Decisió del jutge
Llarena dona cinc dies a Ponsatí perquè acrediti el seu argument per plantar el Tribunal Suprem
Les acusacions hauran de pronunciar-se sobre si s’ha de reactivar l’ordre d’arrest de l’eurodiputada de Junts després de la seva incompareixença
El Tribunal Suprem es prepara per respondre a l’esperada plantada de Clara Ponsatí
Multimèdia: ¿on eren i on són els líders del procés?
‘Ponsatí: soroll sense nous’, per Jordi Mercader
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha optat per esperar abans de tornar a decretar una ordre nacional de detenció contra l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí per la seva incompareixença. Després d’estudiar amb deteniment les al·legacions que l’exconsellera va presentar aquest mateix dilluns al matí per justificar-la, ha dictat una providència en la qual li dona cinc dies per acreditar el procediment d’empara respecte a la seva immunitat del Parlament Europeu que al·lega.
En una providència de tot just dues pàgines l’instructor del procés demana, a més, informació sobre la sentència del 2008 de la justícia europea esgrimida per la defensa de Ponsatí, exercida per Gonzalo Boye, per demanar la suspensió de la causa del procés que se segueix en contra seu al Suprem en virtut d’aquesta empara. Les acusacions tenen cinc dies per pronunciar-se sobre aquesta resolució i la possibilitat de dictar una nova ordre d’arrest contra l’eurodiputada per haver ignorat el requeriment judicial.
Després de totes les seves manifestacions, amb les quals ja es podia augurar que no acudiria a la cita judicial, Ponsatí va anar amb compte a justificar la seva absència davant el Suprem i així evitar no presentar-se directament sense donar cap tipus d’explicació. A través d’un escrit de quatre pàgines, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, va al·legar que s’havia iniciat «el procediment d’empara dels seus privilegis i immunitats» al Parlament Europeu, després del seu arrest del mes de març, i que això obligava Llarena a «suspendre el procediment judicial, de conformitat amb el principi de cooperació lleial que estableix l’article 4.3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea».
Això feia desaparèixer «l’obligació» que tenia de comparèixer. Ponsatí afirma que la «citació prevista per a aquest pròxim 24 d’abril, així com la resta de les mesures restrictives dels seus drets», queden suspeses. Tot i que, com si no confiés del tot en aquest argument, afegeix que forma part de la Comissió d’Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu i de la d’Assumptes Econòmics i Monetaris, com a suplent, que tenen sessions previstes per a aquest dilluns, per la qual cosa «resultaria en qualsevol cas incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brussel·les».
Terminis simultanis
Després d’estudiar amb deteniment les al·legacions presentades per l’exconsellera d’Ensenyament, el magistrat es va decantar per una via conservadora. Dona cinc dies a la defensa perquè acrediti la demanda d’empara que addueix que va sol·licitar a la presidenta del Parlament després del seu arrest de març i que es va remetre al Comitè d’Assumptes Jurídics de la Cambra.
I idèntic termini a fiscalia, advocacia de l’Estat i l’acusació popular que exerceix Vox per pronunciar-se sobre la sentència del 2008 amb què la defensa argumenta que l’obertura d’una demanda d’empara obliga a suspendre el procediment obert i si és compatible amb dictar una ordre de detenció en contra seu després de la seva incompareixença.
Malgrat les cites a l’Eurocambra al·legades, Ponsatí va tenir temps de tuitejar contra els mossos. «Amagar-se rere una ordre de detenció il·legal no fa legal la seva actuació ni excusa la seva covardia, @mossos. Lamentable el numeret que va organitzar davant els periodistes, sense cap altra necessitat que mostrar a l’amo que sou obedients», va criticar en resposta a les paraules del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que va explicar per què es va produir l’arrest en funcions de policia judicial.
Amagar-se rere una ordre de detenció il·legal no fa legal la vostra actuació ni excusa la vostra covardia, @mossos. Lamentable el numeret que vau organitzar davant els periodistes, sense cap altra necessitat que mostrar a l'amo que sou obedients. https://t.co/ykZJMk6HtW
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) 24 de abril de 2023
Guanyar temps
Amb la seva decisió Llarena es reserva l’opció de tornar a ordenar la detenció de Ponsatí en funció del que informin les parts. En qualsevol cas, si fos aquesta possibilitat per la qual s’inclinen les acusacions, l’ordre seria nacional, com tenia quan es va presentar a Barcelona i va haver de ser detinguda per ser conduïda als jutjats de guàrdia catalans perquè es regularitzés la seva situació.
Diumenge Ponsatí va preferir jugar a la badada. «Jo demà treballaré, tinc feina», va afirmar davant els mitjans en un acte a l’oficina europarlamentària de Junts a Barcelona amb motiu de Sant Jordi, en el qual es va limitar a dir que «totes les capitals europees són interessants». «Mai diguis d’aquesta aigua no en beuré. Algun dia aniré a Madrid. O potser no», va afegir.
Forçar el seu arrest
Notícies relacionadesL’exconsellera, que es va mostrar molt emocionada de poder tornar a viure un Sant Jordi a Catalunya, va tornar a Barcelona el 28 de març passat, però a diferència del que havien fet Meritxell Serret i Anna Gabriel, sense personar-se al Suprem, que li hauria evitat el seu arrest i conducció al jutjat de guàrdia. Després d’explicar en roda de premsa que no pensava fer «cap pacte» amb la justícia espanyola, l’eurodiputada va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra, que la van portar a la Ciutat de la Justícia.
Allà se li va comunicar la resolució del jutge Llarena en la qual regularitzava la seva situació judicial, que fins aquell moment era de rebel·lia, se li retirava l’ordre nacional de detenció que pesava sobre ella i se la citava a declarar a Madrid aquest dilluns. L’exconsellera està acusada només de desobediència, un delicte que no comporta penes de presó, arran de la derogació del delicte de sedició pactat pel Govern i ERC, cosa que impedeix decretar presó incondicional en contra seu.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme