Conflicte territorial

El PSC busca treure de l’agenda l’acord de claredat de Pere Aragonès

Els socialistes rebutgen donar ales al «relat electoral» d’ERC perquè el procés no torni a la primera línia del debat polític

El PSC busca treure de l’agenda l’acord de claredat de Pere Aragonès

ENRIC FONTCUBERTA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Salvador Illa presumia aquest divendres d’haver aconseguit, gràcies a l’acord de pressupostos segellat amb el Govern, que les infraestructures hagin tornat a ser una prioritat a l’agenda política. D’haver ressuscitat tant el debat sobre el creixement de l’aeroport del Prat com el del quart cinturó, així com, de manera més sobrevinguda que buscada, el de com afrontar una sequera davant la qual assenyala que no s’han fet inversions de contingència. Una manera de dir, per part del líder del PSC, que es parla més dels «problemes reals» i ja no tant d’un procés que afirma que s’ha anat desinflant per l’aposta dialogant del Govern de Pedro Sánchez.

És per això que desdenya la cimera sobre l’acord de claredat per fixar les bases d’un referèndum que ha plantejat el president Pere Aragonès i que per a la cúpula socialista és un «relat electoral» que pretén insuflar oxigen a una etapa, la de l’auge de l’independentisme, que donen per esgotada. Prova d’això, remarquen, és que són ells «el primer partit» a Catalunya i segueixen al capdavant a les enquestes del CEO, que ERC, Junts i la CUP estan atrapats en una batalla sense quarter sense pinta de recosir relacions a curt termini i que al Parlament el PSC ha aprofitat aquestes esquerdes per llaurar una centralitat que li permet pactar amb uns i amb els altres.

Amb aquesta radiografia de situació, si una cosa busquen evitar els socialistes, més encara l’any electoral, és que el conflicte territorial torni a escalar posicions fins i tot copar de nou el debat públic. I això és precisament el que consideren que busca Aragonès a les portes de les eleccions municipals però molt especialment de cara a les generals de finals d’any, quan, en funció dels resultats, Pedro Sánchez es trobi de nou a mercè del vot d’ERC per continuar a la Moncloa. Illa, que ja ha amenaçat de no assistir a la reunió que el president pretén convocar al juny per debatre sobre l’acord de claredat, busca deixar en fora de joc l’agenda dels republicans.

La cúpula del carrer Pallars resta a l’espera de la convocatòria oficial, que serà ja passades les municipals, per respondre si pensen asseure’s o no en aquesta cimera. El rebuig de la proposta és granític, però no la decisió d’acceptar la cita. Si bé la portaveu al Parlament, Alícia Romero, va apuntar que la filosofia del seu partit és atendre totes les convocatòries del Govern i que diputats socialistes defensen que no s’ha de deixar vacant cap cadira, altres dirigents de pes en el partit consideren que cal plantar el president per no quedar atrapats en la seva teranyina. Per ara, l’última resposta formal d’Illa ha sigut que el seu partit no es compromet a assistir a una trobada per debatre una proposta que suposi «dividir els catalans».

La taula de partits, pendent

Notícies relacionades

En tot cas, el PSC continua exigint a Aragonès que convoqui la taula de partits catalans a la qual, més enllà de la taula entre governs, es va comprometre ERC quan va acordar la investidura de Sánchez. És a dir, un espai d’interlocució en què no es predetermini cap proposta en concret, sinó que cadascú aporti la seva. «Si és així, explicarem la nostra, però el que no farem és acompanyar un relat polític», expliquen des de la cúpula del PSC. En una conferència el 13 de gener de l’any passat, Illa va advocar per «corregir l’anomalia» de l’Estatut. No obstant, no entra dins dels plans del cap de l’oposició obrir aquest meló ni ara ni just abans de les eleccions generals. Canviar les coordenades de l’agenda seria per a Illa alterar un marc polític que avui li és favorable.

La direcció socialista va ser informada via missatge dilluns que el president anunciaria l’endemà la cimera sobre l’acord de claredat. Les formes, asseguren, denoten que la vocació d’ERC «no és arribar a un acord» per resoldre el conflicte perquè ni tan sols ha buscat la complicitat de Junts o de la CUP davant una proposta que ja va topar amb el rebuig de la majoria del Parlament. «Fa aquests plantejaments perquè venen eleccions», afirmen. En tot cas, per al PSC es tracta d’una aposta estèril perquè ni ells entraran en el debat de les condicions d’un referèndum que «no se celebrarà mai» ni ho farà –diuen– tampoc el PSOE sigui quin sigui el resultat de les urnes al desembre.