Crisi de Govern

Sánchez elegeix Héctor Gómez i José Manuel Miñones com a nous ministres d’Indústria i Sanitat

Els acabats de nomenar substitueixen Maroto i Darias, que passaran ara a centrar-se en les seves candidatures per a les municipals del maig

El president reafirma la seva aposta per repetir la coalició amb l’espai situat a l’esquerra del PSOE després de les generals de final d’any

  • MULTIMÈDIA | Així és el Govern de Pedro Sánchez que acabarà la legislatura

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez és un dirigent donat a les sorpreses, al gir inesperat, però aquest dilluns el president del Govern es va ajustar al guió. Els nous ministres de Sanitat i Indústria seran José Manuel Miñones i Héctor Gómez, va anunciar aquest dilluns a primera hora el cap de l’Executiu, durant una breu compareixença sense preguntes des del palau de la Moncloa. Els acabats de nomenar s’incorporaran al Consell de Ministres de dimarts, i substituiran així Carolina Darias i Reyes Maroto, que passaran ara a bolcar-se en les seves candidatures de Las Palmas de Gran Canaria i Madrid en les eleccions municipals del 28 de maig. 

El líder socialista va complir aquesta vegada tant amb els temps com amb l’abast dels moviments que ell mateix s’havia marcat. «La crisi de Govern serà al març i només afectarà Sanitat i Indústria», va dir el cap de l’Executiu fa un mes i mig. Aquí no ha hi va haver res d’inesperat. Tampoc quant als noms triats. Miñones, farmacèutic de professió, era fins ara el delegat del Govern a Galícia. Gómez va exercir fins al setembre passat de portaveu dels socialistes al Congrés dels Diputats. Abans havia treballat al Ministeri d’Indústria, com a director de Turespaña. Igual com Darias, Gómez és canari, així que en aquest cas es mantindria la quota de l’arxipèlag en el Consell de Ministres. Els elegits, per tant, tenen coneixement tècnic de les àrees que seran sota el seu comandament, però també perfil polític i són dirigents de partit, elegits precisament per la seva doble condició uns mesos de final de legislatura marcats pel cicle electoral i la presidència espanyola de la UE durant el segon semestre de l’any. «Els nomenaments no suposen cap sobresalt», va assenyalar un altre integrant del Consell de Ministres.

Sánchez havia mantingut la seva elecció en secret, només compartida amb uns quants membres del seu nucli dur, com el seu cap de Gabinet, Óscar López, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. El PSOE esperava perfils continuistes i així ha sigut. Al cap i a la fi, els nous ministres només tenen assegurats nou mesos de feina. Fins a les generals del desembre, amb les enquestes que dibuixen un escenari complicat perquè els socialistes revalidin la seva coalició amb Unides Podem.

Aposta per la coalició

«Són dos excel·lents servidors públics. Amb aquests nomenaments el Govern afrontarà la recta final de la legislatura. Continuem aprofundint els nostres grans objectius: continuar transformant el nostre model productiu, enfortir els serveis públics, desplegar una transició ecològica ambiciosa i justa, i continuar avançant en la igualtat entre homes i dones», va assenyalar Sánchez durant la seva compareixença, en la qual va reafirmar la seva aposta per la coalició amb Unides Podem, malgrat les friccions dels últims temps, després de les generals del desembre.

Notícies relacionades

«La coalició ha sabut teixir acords amb els agents socials, els grups parlamentaris i les institucions europees, i ha tirat endavant més de 200 lleis. I tot això ho hem fet amb pau social. Aquesta serà també la ruta per als pròxims anys si els espanyols decideixen renovar la seva confiança. Necessitem una dècada per revertir les retallades de la dècada anterior», ha acabat el president del Govern, que també, davant les eleccions del pròxim 28 de maig, va enaltir la tasca de Maroto i Darias al capdavant d’Indústria i Sanitat.  

«En tots aquests anys el seu impuls ha sigut clau per reindustrialitzar la nostra economia i modernitzar el turisme. La pandèmia va suposar un repte colossal per a aquests sectors i la gestió de Maroto ha sigut fonamental perquè tots aquests hagin arribat ja als nivells prepandèmia. La gestió de Darias a Sanitat ha servit per deixar enrere la pandèmia en una campanya de vacunació exemplar que va convertir el nostre país en un referent mundial», ha dit el cap de l’Executiu.