Eleccions municipals 2023

El PSC crida a concentrar el vot en l’«autèntica esquerra» per garantir el final de l’era Colau

Jaume Collboni: «Està en risc que les coses continuïn igual de malament o patir una regressió a la ciutat»

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Lluís Rabell, «el de les llibretes»

  • Collboni mira de dissuadir el vot a Trias a Sarrià: «És el candidat de la inseguretat»

  • El PSC promet 250 milions més als barris i demana el vot dels «decebuts» amb Colau

El PSC crida a concentrar el vot en l’«autèntica esquerra» per garantir el final de l’era Colau

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Prenent com a metàfora un Salvador Illa a la carrera per la Barceloneta dissabte, el PSC esprinta i defineix la recta final de la campanya com «la setmana del canvi». Conscients que hi ha una borsa d’indecisos que el 28 de maig decantaran la balança a favor d’un candidat o un altre, els socialistes catalans s’erigeixen en «l’autèntica esquerra» hissant la bandera del Govern de Pedro Sánchez i demanen concentrar el vot de tots aquells que volen que Ada Colau deixi de ser alcaldessa. «Que ningú malbarati ni un sol vot del canvi. El vot al PSC va directament a l’inici d’una nova etapa», ha cridat Jaume Collboni des de la Marina de Port, un barri que en l’últim cicle electoral s’ha tenyit sempre de vermell.

El que busca el PSC és que el votant no l’identifiqui amb l’actual govern municipal, malgrat que els socialistes continuen sent socis dels Comuns a la capital catalana. Collboni, que va deixar l’ajuntament fa només quatre mesos per dissenyar una campanya de confrontació amb Colau, no només defineix la seva candidatura com l’«alternativa progressista», sinó que ha advertit que el risc que corre la ciutat és que «les coses continuïn igual de malament» –una esmena a la totalitat a l’actual mandat– o que pateixi una «regressió», amb referència a l’opció que suposa Xavier Trias com a alcaldable de Junts.

La lectura que fan a la sala de màquines dels socialistes amb enquestes i ‘trackings’ interns sobre la taula és que «Trias es desinfla» i que el seu principal cos a cos és ara amb els Comuns. Els dos teloners de Collboni, l’exalcalde Jordi Hereu i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, han mossegat especialment per aquí. L’exalcalde ha carregat contra «el culte a la personalitat» que indica que tant Colau com Trias hagin recorregut a posar la seva imatge a la papereta.

«Posar la cara del candidat a la papereta denota la poca consistència que hi ha darrere del moviment polític. Això, ni Pasqual Maragall ho hauria acceptat mai»

Jordi Hereu

Exalcalde de Barcelona

«Denota la poca consistència que hi ha darrere del moviment polític», ha etzibat, a més de titllar de «rostre peronista» la líder dels Comuns. «Això no ho hauria acceptat ni Pasqual Maragall. A nosaltres no ens fa falta posar cares. El puny i la lletra ens identifica a tots», ha conclòs. Uns –ha seguit amb referència als seus socis de govern– venen «de l’observatori» amb «teories abstractes de gent que viu massa bé», mentre que el PSC és el partit de la gent «que ve de la fàbrica i de la cultura del treball». I a Trias li ha atribuït que una «Diagonal per a ‘pijos’» sigui la seva herència.

Batet carrega contra el Govern

La presidenta del Congrés ha burxat en la «gesticulació» de l’esquerra que ha sumit Barcelona en la «resignació», però Batet ha sigut especialment contundent contra el Govern, a qui ha acusat de no haver «fet res» pel dret a la vivenda malgrat tenir-hi competències. «Volen competències i no són capaços de gestionar-les», ha recriminat a l’Executiu de Pere Aragonès. Precisament, el Parlament va aprovar una llei de vivenda per regular el preu dels lloguers el 2020, però la Moncloa la va recórrer al Tribunal Constitucional sota l’argument, precisament, que excedia de les seves competències. Des de Girona, Illa va carregar també contra el Govern i va demanar una «mobilització màxima» per aconseguir un gir electoral en els municipis i que Catalunya «deixi de rondinar».

Notícies relacionades

Ara, el PSOE s’atorga la paternitat de la llei de vivenda aprovada al Congrés i pactada també amb ERC, així com dels 580 milions d’inversió en els CAP anunciats per Sánchez. L’agenda del Govern espanyol serveix a Collboni per reivindicar-se com l’ambaixador de Sánchez a Barcelona. «Als joves que voteu per primera vegada: ¿quin és el partit i qui és el president del Govern que pensa més en vosaltres?», ha assegurat. I no en va ha recordat que divendres el PSC comptarà tant amb Sánchez com amb l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero per posar el fermall a la campanya des del pavelló de la Vall d’Hebron, on busquen projectar una imatge de força abans de passar per les urnes.

A més de presumir de les millores que es podran fer als CAP dels barris gràcies a la injecció promesa pel president del Govern, Collboni ha fet menció explícita a projectes a la Marina de Port, que els socialistes defineixen com «l’Ohio de Barcelona», perquè el resultat aquí és una radiografia a petita escala del que passa a la resta de la ciutat. Ha promès ser exigent amb la Generalitat per demanar «més metro» per millorar la connectivitat del barri i una nova línia d’autobús d’«altes prestacions», l’H20, per unir-la amb el centre de la capital. A la Marina, els socialistes han guanyat en totes les convocatòries de l’últim cicle electoral, un enclavament en el qual Collboni confia a disparar els vots. O, com ha dit Hereu, des d’on es llançarà «el coet Collboni».