Corrupció

El CGPJ autoritza el reforç al jutjat que instrueix el cas Mediador

El govern dels jutges sol·licita al Ministeri de Justícia l’autorització de despesa per a un jutge substitut i un funcionari de reforç en tramitació processal

El CGPJ autoritza el reforç al jutjat que instrueix el cas Mediador
1
Es llegeix en minuts

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha escoltat la petició urgent del Jutjat d’Instrucció número 4 de Santa Cruz de Tenerife. La seva Comissió Permanent ha autoritzat aquest dijous la mesura de reforç per a aquest òrgan judicial, encarregat de part de la instrucció del denominat cas Mediador –el que està relacionat amb el general retirat de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas l’instrueix la Fiscalia Europea des de fa unes setmanes–.

D’aquesta manera, s’ha acordat que un jutge substitut i un funcionari de reforç del cos de tramitació processal s’adscriguin al jutjat per un període de sis mesos que començarà a comptar en el moment en què arribin a les dependències judicials. La jutge María de los Ángeles Lorenzo Cáceres instrueix una macrocausa que involucra 12 persones, des d’empresaris a personalitats polítiques, per delictes de prevaricació, tràfic d’influències, suborn, blanqueig de capitals i pertinença a grup organitzat.

Segons el que es coneix del cas, l’exdiputat socialista al Congrés Juan Bernardo Fuentes, i el seu nebot, que va ser director general de Ramaderia del Govern de les Canàries, Taishet Fuentes, es dedicaven a extorsionar industrials del sector ramader a les Canàries amb inspeccions o retirada de fons europeus. D’altra banda, oferien avantatges a empresaris peninsulars interessats a instal·lar-se a la Zona Especial Canària (ZEC) a canvi de donacions i altres favors.

Trasllat al TSJC

El CGPJ ha remès l’acord al president del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC), Juan Luis Lorenzo Bragado, perquè pugui portar a terme les actuacions necessàries que donin compliment a l’acord al qual va arribar. També s’ha donat trasllat al Ministeri de Justícia perquè autoritzi la despesa que suposarà la mesura, així com a la Fiscalia General de l’Estat.

Notícies relacionades

L’òrgan de govern de la judicatura especifica que el seu propi Servei d’Inspecció s’encarregarà d’analitzar l’efectivitat de la mesura acordada i l’evolució de la instrucció trimestralment per actuar en conseqüència.

Altres reclamacions

A més del reforç al jutjat que instrueix el cas Mediador, la Sala de Govern del TSJC va sol·licitar que tres jutjats més també tinguessin un suport. En concret, el registre civil de Güímar, el que tramita els plets hipotecaris a Tenerife i el que investiga el cas San Ginés a Lanzarote. Aquestes reclamacions s’estudiaran en la pròxima taula sectorial de Justícia del Govern de les Canàries, reunió trimestral que està prevista per al mes de juny, segons va informar aquest dilluns la viceconsellera regional de Justícia, Carla Vallejo.