Eleccions municipals 2023

Ernest Maragall crida «a evitar que sigui Pedro Sánchez qui decideixi sobre Barcelona»

Oriol Junqueras afirma que el Govern del PSOE i Unides Podem ha tractat Barcelona «com una ciutat de segona»

El conseller Elena, ex del PSC com l’alcaldable d’ERC, demana el carnet de militant avalat pel president del partit i per Marta Rovira

  • Última hora de les eleccions municipals 2023 a Barcelona i la resta de Catalunya

  • 20 coses que no sabies d’Ernest Maragall

  • Els reptes d’Ernest Maragall per a aquesta ‘batalla de Barcelona’

Ernest Maragall crida «a evitar que sigui Pedro Sánchez qui decideixi sobre Barcelona»

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova alerta d’ERC, tant de l’alcaldable Ernest Maragall, com del president de la força, Oriol Junqueras, per evitar que «Barcelona caigui en el sucursalisme». Maragall ha demanat una gran participació «per evitar que sigui Pedro Sánchez qui prengui les decisions sobre Barcelona. També aquesta ciutat té dret a pensar i portar a terme el seu futur», sense que l’hi diguin des de la capital de l’Estat.

En un acte a la rambla del Poblenou, Maragall va explicar que aquest sucursalisme es pot donar en clau continuista amb un govern municipal entre Ada Colau i Jaume Collboni («Colau-Collboni o Collboni-Colau, tant és», va assegura) o bé amb un pacte ‘sociovergent’ entre l’alcaldable socialista i Xavier Trias. En aquesta línia, el republicà va apuntar que «Convergència i el PSC van ser uns fenòmens polítics importants, cada un amb la seva manera d’entendre i exercir el poder. I en aquest exercici van teixir enteses i sobreentesos amb els poders reals de la ciutat. I aquests poders volen que ara això es torni a donar, però ni el PSC, ni Convergència són ja el que eren» .

Ciutat abandonada

La intervenció prèvia d’Oriol Junqueras va servir, de fet, de centrada mesurada per a la rematada de Maragall pel que fa a qui ha de prendre les decisions sobre Barcelona. «Aquesta ciutat ha afrontat els seus reptes freqüentment sola. I acostuma a ser abandonada pels que l’haurien de defensar», va arrencar Junqueras, per seguir: «Els partits que governen aquesta ciutat són també els que són al Govern de l’Estat [amb referència al PSOE i Unides Podem] i aquest Executiu l’hi ha negat tot a Barcelona. Li ha negat una xarxa digna de ferrocarrils de rodalies i de mitjana distància i li ha segrestat la façana marítima, que hauria de ser un nucli de cultura i coneixement, en benefici de l’Exèrcit». S’ha de recordar que tot el litoral espanyol, la zona maritimoterrestre, i aquesta ha sigut una freqüent batalla entre Barcelona i l’Estat, és competència de l’Estat.

Davant tot això, Junqueras va sentenciar que «volen convertir aquesta ciutat en una sucursal al servei de les forces de Madrid. I no podem permetre que continuïn tractant Barcelona com una ciutat de segona».

Pas endavant d’Elena

També va intervenir en l’acte el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que comparteix amb l’alcaldable la seva condició d’excàrrec del PSC. Elena, després de glossar la seva transició des del partit socialista fins al Govern, com a independent, va anunciar que havia fet un pas més i havia demanat «a Oriol Junqueras i Marta Rovira el seu aval per incorporar-se com a militant a aquesta gran tradició històrica que és ERC».

Abans havia assenyalat que «la Barcelona rebel i capital europea ens necessita, perquè Barcelona no pot estar en mans de gent com Jaume Collboni, gent sense principis que cada dia diu el que toca. Que no accepta responsabilitats»

I dirigint-se a Maragall, li va recordar que «vam defensar el catalanisme al PSC perquè som sobiranistes al servei de la majoria i no concebem la nació sense que tot Catalunya ens segueixi perquè la nació és la seva gent». I va afegir: «El PSC va renunciar al dret autodeterminació. Ara ha decidit convertir-se en un partit conservador que defensa que les coses no canviïn. Estan en el seu dret».

ERC, antifeixista

Pel matí, i davant la reproducció aixecada a la Vall d’Hebron del pavelló de la República Espanyola a la Fira Internacional de París de 1937, Ernest Maragall ha instat els barcelonins a mobilitzar-se diumenge vinent «per impedir l’entrada de Vox a l’Ajuntament de Barcelona». «El discurs de Vox el fa Desokupa, l’amplifiquen Ciutadans i Valents i l’abona Jaume Collboni quan anuncia la creació d’una oficina antiocupació», ha asseverat el candidat republicà a l’alcaldia de Barcelona.

Segons la seva opinió, hi ha un altre risc més sibil·lí i per al qual també ha reclamat el suport a les urnes, i es tracta de «la rendició i submissió a l’Estat» que propugna Collboni. I, unint els dos riscos, ha dit que no descarta que el socialista se serveixi, si ho requereix per ser alcalde, de la crossa de l’extrema dreta. «És pura lluita per conquerir el poder. No té res a veure amb la vivenda o la mobilitat. Ells parlen de sumes per ser alcalde, de submissió a l’Estat», ha afegit.

El retorn de Colau a Valls

Maragall, enllaçant possibles ajudes de l’extrema dreta amb l’ocorregut el 2019, amb el suport de Manuel Valls a Ada Colau, s’ha preguntat «per què Colau va preferir l’entesa amb l’exsocialista francès i Collboni en lloc d’un pacte de progrés amb ERC». I tot seguit ha asseverat que, «si Eva Parera, respecte a la qual tots vam veure en el debat de Catalunya Ràdio i TV-3 el que va dir, presideix el districte de Sarrià-Sant Gervasi, és en virtut de l’acord entre Valls i Colau». Fins ara ningú havia afirmat que el suport de l’ex primer ministre francès a l’alcaldessa i segona ‘classificada’ en les eleccions del 2019 havia tingut alguna contraprestació.

Notícies relacionades

«Colau forma part d’aquesta política de baixa volada que creu que això només va de cadires i de poder, i no de propostes per a la ciutat», ha sentenciat el republicà.

ELECCIONS MUNICIPALS A CATALUNYA

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: