En un informe

El CGPJ, a favor d’indemnitzar Carles Mundó pels 33 dies que va estar en presó preventiva pel procés

  • Després de la derogació de la sedició, el Suprem condemna per desobediència i malversació Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

  • La condemna original de l’alt tribunal va imposar penes de fins a 13 anys de presó als líders del procés que no van fugir

Carles Mundó anuncia que tornarà a exercir d’advocat i deixa la vida política institucional. / RAFA GARRIDO (ACN VÍDEO)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha informat a favor que el Ministeri de Justícia indemnitzi l’exconseller català Carles Mundó pels 33 dies que va estar en presó preventiva per la seva responsabilitat en el procés, a l’haver sigut finalment absolt dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de què se’l va acusar en un primer moment. Com que va ser només condemnat a multa i inhabilitació per un delicte de desobediència, l’ara advocat sol·licita que l’Estat l’indemnitzi amb 19.409,81 euros, més l’interès legal que correspongui des que ho va sol·licitar.

En un informe, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, la Comissió Permanent del CGPJ dona la raó a Mundó, tot i que no fos absolt de tot delicte i els 33 dies que va estar pres se li van descomptar de la multa per desobediència a la qual finalment va ser condemnat pel Suprem al procedir a liquidar la seva condemna. Per arribar a aquesta conclusió, l’òrgan de govern dels jutges repassa la jurisprudència del mateix Suprem, del Tribunal Europeu de Drets Humans i la sentència de 2019 del Constitucional, tota partidària de rescabalar el pres preventiu que resulta absolt del delicte pel qual va ser empresonat.

No obstant, el CGPJ no es pronuncia sobre la suma amb què ha de ser compensat per aquest «anormal funcionament de la justícia», ni si s’ha de tenir en compte que en el seu cas el temps que va estar pres ja se li va descomptar en la multa a la qual el va condemnar a raó de dos dies d’aquest càstig per cadascun que va ser la presó, fet que va suposar una rebaixa de 13.200 euros.

Exposició mediàtica

Mundó al·legava que va ingressar a la presó per ordre de la llavors jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela amb 41 anys i tres fills menors al seu càrrec. La seva contribució a l’economia familiar representava el 89,55% del total dels ingressos de la unitat familiar, cosa que va suposar un greu inconvenient per a l’economia familiar, «agreujat per la necessitat de portar a terme desplaçaments per assistir a les visites familiars a la presó d’Estremera, a 632 km des del seu domicili, a Gurb (Barcelona)».

Assenyalava que tant els seus pares com la parella i fills van haver «de suportar innombrables comentaris sobre la seva situació processal i l’empresonament», cosa que els va obligar a «recórrer a l’ajuda de professionals de la psicologia perquè els seus fills poguessin gestionar la situació viscuda». A més, va ser acomiadat de la seva empresa.

Notícies relacionades

Destacava el mal reputacional que va patir per «l’excepcional exposició mediàtica, amb l’aparició constant de la mateixa imatge present en tots els mitjans, tant a la televisió com als mitjans digitals i portades als principals diaris, sota l’acusació d’haver comès delictes tan greus del Codi Penal com són la rebel·lió, la sedició i la malversació de fons públics, amb peticions de condemna de fins a 24 anys de presó».

Afegia que «resulta obvi que haver de respondre per un delicte que no s’ha comès suposa carregar amb un pes injust, i més encara quan existeix una sensibilitat social molt intensa en relació amb l’ús dels diners públics», cosa que en el seu àmbit laboral, l’advocacia, és especialment costós.