Aterratge a Vigo

Joan Carles I limita l’exposició pública en la segona visita a Espanya

L’emèrit arriba a Sanxenxo per disfrutar de les regates i mira de ser més discret

  • Felip VI anuncia que no acceptarà l’herència del seu pare el dia que mori

  • ¿Quan va deixar Joan Carles de representar la institució de manera oficial?

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Joan Carles I ha aterrat aquest dimecres a les 13.38 hores (hora peninsular) a l’aeroport Peinador de Vigo en un avió privat de la família reial emiratiana. L’emèrit arriba a Espanya després de passar dos dies a Londres (Regne Unit), on se sap que dilluns va tenir un sopar amb amics en un club exclusiu i ahir va assistir al partit entre el Chelsea i el Reial Madrid de la Champions. És la segona vegada que visita el país del qual va ser cap d’Estat gairebé 40 anys després d’anar-se’n a viure a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), l’agost del 2020, després de la polèmica pel seu patrimoni a l’estranger. I ja hi ha una diferència notable respecte a la primera vegada que va tornar, el maig del 2022: està sent molt més discret.

El monarca ha baixat l’escaleta de l’avió sol i després ha agafat un bastó i s’ha recolzat en un dels escortes que l’ajuden en la seva vida diària amb els problemes de mobilitat. A peu de pista i abans de ficar-se al cotxe que l’ha portat a casa del seu amic Pedro Campos, ha saludat alguns treballadors de l’aeròdrom. No hi eren els seus amics ni tampoc la seva filla Elena, com en la primera ocasió.

El vehicle ha arribat a casa del seu amic, a Sanxenxo (Pontevedra), passats dos quarts de tres de la tarda i, aquesta vegada, a diferència del que va fer en la primera visita, Joan Carles no ha abaixat la finestreta per respondre les preguntes de la premsa. El cotxe ha entrat directament al recinte i aquí han passat la tarda.

Tant Campos com altres amics amb qui es comunica freqüentment des d’Abu Dhabi mantenen aquests dies una relació més distant amb els periodistes. No han facilitat tants detalls sobre els desplaçaments de l’emèrit o les seves activitats. Hi ha una voluntat que aquest viatge sigui més discret que el primer, que es va convertir en un xou mediàtic i va molestar el seu fill, Felip VI, com la Casa del Rei va assenyalar en el comunicat que va oferir al final del viatge. Aquesta vegada, la Zarzuela també ha fet saber la seva incomoditat amb la cobertura tan intensa que els mitjans de comunicació van fer l’any passat.

Més discreció

L’excap d’Estat té intenció d’estar la resta de la setmana a Galícia, disfrutant de les regates amb el seu equip del ‘Bribón’, sense plans per passar per Madrid. La il·lusió de Joan Carles I, segons fonts del seu entorn, és defensar el títol de campió del món de vela de la classe 6M el mes de setembre vinent. Es disputarà a l’illa de Wight (Regne Unit) i es vol entrenar amb la tripulació. Aquest cap de setmana, a més, hi ha una regata a Sanxenxo que forma part de la Copa d’Espanya.

En aquests gairebé tres anys que el monarca ha viscut a Abu Dhabi, aquests amics s’han erigit en els seus portaveus, de vegades involuntaris. Fins al juny del 2019, la Zarzuela s’havia encarregat de donar a conèixer l’agenda de Joan Carles als mitjans de comunicació, però des d’aquesta data Felip VI va decidir que el seu pare deixaria de representar la institució públicament i disfrutaria de la seva vida privada.

Notícies relacionades

Llavors no se sabia que poques setmanes abans el cap d’Estat s’havia assabentat que era beneficiari d’una fundació del seu pare, una cosa que va donar a conèixer l’actual Rei el març del 2020, quan va anunciar que renunciarà a l’herència que li pugui tocar.

No hi va haver àpat amb Carles III

D’altra banda, la casa reial britànica ha confirmat aquest dimecres que Joan Carles, durant la seva estada a Londres, no es va veure amb el rei d’Anglaterra, Carles III, segons informa l’Agència Efe citant un portaveu de l’Ambaixada del Regne Unit a Espanya. La setmana passada i aquest dimarts, fonts oficials de la casa reial britànica no van voler confirmar aquesta trobada, que, fa uns dies, l’emèrit va dir a alguns amics seus que es produiria.