Eleccions municipals 2023

Illa acompanya Parlon en ple pols amb Rufián per aconseguir una tercera majoria absoluta

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • El ‘qui és qui’ de Santa Coloma

  • Els 10 reptes del PSC a les eleccions municipals de Catalunya

  • Mapa | Aquí se la juga el PSC en les eleccions municipals a Catalunya

Illa acompanya Parlon en ple pols amb Rufián per aconseguir una tercera majoria absoluta

PSC

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Núria Parlon és una de les millors alcaldesses de Catalunya. I no soc d’exageracions ni de regalar les orelles a ningú». El líder del PSC, Salvador Illa, ha tret tota l’artilleria en un míting amb el clar objectiu d’acompanyar l’alcaldessa de Santa Coloma en el seu pols amb el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, per aconseguir una tercera majoria absoluta. El resultat, ha reclamat, ha de ser «contundent», un missatge dirigit directament a frustrar les aspiracions dels republicans de fer efecte en un dels seus grans feus.

Illa ha deixat en mans dels alcaldes les regnes de la campanya als seus principals feus metropolitans sota el convenciment que no perillen les majories absolutes de factòtums del partit com Núria Marína l’Hospitalet, Antonio Balmón a Cornellà o Lluïsa Moret a Sant Boi de Llobregat. No obstant, sí que ha volgut donar un cop a sobre de la taula des de l’escenari que els republicans han escollit per fer visible el seu objectiu d’erosionar l’històric gran viver de vots socialistes i on Gabriel Rufián s’ha fixat el repte de trencar la supremacia de Parlon.

L’alcaldessa ha pujat al faristol justament per demanar revalidar aquesta majoria –té 17 dels 27 regidors del consistori– i garantir un «govern sòlid» per a la ciutat. Les seves credencials per fer tal reclamació, ha dit, és el compliment del 95% del pla d’actuació municipal. «Perquè en campanya es pot prometre la lluna, sobretot si no es governarà», ha deixat caure donant per descomptat que aquest no serà el rol de Rufián. Ha insistit que si puja a un escenari per demanar confiança és perquè ha «firmat un contracte» amb els veïns i ha «retut comptes».

I si de venjança es tracta, Parlon ha proclamat que Santa Coloma «tindrà la segona residència pública» perquè porten molts anys amb el terreny «compromès» perquè la Generalitat, que «és qui ha de fer-la», la construeixi i perquè així ho ha aprovat el Parlament. Justament la metxa entre Parlon i Rufián es va encendre arran d’aquest assumpte pel polèmic vídeo del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que es va interpretar com una vinculació de la construcció de la residència a una eventual victòria dels republicans. L’assumpte va prendre tal dimensió, que va acabar al Parlament amb una reprovació del conseller i el vot majoritari a favor que es garanteixin els recursos per a la residència en els pressupostos d’aquest mateix any.

La campanya ha sigut especialment bronca –la que més, admeten l’equip municipal socialista– per aquest cos a cos que ha buscat el partit d’Oriol Junqueras per presentar-se com el vot del canvi. Per a això, han espremut el mal funcionament i la desinversió acumulada a Rodalies i han qualificat de «règim» els governs del PSC que s’han succeït durant dècades a l’àrea metropolitana. Rufián ha arribat a referir-se a Parlon com a «cacic» i com a «hereva de la corrupció» després de la caiguda de Bartomeu Muñoz pel cas Pretòria. Declaracions que han crispat la contesa i que han obligat a respondre a l’alcaldessa, que acusa Rufián de ser un «paracaigudista» a la ciutat.

Notícies relacionades

L’èxit o el fracàs dels republicans es mesurarà en si són capaços d’augmentar la borsa de votants metropolitans a costa dels socialistes i en si aconsegueixen que governs com el de Parlon perdin la majoria absoluta. El PSC descarta aquesta possibilitat i assenyalen que ERC busca crear una «ficció» en un territori on estan a «anys llum» i que, per tant, no els poden considerar «adversaris». El PSC ostenta l’alcaldia en 19 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana, tot i que el 2019 els republicans van obtenir el seu millor resultat i es van col·locar com a segona força en alguns ajuntaments de pes, posició que aspiren consolidar.

Illa, que ha optat per evitar els exabruptes durant aquesta campanya, ha tornat a defensar que el PSC és el partit de la «política útil» i no el que entén la política com una mera «ocupació del poder» i que la seva manera d’exercir és l’antítesi de la «confrontació» i la «crispació» que atribueix als seus contrincants. No ha pronunciat el nom de Rufián, però en aquest cas estava clar el destinatari.