Reforma penal

El PSOE tanca la reforma amb el PP i carrega contra Montero: «L’humiliant és no fer res»

La Comissió de Justícia aprova el dictamen de la reforma del ‘només sí és sí’ amb els vots del PSOE, PP, Cs, el PNB i Junts

3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

L’acord PSOE-PP per reformar la llei del ‘només sí és sí’ és una realitat: la Comissió de Justícia ha aprovat el dictamen de la reforma amb els seus vots i els de Cs, Junts i el PNB. Una oportunitat que els socialistes han aprofitat per respondre a les crítiques de la ministra Irene Montero, a qui han asseverat que «l’humiliant és no fer res» per posar fi als efectes indesitjats de la norma i li han recordat que si avui hi ha Ministeri d’Igualtat és «perquè Pedro Sánchez va guanyar les eleccions».

El pacte era clar, però aquest dimarts s’ha materialitzat. Els populars possibiliten amb els seus vots la proposta socialista de canvi de la tipificació dels delictes sexuals en el Codi Penal, que ha comptat amb el rebuig d’Unides Podem, ERC i Bildu. L’extrema dreta ni s’ha molestat a votar el text.

Pocs canvis s’han introduït en la proposició socialista, a banda d’algunes esmenes per corregir alguns errors existents en la legislació i, el més important, la correcció de la prescripció dels delictes greus contra la infància (proposada per Cs, Unides Podem, Més País i JxCat), que clarifica que serà a partir dels 35 anys.

La proposta de Junts per limitar l’accés dels menors a la pornografia finalment no ha entrat, malgrat que tenia els vots a favor d’UP, el PNB, Cs, ERC i Bildu. El PSOE hi ha votat en contra, igual com l’extrema dreta, mentre que el PP s’ha abstingut.

Després que s’aprovés el document, la titular d’Igualtat ha denunciat que el pacte de socialistes i populars suposa un retrocés en els drets de les dones: «Reformar una llei feminista amb la dreta tindrà un enorme cost».

«Fer el que calgui»

El PSOE s’ha presentat com a partit «responsable» decidit a «fer el que calgui» per canviar de manera «urgent» els «efectes indesitjats» de la llei de garantia integral de la llibertat sexual.

En el seu discurs, la diputada socialista Laura Berja ha sigut molt dura amb el Ministeri d’Igualtat, al qual ha recordat que si existeix és «gràcies al fet que Pedro Sánchez va guanyar les eleccions».

«Per al PSOE les víctimes són el primer i per això hem sigut responsables perquè l’humiliant és no fer res», ha remarcat. D’aquesta manera, ha respost a les declaracions en les quals Irene Montero assegurava que el Partit Popular humiliava el PSOE amb els acords assolits per a la reforma del ‘sí és sí’.

La diputada ha assegurat que la proposta socialista blinda el consentiment en el Codi Penal, un missatge contrari al que manté Unides Podem i els socis d’ERC i Bildu, però que hi afegeix «garanties».

Adreçant-se a UP, ha reivindicat que el PSOE és «el partit que ha impulsat les lleis més importants de la democràcia en matèria d’igualtat» i «sempre ha sigut en el costat correcte», «també en aquesta ocasió».

Minuts abans, des de la formació morada, la diputada Marina Velarde acusava socialistes i populars de fer un pas enrere en els drets de les dones: «El PSOE liderarà un retrocés en els drets de les dones de la mà del PP».

Els populars han criticat el Govern en el seu conjunt per no corregir amb urgència una llei que qualifiquen de «despropòsit», malgrat que han reconegut que la revisió de condemnes és un «efecte irreversible» que no es pot frenar.

Notícies relacionades

La diputada del PP María Jesús Moro ha carregat contra l’equip d’Igualtat, del qual ha dit que quan va tenir «a l’abast el BOE van construir una norma que afavoreix els agressors sexuals» i ha presumit que els populars són «un partit d’Estat que anteposa l’interès general al partidista», al recolzar la proposta del PSOE.

«La proposta actual no ens satisfà per complet però hi ha un bé superior que mereix que defensem prioritàriament: les víctimes. [...] S’equivoquen, no defensem un retrocés en els drets de les dones, sinó al contrari», ha contestat Moro a Podem.

Demana ajuda