Relació tensa

Joan Carles I i el seu entorn compleixen a Sanxenxo la discreció que demanava la Zarzuela

L’emèrit surt a navegar amb el ‘Bribón’ el seu segon dia a Galícia

  • ¿Què ha fet Felip VI aquests últims anys per millorar en exemplaritat i transparència?

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

En el cara a cara que van tenir al Palau de Zarzuela el maig de l’any passat, Felip VI va fer saber al seu pare la seva incomoditat amb la seva primera estada a Espanya. L’actual Rei ho reconeixia amb llenguatge diplomàtic en el comunicat que va llançar la Zarzuela al final de la jornada. Els dos reis, assenyalava el text, havien tingut «un temps ampli de conversa» en què van parlar de «qüestions familiars, així com sobre diferents esdeveniments i les seves conseqüències en la societat espanyola» des que l’emèrit s’havia traslladat a viure Abu Dhabi (agost del 2020). 

El tarannà de Felip VI és molt diferent del del seu pare, molt més prudent, seriós i responsable, segons diverses persones que han treballat a la Casa del Rei. En aquests 11 mesos que han passat entre la primera visita i la d’aquesta setmana, la relació entre ells no ha millorat en res i aquest nou desplaçament es va començar a gestar amb la mateixa descoordinació i la mateixa sensació de descontrol que el del 2022.

No obstant, quan s’ha activat el viatge, amb la primera etapa a Londres (Regne Unit), s’ha detectat una disposició nova per part de Joan Carles I i el seu entorn. Els amics que habitualment informaven dels seus moviments i els seus desitjos guardaven silenci. La prudència sembla ser nova norma. I ell mateix, a l’arribar a l’aeroport de Vigo, a la casa de Pedro Campos (que l’acull a casa seva a Sanxenxo) o al port esportiu aquest dijous, va preferir no parlar ni concedir cap resposta a la premsa. Aquesta actitud més discreta és una petició que la Zarzuela ha traslladat aquests mesos a alguns dels amics que envolten i omplen la vida de l’emèrit des del seu autoexili el 2020.

L’illa de Wight

Aquest dijous, Joan Carles I va complir el desig de navegar amb el ‘Bribón’. A dos quarts de dotze va arribar al Reial Club Nàutic. L’emèrit va entrenar durant diverses hores amb els seus companys de tripulació, de cara a la regata d’aquest cap de setmana i també arribar en forma a l’estiu. Tenen planejat revalidar el títol mundial en la categoria 6m, que es disputarà el setembre a l’illa de Wight (Regne Unit).

A l’arribar al club nàutic, no hi va haver moments per fotografiar-se ni per saludar la premsa, que estava fent guàrdia al passeig del port des de ben aviat. L’excap d’Estat està mantenint el perfil baix que ha assumit en aquest segon viatge a Espanya, tot i que de vegades sembli que la seva ‘campechanía’ pugui trencar el nou estil en qualsevol moment.

Ajuda per caminar

Notícies relacionades

Al club, fins arribar al pantalà, es van poder veure els problemes de mobilitat que té des de fa anys. Va necessitar l’ajuda dels escortes i els companys de tripulació. En algun moment va perdre l’equilibri, però va ser subjectat per les persones que l’envoltaven.

Al contrari que l’any passat, Joan Carles I no té previst viatjar a Madrid per veure la seva família. L’actual Rei i el seu pare mantenen una relació personal escassa i tibant. Les seves dues últimes trobades s’han degut a l’assistència a funerals (Isabel II i Constantí de Grècia). Un dels reptes de l’actual monarca és reconduir aquesta situació. La sortida d’Espanya de Joan Carles I, l’agost del 2020, després d’haver-se conegut la fortuna amagada que tenia a l’estranger, s’ha convertit en un problema cada vegada que vol tornar per disfrutar dels seus amics i les regates, com en aquesta ocasió.