Llei del ‘només sí és sí’

El Suprem convoca un ple al juny per fixar la seva doctrina sobre el ‘només sí és sí’

No hi haurà un criteri definitiu de l’alt tribunal sobre les rebaixes de condemnes a agressors sexuals fins després de les eleccions del 28M i de la reforma de la llei impulsada per Igualtat

El Suprem convoca un ple al juny per fixar la seva doctrina sobre el ‘només sí és sí’
4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El Tribunal Suprem mou fitxa davant les discrepàncies entre diverses audiències provincials i tribunals superiors de justícia per les rebaixes de condemna per a agressors sexuals que està provocant l’aplicació de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, la coneguda com a llei del ‘només sí és sí’.

El 6 i 7 de juny tots els magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem es reuniran en ple per fixar doctrina en relació amb els recursos presentats contra aquestes revisions.

Aquest debat, en tot cas, es produirà després d’una nova reforma penal que busca evitar que els casos futurs d’agressió sexual –els delictes ja comesos estan afectats per la normativa actual– acusin penes més baixes per als agressors sexuals. Les propostes dels diferents partits, dirigides a tornar a incloure les circumstàncies de violència o intimidació a l’hora de valorar les condemnes per agressió sexual, seran avalades previsiblement pel Parlament el dia 20. El Suprem també esperarà per a la fixació de la seva doctrina a la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig.

De moment, el Suprem únicament s’ha pronunciat sobre peticions de rebaixa incloses in extremis per les defenses dels condemnats en alguns dels recursos de cassació, els que estaven encara pendents de resoldre després de l’entrada en vigor a l’octubre de la llei impulsada pel Ministeri d’Igualtat.

Així, serà el ple de juny el que fixi una posició doctrinal definitiva, previsiblement resolent sobre diversos assumptes diferents que puguin ser extrapolats als casos que ja són sobre la taula a l’alt tribunal. Segons fonts jurídiques consultades, sumen ja més d’una vintena.

Les rebaixes de condemnes per la pràctica totalitat d’audiències provincials de tot Espanya superen àmpliament les 700 en espera de conèixer un nou balanç que ultima el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i que es coneixerà previsiblement a finals d’aquest mes. Segons algunes fonts consultades, la dada pot vorejar el miler de revisions a la baixa.

Les decisions dels jutges respecte a la reforma penal han estat passant durant les últimes setmanes per una primera revisió a càrrec dels tribunals superiors de justícia, que evidencien diferències de criteri segons sigui el cas. Així, tribunals superiors de Castella i Lleó, Andalusia o les Balears han revocat decisions de les audiències provincials en coincidència amb la fiscalia, fugint en tot cas d’‘automatismes’, mentre que a Madrid el seu alt tribunal ha fet públiques les seves primeres decisions, en les quals desatén frontalment les instruccions del Ministeri Públic, al front del qual se situa Álvaro García Ortiz.

Circular de la fiscalia

La Fiscalia General de l’Estat ja va publicar fa unes setmanes una circular amb la qual busca oferir una resposta unitària a la revisió a la baixa de condemnes a agressors sexuals, i que inclou un epígraf que esmenta fins a set sentències molt recents del Tribunal Suprem que, segons el parer d’aquest departament, deixen entreveure que l’alt tribunal podria resoldre amb el mateix criteri interpretatiu que defensa el Ministeri Públic.

Aquest criteri passa per entendre que en aquells casos en els quals la pena imposada també fos imposable d’acord amb la regulació resultant de la reforma no serà procedent la revisió de la condemna. 

En aquest punt, un altre dels extrems que haurà de ser valorat de forma definitiva pel Suprem passa per la possibilitat d’aplicar als casos de condemnes per violència sexual el que disposa l’apartat 2 de la Disposició Transitòria segona del Codi Penal, tant en les redaccions del 2015 com en la del 2022, una possibilitat que per a molts juristes no és més que un ‘pedaç’ ja que la norma impulsada pel Ministeri d’Igualtat no va establir cap regla d’aquestes característiques al final del seu articulat.

Notícies relacionades

Segons la Fiscalia General, la possibilitat d’aplicar aquestes normes transitòries i evitar rebaixes en les condemnes imposades a agressors sexuals «sembla ser el criteri seguit» per una sentència del Tribunal Suprem del 27 de febrer en la qual s’indica expressament que, «deixant de banda la polèmica doctrinal sobre la possibilitat d’aplicació directa d’aquestes normes, orientades específicament a l’aplicació de la llei orgànica 10/1995 (reforma del Codi Penal) a l’aplicació d’altres normes posteriors, és possible atendre el criteri que contenen, reiterat en modificacions posteriors del mateix Codi Penal».

Aquesta resolució concreta del Suprem –encara no referida a una rebaixa de condemna ferma– afegeix que, quan es tracta de la revisió de sentències fermes, «s’aplicarà la disposició més favorable considerada taxativament i no per l’exercici de l’arbitri judicial, i que, en aquests mateixos casos, en les penes privatives de llibertat no es considerarà més favorable la nova llei quan la durada de la pena imposada al fet amb les seves circumstàncies sigui també imposable d’acord amb la nova regulació». Es tracta, paraula per paraula, del que disposa la Fiscalia General de l’Estat a la seva circular, tot i que encara s’ha de veure si aquest criteri és el que estableixi finalment doctrina.