clars els números u de gairebé totes les províncies. Tellado va ser portaveu del PP a Galícia, secretari general de la formació i home de confiança total de Feijóo, que no va dubtar a emportar-se’l a Madrid l’any passat, per confiar-li les tasques més delicades.

¿Aznaristes? ¿Fitxatges de Cs?

El cap dels populars mostrarà en aquestes llistes quin partit vol. Si hi suma polítics marianistes, aznaristes o casadistes. Si fitxa dirigents de Ciutadans per mostrar encara més clarament que el PP absorbeix el partit liberal. Si convenç persones com l’exministra de Treball Fátima Báñez, ara presidenta de la fundació CEOE, o Pablo Isla, expresident d’Inditex, per anar a les llistes o si les dues parts prefereixen deixar aquest pas per arribar directament al Consell de Ministres, en cas d’aconseguir ser el pròxim president del Govern. Totes aquestes incògnites es resoldran en menys d’un mes quan es puguin veure les llistes que el PP presenta al Congrés i al Senat.

La notícia de l’avanç de les eleccions generals va deixar els populars sense temps per a la degustació del triomf (i sense marcar els titulars). Feijóo va ajornar l’inici del comitè de direcció per seguir la intervenció de Sánchez i a l’escoltar-lo va decidir sortir ell a parlar també als mitjans de comunicació. El líder conservador va animar els ciutadans a «culminar» el 26J el final del president del Govern. «Ahir els ciutadans van votar majoritàriament el meu partit, però el sanchisme encara no ha estat derogat», va avisar.

L’antecedent de Moreno

Notícies relacionades

En una compareixença amb un sol torn de preguntes, el gallec no va ser qüestionat sobre si està disposat a obrir els governs autonòmics del PP a Vox, partit que necessita per a la investidura dels seus candidats en algunes alcaldies i al País Valencià, Extremadura, Aragó, Balears, Cantàbria i Múrcia. En l’autonomia valenciana es dona la circumstància que el líder d’ultradreta, Carlos Flores, està condemnat per violència masclista contra la seva exdona. Segons cada autonomia i els estatuts, la constitució de les meses dels Parlaments ja donarà una pista de l’acostament entre les dues formacions i aquest procés pot coincidir amb la precampanya de les generals.

«El cop que ha rebut és duríssim, però [el president del Govern] encara viu i el vol aprofitar», diu un assessor que ha guanyat enters davant Feijóo en els últims mesos. A la seu central no creuen que el resultat de les municipals sigui extrapolable a les generals (segons la Moncloa, el PP i Vox no arribarien a l’absoluta, amb 176 escons). Però un veterà alt càrrec dels populars avisa: «Que no es confongui Sánchez amb la idea d’incentivar la por a Vox una altra vegada amb el dels governs autonòmics. A [Juanma] Moreno aquesta estratègia li va servir per concentrar en ell els vots i arribar a la majoria absoluta».