El futur de l’Executiu

El PSOE es prepara per a una crisi de Govern quirúrgica al març

Els socialistes treballen amb la idea que Sánchez anticiparà unes setmanes sobre el calendari previst el relleu de Maroto i Darias, candidates a Madrid i Las Palmas, i no creuen que hi hagi més canvis en el Consell de Ministres

El PSOE es prepara per a una crisi de Govern quirúrgica al març

EFE / Fernando Villar

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan li van preguntar pels necessaris canvis en el Govern perquè les ministres Reyes Maroto i Carolina Darias se centressin en les candidatures a les alcaldies de Madrid i Las Palmas, just abans de Nadal durant una conversa informal al Congrés, Pedro Sánchez es va limitar a assenyalar que seria una «minicrisi» de Govern i que es tractaria a l’abril, just abans de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. La primera part del vaticini continua sent vàlid. Dins de la prudència amb què sempre s’encaren els canvis en l’Executiu, dels quals Sánchez només parla amb un grapat reduïdíssim de col·laboradors, en el PSOE no creuen que la remodelació del Govern vagi més enllà de les dues titulars. Però amb la segona part hi ha més dubtes. Comença a instal·lar-se la sensació que el president avançarà unes setmanes els canvis sobre el calendari original. 

La idea amb què treballa el partit, segons fonts de la direcció, és que la crisi de Govern tindrà lloc al març, probablement la segona meitat. I en els dos departaments afectats, Indústria i Sanitat, que dirigeixen respectivament Maroto i Darias, treballen amb una agenda d’actes i projectes que s’acaba aquest mes: el febrer. A partir d’aquí, els col·laboradors de les dues ministres no saben què passarà. 

En qualsevol cas, el guió de precampanya triat per Sánchez continua sent el que s’ha seguit amb l’ara cap de l’oposició a Catalunya i líder del PSC, Salvador Illa, que no va deixar el Ministeri de Sanitat fins el 26 de gener del 2021, només tres setmanes abans dels comicis catalans, per capitalitzar al màxim el seu lloc en el Govern. Només que la idea amb què es treballa ara és avançar una mica la sortida de Maroto i Darias perquè tinguin més marge temporal amb què centrar-se en les seves respectives candidatures. 

Mascaretes i pacte d’Estat

Les dues ministres tenen decisions importants per anunciar les setmanes vinents, un fet que desaconsella la marxa imminent. Darias, amb un exposició com a titular de Sanitat que ha sigut molt inferior a la d’Illa a causa de la indubtable millora en la lluita contra el coronavirus, portarà al Consell de Ministres de dimarts de la setmana que ve l’eliminació de l’obligatorietat de portar mascaretes en el transport públic. Ja no s’hauran de portar el nas i la boca tapats en trens, taxis, autobusos i metros, i tot i que la peça continuarà sent necessària en clíniques i farmàcies. La mesura suposa fer un pas més, un dels últims que quedaven per fer, cap a la recuperació de la vella normalitat, prèvia a la pandèmia, i un símptoma de la bona evolució epidemiològica d’Espanya. 

En el cas de Maroto, les seves iniciatives tindran un efecte menys directe en els ciutadans, però el seu valor simbòlic, amb les eleccions a la cantonada, no és menor. A finals d’aquest mes, expliquen fonts del departament, es firmarà el pacte per la Indústria, el primer pacte d’Estat de tota aquesta convulsa legislatura, marcada per l’absència d’acords amb el PP a banda d’alguns nomenaments com els del Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i alguns membres del Tribunal Constitucional el novembre del 2021, quan Pablo Casado era encara el líder dels populars. 

La ministra es va referir a aquest «gran acord polític» dijous passat des de Rabat, on va participar en la cimera bilateral entre Espanya i el Marroc. «Hi som molt a prop. He conversat amb tots els grups polítics i crec que hi ha sensibilitat. No és fàcil perquè som en un moment de soroll, en un moment de confrontació», va dir Maroto. Veient una conjuntura de tanta crispació política, els socialistes volen fer servir aquest pacte com a carta electoral, encara més en una ciutat de tendències conservadores com la ciutat de Madrid, que és on encapçala la llista la titular d’Indústria, i que dissabte passat va ser presentada per Sánchez com a candidata. 

Els substituts

Notícies relacionades

I després hi ha el debat (especulacions, en rigor) sobre qui seran els substituts, que només tindran assegurat un seient en el Consell de Ministres durant pocs mesos, fins a les generals de finals d’aquest any. En el cas de Darias, gairebé tots els dits assenyalen Raquel Yotti, actual secretària general d’Investigació en el Ministeri de Ciència, que entre el 2018 i el 2021 va exercir com a directora general de l’Institut de Salut Carlos III. Sobre el recanvi de Maroto hi ha menys consens. Sonen Manuel de la Rocha, secretari general d’Assumptes Econòmics i molt pròxim a Sánchez; Carme Artigas, secretària d’Estat de Digitalització, i Xiana Méndez, secretària d’Estat de Comerç. 

¿Aprofitarà Sánchez aquesta crisi, obligada per les eleccions del maig, per fer més relleus en altres ministeris? Unides Podem no pensa canviar les seves peces en el Govern de coalició, que ara passa per un moment especialment tens per la llei del ‘només sí és sí’. En la part socialista, les fonts consultades, tant en la direcció del PSOE com a la Moncloa, rebutgen també aquesta possibilitat, sense descartar-la per complet. Al cap i a la fi, el president, coincideixen, «no parla d’això». Però «no sembla probable».