La xacra de la corrupció
Cas Mediador: què és la trama de corrupció que afecta un exdiputat del PSOE
Un jutjat canari investiga la xarxa de presumptes favors que va operar menys d’un any i que pot afectar el Congrés i el Senat
A menys de tres mesos de les eleccions autonòmiques i municipals, qualsevol cas de corrupció pot fer molt mal. Fins i tot, encara que el partit procedeixi amb la màxima celeritat a suspendre de militància i retirar l’escó al diputat implicat fins abans que es faci públic l’escàndol. Això és el que ha passat amb el cas Mediador, una presumpta trama de corrupció que semblava destinada a quedar reduïda a l’àmbit canari, fins que ha copat l’actualitat política.
¿Com comença el cas?
Segons les interlocutòries dictades pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Santa Cruz de Tenerife, la causa va començar arran de la denúncia presentada el mes passat pel director d’Esports del Cabildo Insular de Tenerife, Ángel Luis Pérez Peña, per una suposada despesa no autoritzada a les seves targetes de 2.750 euros. El mediador Marcos Antonio Navarro va declarar que eren pagaments consentits i que Pérez buscava dissimular davant la seva dona. La denúncia es va arxivar, però l’accés als seus telèfons va destapar la trama. En àudios intervinguts a Navarro se’l sent presumir de poder fer que un assumpte fos tractat al ple del Senat i fins i tot arriba a dir que la seva «funció real és assessorar dos ministres, dos».
Segons els investigadors, càrrecs públics i funcionaris contactaven amb empresaris que convencien que a canvi de diners o dons utilitzarien les seves influències perquè fossin beneficiats. En el «vèrtex de la xarxa» la fiscalia situa l’exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies ‘Tito Berni; el seu nebot, director general de Ramaderia de les Canàries; Taishet Fuentes Gutiérrez, i el general de Divisió de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas, que és l’únic que és a la presó.
¿Quant temps va operar la trama?
Les indagacions situen l’origen de la trama a finals del 2020 i el seu final, en el primer semestre del 2021, quan la dotzena d’empresaris que havien pagat perquè se solucionessin els seus problemes van veure que això no passava. Es tractava de ramaders i formatgers de les Canàries, pendents de subvencions o llicències, i després emprenedors de la Península.
Primer havien de realitzar un pagament de 5.000 euros a l’Associació Esportiva Tetir, de Fuentes Curbelo, i ocupar-se de les despeses de sopars, hotels i prostitutes. Els empresaris eren portats a les Corts o a la Direcció General de Ramaderia de les Canàries o a la Comandància General de la Guàrdia Civil «per donar una aparença de serietat i poder a la trama delictiva i generar confiança als empresaris».
El capitost de la trama política
El principal dirigent socialista implicat en la causa és José Bernardo Fuentes Curbelo, imputat per suborn, falsedat documental, blanqueig, tràfic d’influències i pertinença a organització criminal. Es considera que ‘Tito Berni’ era el capitost de la trama política. La direcció del PSOE el va obligar a renunciar al seu escó el 14 de febrer, tot just conèixer-se les primeres informacions sobre aquest cas. L’organització dels sopars amb els empresaris a qui la xarxa havia demanat comissions era en gran part responsabilitat de Fuentes Curbelo. Segons el sumari, es tractava de «festes» amb «alcohol, cocaïna, prostitutes i Viagra».
De moment, no hi ha cap altre diputat socialista implicat, tot i que Marco Antonio Navarro Tacoronte, que presumptament exercia d’enllaç entre la part política i l’empresarial en aquesta xarxa corrupta, ha assenyalat que hi va haver un sopar al qual van assistir 15 parlamentaris del partit. La direcció del PSOE ha demanat explicacions a tots els participants en aquesta cita. Tot i que descarten que el cas esquitxi més diputats, en la cúpula socialista remarquen que si n’hi hagués actuarien amb la mateixa «contundència» que amb Fuentes Curbelo, que també ha sigut suspès de militància.
Els efectes en les urnes
L’escàndol de corrupció arriba en un moment molt delicat per al PSOE: a les portes de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Les comprometedores fotos de Fuentes Curbelo durant una d’aquestes «festes» també perjudiquen el discurs abolicionista de la prostitució que enarbora el partit i enrareixen encara més l’ambient davant el 8-M, ja per si mateix tens a causa de les rebaixes de penes d’agressors sexuals i del xoc amb Unides Podem per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’.
Els socialistes admeten que el cas Mediador pot llastar les seves opcions per mantenir el Govern de les Canàries, una cosa que fins ara es donava gairebé per descomptada. A la resta de territoris la preocupació és més petita, però coincideixen que la corrupció acaba esquitxant a tothom, perquè sembra el dubte sobre les mateixes sigles del partit. Tot i així, la versió oficial, tant al PSOE com a la Moncloa, és que la «determinació» amb què s’ha actuat amb Fuentes Curbelo evita un desgast més gran.
L’estratègia del PP
El partit d’Alberto Núñez Feijóo ha decidit carregar amb tot contra el PSOE. Aquest dimecres va demanar una comissió d’investigació al Congrés, que no es descarta que tiri endavant si altres grups més petits s’hi sumen. Feijóo va exigir el dia anterior als socialistes que donin «explicacions» per l’escàndol en lloc d’intentar «tapar-lo». Però la més dura ha sigut la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha arribat a assenyalar, sense cap prova, la possible participació de Pedro Sánchez en la trama. «Espero que Sánchez tingui manera de demostrar que mai va estar en els negocis de Tito Berni», va assenyalar Ayuso, que considera que el cas «farà caure aquest Govern».
El cap de l’Executiu central li va contestar poc després. «Nosaltres aturem la corrupció, no l’encobrim», va dir. La resposta del PSOE al PP es basa aquí en la suposada «doble vara de mesurar» dels populars. Els socialistes recorden tres casos recents que afecten les files del seu principal adversari.
El de l’alcaldessa de Marbella, Ángeles Muñoz, que es presentarà a la reelecció, i manté la seva acta de senadora, malgrat que el seu elevat patrimoni està sent investigat per la Cambra alta i que el seu marit i el seu fillastre han sigut processats per narcotràfic i blanqueig de capitals. El de Vicent Marí, president del Consell d’Eivissa. Imputat per prevaricació, tràfic d’influències i coaccions, Marí va compartir taula amb Feijóo diumenge, durant un acte públic. I el de Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior, que continua ostentant el carnet del PP després que la fiscalia hagi demanat per a ell 15 anys de presó pel presumpte espionatge a l’extresorer Luis Bárcenas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- Sanitat Les marques dels tumors permeten conèixer la causa de certs càncers
- Champions Amb Pajor, el Barça no perdona i es classifica per a quarts
- ¿Cor o marxa enrere?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició
- OCAFÚ A Barcelona la cuina gallega parla amb honestedat
- Ruta amb història Peralada, un viatge fins a l’edat mitjana
- AGENDA DE BARCELONA El Nadal brilla a Barcelona