Conflicte polític

Salvador Illa deixa en l’aire l’assistència del PSC a la cimera sobre l’Acord de Claredat

El cap de l’oposició rebutja reunions que serveixin per «dividir els catalans» i exigeix al Govern que se centri en «els problemes reals»

Salvador Illa deixa en l’aire l’assistència del PSC a la cimera sobre l’Acord de Claredat

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El líder del PSC, Salvador Illa, no garanteix que participi en la cimera sobre l’Acord de Claredat que el president Pere Aragonès pretén convocar al juny, just després de les eleccions municipals. «No tenim compromesa l’assistència a una reunió que serveixi per dividir els catalans», ha assegurat. Una afirmació que matisa la declaracions de la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, que en una entrevista a Ràdio 4 havia assegurat que els socialistes acudeixen a totes les reunions a què són convidats.

Que el PSC deixi o no la cadira buida en aquesta taula dependrà, ha deixat caure Illa, de l’enfocament que doni a aquesta trobada el president de la Generalitat. Tot i que ha evitat exigir explícitament un replantejament de la cimera, ha insistit que la taula de partits que els socialistes reclamen des de fa mesos és per afrontar els «problemes reals» que impacten en la vida dels ciutadans. El principal en aquests moments, ha apuntat, és la sequera.

Així doncs, el cap de l’oposició evita per ara mullar-se sobre l’assistència a una reunió que els socialistes interpreten que ha sigut anunciada dos mesos abans per un interès electoral d’ERC. Fins que no estigui oficialment convocada, sostenen entre bambolines, no té sentit comprometre la seva participació i que aquesta qüestió sigui un tema més a l’agenda de la campanya dels comicis del 28 de maig.

Pel cap de l’oposició, com pel Govern de Pedro Sánchez, no és moment de reobrir un conflicte polític que entén que ja no és una prioritat gràcies a la via de diàleg oberta amb els republicans. «Mai se celebrarà un referèndum», ha tornat a insistir com ha fet ja en els últims mesos. De fet, durant la presa de possessió del nou delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, s’ha posat èmfasi en la «col·laboració lleial i franca» que s’ha restablert amb la Generalitat.

Un Parlament «a ple rendiment»

Notícies relacionades

No obstant, Illa sí que ha reivindicat que, més enllà d’abordar qüestions urgents com la sequera, també cal prioritzar que les institucions d’autogovern com el Parlament funcionin «a ple rendiment». És per això que, una vegada més, ha reclamat als principals partits catalans un acord polític per rellevar Laura Borràs com a presidenta de la Cambra.

Segons el líder dels socialistes, no s’ha d’esperar que sigui la Junta Electoral –que es reuneix aquest dijous amb aquesta patata calenta a sobre de la taula– la que resolgui la interinitat de la institució, motiu pel qual han posat a sobre de la taula una reforma del reglament que permeti revocar la líder de Junts. Illa ha retret que, per contra, ni ERC ni Junts hagin obert cap via política per resoldre aquesta situació insòlita.