Condemna per corrupció

Carles Puigdemont avala que Laura Borràs es resisteixi a deixar la presidència del Parlament

L’expresident recolza que es demani la restitució de la dirigent com a cap de la Cambra catalana malgrat la sentència del TSJC

Carles Puigdemont avala que Laura Borràs es resisteixi a deixar la presidència del Parlament

Ariadna Reche / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Ni un pas enrere. Al contrari, un pas endavant per exigir la restitució de Laura Borràs com a presidenta del Parlament, malgrat haver sigut condemnada per prevaricació i falsedat documental a quatre anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació. Aquesta és l’estratègia no només de Borràs, sinó que té l’aval de l’expresident Carles Puigdemont.

Així es va acordar en una breu reunió telemàtica dijous passat en la qual van participar la mateixa Borràs; Puigdemont; el secretari general, Jordi Turull; el cap de files parlamentari del partit, Albert Batet, i la secretària segona de la Mesa del Parlament i fidel seguidora de Borràs, Aurora Madaula, així com el portaveu de la formació, Josep Rius.

En la trobada virtual, segons fonts coneixedores, es va avalar la decisió de la presidenta del partit de reclamar –ho va fer Madaula en roda de premsa dies enrere– que la Cambra no només no l’aparti, sinó que la restitueixi amb totes les seves atribucions. Per tant, la tesi va ser la de fer cas omís a la Junta Electoral Central (JEC), que dijous va donar 10 dies al Parlament perquè respongui què vol fer amb Borràs, i així traslladar la pressió a la presidenta del Parlament, Alba Vergés, d’ERC, que és la que haurà de contestar a la JEC.

L’argument a favor de mantenir les posicions és que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) certifica, segons Junts, que Borràs no ha provocat cap mal a les arques de cap institució ni s’ha ficat a la butxaca cap quantitat de diners. Amb aquest argument, es considera que no hi ha hagut corrupció i, per tant, l’article del reglament del Parlament que la va apartar del càrrec no s’hauria d’aplicar, perquè només es pot utilitzar, aquest article, en casos directament relacionats amb el lucre personal.

Un silenci incòmode

Aquest fil argumental és el que serveix a Borràs, ara amb l’aval de Puigdemont des de Waterloo, per mantenir l’estira-i-arronsa amb tots els grups del Parlament, tret de Junts, que li han reclamat que abandoni la institució pel bé d’aquesta. El mateix ha afirmat la responsable de la comissió de garanties de JxCat, l’advocada Magda Oranich, que ha afirmat que ella ja hauria deixat el càrrec del Parlament per iniciativa pròpia si es trobés en la situació de Borràs.

Notícies relacionades

Aquestes paraules van provocar una rebel·lió interna d’afins a Borràs que van exigir la destitució d’Oranich. A més, altres persones de la direcció del partit també són a anys llum de l’estratègia, l’estil i les formes de la presidenta de la formació, però guarden silenci. El secretari general, Jordi Turull, reclama des de fa setmanes un tancament de files total perquè la situació no perjudiqui els interessos del partit de cara a les eleccions municipals del 28 de maig.

L’executiva de Junts d’aquest dilluns no va entrar a valorar la situació, més enllà d’escoltar Madaula explicar la compareixença que va oferir junt amb l’advocat Jaume-Alonso Cuevillas, per comunicar que havien demanat formalment la restitució de Borràs. La roda de premsa no disposava d’un aval previ formal de l’executiva de Junts, si bé el secretari general i el cap parlamentari, Jordi Turull i Albert Batet, sí que n’estaven al corrent i van validar la iniciativa.