Municipals 28M

¿Qui guanyarà les eleccions a Santa Coloma de Gramenet aquest 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Les prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la Comunitat de Madrid

  • Santa Coloma davant les municipals: el gran bastió socialista de Parlon que fa salivar l’ERC de Rufián

¿Qui guanyarà les eleccions a Santa Coloma de Gramenet aquest 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
2
Es llegeix en minuts
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

EL PERIÓDICO ofereix aquest divendres 12 de maig una nova actualització del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de l’estimació de vot en les eleccions municipals a Santa Coloma de Gramenet. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

A Santa Coloma de Gramenet, gran bastió socialista de l’àrea metropolitana de Barcelona, l’actual alcaldessa, Núria Parlon, compta amb la majoria més absoluta del PSC: 17 regidors de 27 i el 50,94% dels vots (22.913 de 45.163), millor quota de vot socialista a les grans ciutats catalanes.

Per intentar acabar amb aquesta hegemonia, ERC ha situat com a alcaldable la seva figura més popular, Gabriel Rufián, portaveu republicà al Congrés dels Diputats. Malgrat que el desafiament de destronar Parlon s’entreveu inabastable, l’aposta per Rufián pot permetre als republicans ampliar la seva representació en un ajuntament simbòlic on van entrar per primera vegada en la història el 2019 com a última força.

En aquesta última actualització, el PSC de Núria Parlon registra la seva millor marca des que va començar la sèrie: un incontestable 87,28,% de probabilitats de revalidar l’alcaldia de Santa Coloma, marca rècord des dels inicis de la sèrie que li permet augmentar la distància respecte a l’ERC de Gabriel Rufián.

Els republicans, per la seva banda, perden gairebé un punt en relació amb el dia anterior per continuar en segon lloc amb un 5% de probabilitats. Mantenint-se, això sí, davant d’En Comú Podem (4,61%). El PP (3,1%) seria l’única força de dretes amb potencial representació segons les prediccions, escenari que deixaria fora del ple colomenc Ciutadans, actual líder de l’oposició amb 4 regidors.

L’evolució de les expectatives de cada partit s’ha mantingut bastant estable en tots els casos des del començament de la sèrie de prediccions, amb l’únic intercanvi de posicions entre ERC i Comuns, que ha anat oscil·lant entre la segona i tercera posició.

Notícies relacionades

En la línia de candidats singulars, mentre els republicans compten amb Rufián, els populars presenten com a alcaldable Miguel Jurado, exregidor del polèmic Xavier García Albiol (PP) a Badalona i també implicat en el judici del cas Antenes amb una petició d’inhabilitació per part de la Fiscalia.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.