Nous problemes

Els problemes per accedir a documents del cas Pujol per la defensa continuen dilatant el judici

El jutge Pedraz demana a Justícia que comprovi els problemes denunciats per la defensa en una acta notarial per reparar-los

Els problemes per accedir a documents del cas Pujol per la defensa continuen dilatant el judici
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’expurgació del cas Pujol sembla que s’ha de convertir en la cançó de l’enfadós. La defensa fa més d’un any i mig que mira d’eliminar les dades que considera que vulneren el seu dret a la intimitat, una trava que dilata la celebració del judici contra l’expresident català i la seva família, que difícilment podrà celebrar-se el 2024.

L’últim episodi s’ha viscut a compte de certs documents que, dins de subcarpetes de la plataforma digital Cloud del Ministeri de Justícia, resulten inaccessibles per a acusacions i defenses. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha demanat al departament de Pilar Llop que comprovi els problemes denunciats per la família per procedir a reparar-los.

En una providència a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, l’instructor del cas acata la resolució de la Sala Penal que dona la raó a la família Pujol i requereix a la Unitat de Noves Tecnologies del Ministeri de Justícia perquè «emeti un informe tecnicoinformàtic sobre si és possible l’accés, descàrrega i visionament dels elements» que la família Pujol considera que podrien afectar la seva intimitat.

La defensa afirma que no pot accedir a part del «material confiscat a les entrades i escorcolls i transvasat a formats informàtics» i que fer-ho és imprescindible per assegurar «el seu dret de defensa en aquest procés penal» sense que «es vulneri el dret a la intimitat de la part apel·lant ni el de terceres persones».

Recursos diversos

Es tracta d’un episodi més en la batalla que mantenen la representació dels Pujol i el jutge Pedraz en relació amb l’eliminació del sumari dels documents que no tinguin relació amb la causa i que puguin vulnerar la intimitat de la família. El març del 2022, la Sala Penal ja va donar la raó a la defensa davant la negativa del jutge a dilatar més el trasllat del procediment al tribunal que el jutjarà perquè assenyali una data per a la celebració de la vista oral.

Al principi, Pedraz va rebutjar l’expurgació a l’entendre que no es podien individualitzar documents que afectessin el dret a la intimitat dels Pujol, però va rectificar quan la Sala Penal va donar la raó a la família. Però, d’acord amb el temps que està necessitant la família per realitzar-lo, el magistrat devia tenir raó. El primer instructor del cas, el jutge José de la Mata, va donar per conclosa la instrucció de la causa sobre la fortuna andorrana de l’expresident català al juliol del 2020.

Notícies relacionades

La sala ara torna a donar la raó a la defensa i, en una interlocutòria, declara que «el raonable, per respectar la fe pública notarial, és assegurar-se dels problemes denunciats pels Pujol» i, en cas afirmatiu, determinar «si es devia a defecte del sistema, a la falta d’habilitat informàtica o a un altre motiu qualsevol relacionat amb la part o amb l’òrgan jurisdiccional o amb el que sigui».

Els magistrats tenen en compte la presentació de l’acta notarial com a prova que els Pujol han intentat l’accés de forma infructuosa, una situació que fa necessària «una solució tècnica perquè la part avui apel·lant pugui accedir a una còpia [dels documents] que s’hagi pujat a la plataforma digital Cloud».