Segona visita a Espanya

La Zarzuela manté la seva distància amb Joan Carles I malgrat el canvi d’actitud

  • Setembre del 2022: la primera fotografia de pare i fill en dos anys i mig

  • Perfil de Letizia: la millor aliada de la monarquia

La Zarzuela manté la seva distància amb Joan Carles I malgrat el canvi d’actitud
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Casa del Rei fa gairebé quatre anys que amb prou feines informa de Joan Carles I. Només va desmentir que tingués covid (el 17 de desembre del 2020) i va confirmar la seva primera visita a Espanya (el 18 de maig del 2022) després de l’autoexili a Abu Dhabi. I així seguirà la Zarzuela, segons les fonts oficials consultades, malgrat la distensió que l’emèrit ha volgut propiciar en aquest segon desplaçament al país del qual va ser cap d’Estat durant gairebé 40 anys.

D’aquesta visita, la Casa del Rei només ha emès un missatge a través dels seus portaveus i no ha volgut dir res més: Felip VI es va assabentar per la premsa del viatge del seu pare. Revelador que no vulgui comentar de manera oficial com ha vist la prudència que tant Joan Carles I com els amics convertits en portaveus improvisats han mostrat aquests dies.

No anirà a la Zarzuela

L’emèrit se sent «còmode» i «feliç» a Galícia, segons fonts del seu entorn que, seguint amb la discreció que han estrenat, no volen revelar si visitarà alguna altra ciutat abans de tornar a Abu Dhabi. En principi, el pla era tornar diumenge als Emirats Àrabs Units, però ara ja no ho donen per fet. El primer desplaçament a Espanya, el maig del 2022, Joan Carles I el va rematar amb 11 hores al Palau de la Zarzuela, una cosa que ara la direcció de l’Estat no inclou en els seus plans.

La relació entre pare i fill és dolenta i no sembla que hagi de canviar a curt termini. La fiscalia del Tribunal Suprem va arxivar les diligències contra l’emèrit perquè, en cas d’haver comès delicte, hauria prescrit; havia fet dues regularitzacions fiscals (va pagar gairebé cinc milions d’euros) i, sobretot, perquè disfrutava de la inviolabilitat que li atorga la Constitució com a cap d’Estat. És a dir: no les va arxivar perquè el seu expedient no tingués ni una màcula.

La protecció de la monarquia

Felip VI vol protegir la direcció de l’Estat i per a això la monarquia, com a institució, ha anat prenent mesures en l’última dècada. La primera i més potent, després de l’escàndol de Botswana i la relació de Joan Carles I amb Corinna Larsen, va ser l’abdicació. L’emèrit va decidir fer un pas al costat per facilitar l’arribada del tron al seu fill el 2014, davant la previsió que Podem dificultés el relleu si arribava al Congrés, una cosa que va passar en les eleccions generals del 2015.

Després de la cessió del tron, el primer gest de distanciament ja pròpiament de Felip VI va arribar el maig del 2019, quan l’actual cap d’Estat va anunciar que el seu pare ja no participaria de l’agenda oficial i deixaria la vida pública. En aquelles dates el Rei ja tenia informació sobre els diners de Joan Carles I a l’estranger, principal raó de la ruptura pública que es va conèixer el març del 2020, quan va anunciar que renunciaria a l’herència que li pugui tocar quan mori.

Felip VI ha de mantenir aquesta missió de protegir la institució dels danys col·laterals del seu pare alhora que llança i enforteix la figura de la seva hereva, Elionor, que aquest any arribarà a la majoria d’edat, jurarà la Constitució i començarà a l’agost la seva formació militar per poder ser algun dia Comandament Suprem de les Forces Armades, com la Constitució atribueix el cap o cap d’Estat.

Segon dia en el ‘Bribón’

Notícies relacionades

Joan Carles I va sortir aquest divendres també a navegar, per segon dia consecutiu tot i que menys temps, tot just una hora. La pluja i les fortes ratxes de vent a la zona de Sanxenxo (Pontevedra) van impedir que pogués estar més temps patronejant el ‘Bribón’. La intenció de l’emèrit i el seu equip és entrenar-se per poder revalidar el títol mundial en el campionat de la categoria 6m, que es disputarà la primera setmana de setembre a l’illa de Wight (Regne Unit).

L’excap d’Estat, com els altres dies, es va mantenir allunyat dels micròfons dels periodistes que esperaven al passeig marítim. Aquest cap de setmana se celebra una regata de la Copa d’Espanya en el Reial Club Nàutic de Sanxenxo i la intenció és que navegui almenys dissabte.