Nomenament

Miñones salta de la Delegació del Govern a Galícia al Ministeri de Sanitat

El polític de Santiago de Compostel·la, un ‘sanchista’ de primera hora, augmenta la seva projecció política

Miñones salta de la Delegació del Govern a Galícia al Ministeri de Sanitat
2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El delegat del Govern a Galícia, José Manuel Miñones, salta a la política nacional. El president del Govern, Pedro Sánchez, l’ha nomenat aquest matí ministre de Sanitat, càrrec en què succeirà Carolina Darias. La fins ara titular de la cartera baixarà a l’arena electoral per buscar l’alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria.

Juntament amb Miñones entra al Gabinet de Sánchez Héctor Gómez en substitució de Reyes Maroto, que serà candidata a la ciutat de Madrid. Gómez serà l’encarregat, per tant, de tirar endavant el segon Perte de l’automoció, clau per garantir el futur de Stellantis a Vigo.

José Miñones, llicenciat i després doctorat en Farmàcia per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), passa a dirigir un ministeri, el de Sanitat, que els últims anys ha recobrat gran protagonisme per la irrupció del coronavirus, malgrat que la majoria de les competències en la matèria estan transferides a les comunitats. Es converteix, així, en el tercer gallec amb seient al Consell de Ministres, després de les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz.Miñones va néixer a la capital gallega el 17 de juliol de 1972, i va fer carrera política al municipi limítrof d’Ames, on va exercir com a alcalde entre el 2015 i el 2021. Durant aquesta etapa, va ser un dels que van recolzar Sánchez en la seva famosa gira del Peugeot, quan després de ser descavalcat del lideratge del PSOE es va llançar a intentar recuperar el lloc. És, per tant, un ‘sanchista’ de primera hora.

A finals de març d’aquell any 2021 va ser nomenat delegat del Govern a la comunitat, càrrec des del qual, al marge de la tasca com a coordinador de les forces de seguretat, s’ha enfrontat amb la Xunta per contrarestar les constants crítiques de l’Executiu gallec al central.

Repercussió en el PSdeG

Notícies relacionades

L’ascens de Miñones pot tenir conseqüències, també, en el si del PSdeG. Amb el cartell electoral dels socialistes gallecs per a les pròximes eleccions autonòmiques encara sense aclarir, s’haurà de veure si la seva projecció com a ministre el situa en una carrera en la qual l’actual secretari general, Valentín González Formoso, s’ha mostrat titubejant. Tampoc José Ramón Gómez Besteiro, que alguns sectors del partit veuen com el millor candidat, acaba d’aclarir les seves intencions.

Els comicis gallecs no estan previstos, si no hi ha un avançament electoral, fins a mitjans del 2024. No obstant, els rivals dels socialistes a dreta i esquerra ja tenen clars els seus aspirants: Alfonso Rueda pel PPdeG i Ana Pontón pel BNG.