Reforma polèmica

¿Què han pactat PSOE i PP sobre la ‘llei del sí és sí’? Claus del nou text

  • Els dos partits han acordat mitja desena d’esmenes que, de moment, no canvien el gruix de la reforma, destinada a elevar les penes a violadors

¿Què han pactat PSOE i PP sobre la ‘llei del sí és sí’? Claus del nou text
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PSOE i el PP han arribat aquest dilluns a un acord per introduir canvis en la proposta presentada pels socialistes per evitar les rebaixes de pena als delinqüents sexuals que ha provocat l’entrada en vigor de la ‘llei del només sí és sí’. Les negociacions no han finalitzat encara i queda marge fins dijous, quan la llei s’aprovarà previsiblement en el ple del Congrés, per introduir-hi modificacions. De moment, no obstant, els canvis pactats a la reforma de la llei de llibertat sexual són de caràcter «tècnic», segons la versió dels socialistes, i de «moltíssima importància», segons el PP.

Notícies relacionades

Interpretacions a part, per ara els canvis pactats no afecten el gruix de la reforma, que busca elevar les penes per agressió sexual, sobretot en els delictes en els quals hi ha violència, intimidació o anul·lació de la voluntat de la víctima.

Incitació a cometre violacions

En primer lloc, si dijous s’aprova el text pactat entre el PSOE i el PP, es tornarà a considerar delicte la distribució o difusió pública a través del telèfon, internet o xarxes socials de continguts «destinats a promoure, fomentar o incitar la comissió de delictes d’agressions sexuals» a més petits de 16 anys. S’ha de recordar que en les últimes setmanes s’estan coneixent un cúmul de denúncies de violacions comeses per menors, com l’agressió sexual a una nena d’11 anys a Badalona que va tenir lloc al març.

El PP va reconèixer en la seva esmena que la llei del ‘sí és sí’ va destipificar «per error» aquest delicte al modificar la norma de protecció infantil: l’anomenada ‘llei Rhodes’.

Tracte degradant

Un altre dels canvis acordats no té a veure estrictament amb els delictes sexuals. Torna a penalitzar les empreses o persones jurídiques per infligir a un altre un tracte degradant. Aquest delicte es va despenalitzar, també per error, quan es va aprovar la reforma del Codi Penal que fa referència al delicte de sedició i malversació.

Altres canvis menors

Una altra de les modificacions suposa canviar la paraula ‘circumstàncies’ per ‘modalitats’ per fer referència als diferents escenaris que puguin donar-se en una agressió sexual, com l’existència de violència o anul·lació de la voluntat de la víctima. I es modifica també l’article 178 del Codi Penal, que és un dels més importants perquè defineix l’agressió sexual i el consentiment, però només per eliminar la connexió entre dos paràgrafs.

"