A l’Audiència Nacional

Nou retard per jutjar els Pujol: Justícia estima que trigarà dos mesos a comprovar els documents que la família denuncia no poder obrir

Nou retard per jutjar els Pujol: Justícia estima que trigarà dos mesos a comprovar els documents que la família denuncia no poder obrir

LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El judici del cas Pujol patirà un retard d’almenys dos mesos més. És el que el Ministeri de Justícia estima que necessitarà per procedir a comprovar la plataforma digital cloud, a través de la qual s’ha donat trasllat de la causa a les parts de la causa, i determinar el motiu del problema que la defensa de l’expresident català té per accedir a certes carpetes i procedir a reparar-lo.

La Sotsdirecció General de Qualitat dels Serveis Digitals, Ciberseguretat i Operacions del ministeri ha informat el Jutjat Central d’Instrucció número 5 que «el termini estimat de resposta serà de dos mesos». El document, de tot just un paràgraf, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, reprodueix l’ofici que els va remetre el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz i assenyala que calcula que necessitarà aquell temps per determinar el problema denunciat pels Pujol a través d’una acta notarial amb els documents inclosos en les actuacions a les quals no pot accedir.

Fonts personades en el cas han assenyalat a aquest diari que les actuacions, iniciades el 2012 i amb comissions rogatòries cursades (petició de col·laboració judicial internacional) a nombroses països, com Andorra, Mèxic, Argentina o Bèlgica, inclouen carpetes que en ocasions allotgen diverses subcarpetes i algunes no poden ser obertes per cap de les parts.

Davant la lletrada de l’Administració

La defensa dels Pujol, exercida per l’advocat Cristóbal Martell, fa més d’un any que expurga la causa per mirar d’apartar del procediment la informació relativa a tercers i que pugui afectar el dret a la intimitat de la família. La seva última petició consistia en el fet que l’obertura de les carpetes a les quals no pot accedir es fes en presència de la lletrada de l’Administració de Justícia del Jutjat, cos que manté una vaga indefinida, fet que retardaria sine die la celebració de la diligència. La proposta va ser desatesa pel jutge Pedraz.

Notícies relacionades

El magistrat es va remetre a la seva anterior providència en la qual acordava traslladar els problemes denunciats pels Pujol al Ministeri de Justícia perquè en comprovessin l’existència i procedissin a reparar-los amb la intenció que les tasques d’expurgació no es retardessin més i el procediment pogués passar a la Sala Penal per assenyalar data per a la celebració del judici.

L’expresident català, de 92 anys, s’enfronta a una petició fiscal de nou anys de presó pels delictes d’associació il·lícita i blanqueig de capitals. És la mateixa pena que Anticorrupció demana per a tots els seus fills, tret de per al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per al qual se sol·liciten 29 anys i 14 per a Josep Pujol. La seva dona, Marta Ferrusola, va ser eximida de responsabilitat penal per demència sobrevinguda.