Crisi de Govern

El PSOE aposta per perfils continuistes per substituir Darias i Maroto

Els nous ministres, que seran nomenats després de la moció de censura, només tindran nou mesos de feina assegurada, fins a les generals

El PSOE aposta per perfils continuistes per substituir Darias i Maroto

Jalal Morchidi / EFE

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Si fracassa la moció de censura que Vox sotmetrà al Congrés aquest dimarts i dimecres, i tot indica que la iniciativa només comptarà amb el suport dels 52 diputats de la formació ultra, les eleccions generals se celebraran en algun moment de desembre, d’aquí nou mesos. Serà el temps que tindran els dos nous ministres que nomenarà Pedro Sánchez per desplegar les seves polítiques en sanitat i indústria. Els substituts de Carolina Darias i Reyes Maroto, que passaran a dedicar-se en exclusivitat a les seves candidatures a Las Palmas de Gran Canaria i Madrid, es coneixeran ben aviat.

El president, com sempre en aquests casos, guarda en absolut secret la seva decisió, i només ha consultat amb el seu nucli més pròxim i amb els mateixos elegits. Però en el PSOE no esperen grans sorpreses. La majoria dels dirigents socialistes consultats creuen que, davant la proximitat temporal dels comicis generals, Sánchez optarà per perfils continuistes. 

Ara mateix només hi ha dues coses clares, perquè les ha confirmat el mateix Sánchez: que la crisi de Govern no afectarà més departaments i que els nomenaments es faran després de la moció de censura a què es presenta l’economista Ramón Tamames. El líder socialista va deixar clar la setmana passada que els canvis no tindrien lloc abans de la cita al Congrés, però just després marxarà a Brussel·les, per participar en el Consell Europeu, i quan acabi aquesta cita agafarà de nou un avió amb destinació a Santo Domingo, on tindrà lloc, entre divendres i dissabte d’aquesta setmana, la Cimera Iberoamericana. El més probable, en aquest sentit, és que el president del Govern central comuniqui dilluns els relleus al Rei, perquè puguin prendre possessió i participar ja en el Consell de Ministres de dimarts de la setmana que ve.

A partir d’aquí, els nous titulars d’Indústria i Sanitat tindran nou mesos de feina assegurada. Pot ser que finalment en siguin molts més, si Sánchez aconsegueix ser investit després de les generals i reafirma la seva aposta pels dos elegits per reemplaçar Maroto i Darias. Però és un vaticini que ara mateix resulta bastant arriscat. La majoria de les enquestes, tret dels baròmetres del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), col·loquen Alberto Núñez Feijóo en clar avantatge, i molt a prop d’acariciar la majoria absoluta si suma amb Vox. D’aquí a desembre poden passar moltes coses, i en el PSOE estan convençuts que passaran, però de moment només tenen nou mesos garantits. 

«No esperem grans fitxatges ni sorpreses», assenyala un líder territorial socialista. No ho diu com una crítica. Al contrari. En un moment de tantes incerteses (les eleccions autonòmiques i municipals de maig, la permanent actitud de Podem de buscar la fricció dins de la coalició o les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna), no convenen les apostes arriscades en aquest terreny, assenyalen fonts de la direcció del PSOE. «Millor anar al que és segur», coincideixen. «Suposo que optarà per perfils continuistes», explica un ministre. 

Les quinieles

Sánchez, expliquen al Govern, no ha donat cap senyal sobre els elegits. Però en el PSOE, com en altres àmbits, es creuen apostes sobre qui seran els nous integrants del Consell de Ministres. A Indústria, els noms que més sonen són Xiana Méndez, actual secretària d’Estat de Comerç al departament que continua dirigint Maroto, i Carme Artigas, secretària d’Estat de Digitalització al Ministeri d’Economia i molt pròxima a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. 

Notícies relacionades

Durant un temps es va parlar de Manuel de la Rocha, secretari general d’Assumptes Econòmics a la Moncloa, però fonts del PSOE expliquen que el més probable és que Sánchez vulgui continuar comptant amb ell com a col·laborador pròxim davant una fita tan transcendent com la presidència de la UE, que Espanya assumirà entre principis de juliol i finals d’any. També hi ha una altra possibilitat: un perfil més clarament polític, cas en què podria tenir possibilitats Héctor Gómez, que va ser portaveu parlamentari dels socialistes al Congrés fins al setembre, quan va ser substituït per Patxi López. Gómez, com Darias, és canari, així que en aquest cas es mantindria la quota de l’arxipèlag en el Consell de Ministres.

A Sanitat, la majoria de les mirades es dirigeixen a l’actual conseller asturià en aquesta matèria, Pablo Fernández Muñiz, i a Raquel Yotti, la secretària d’Investigació al Ministeri de Ciència, que entre el 2018 i el 2021 va exercir com a directora general de l’Institut de Salut Carles III. Si Sánchez decidís apostar per un nomenament més polític, la hipòtesi que més força està prenent en les últimes setmanes és la d’Idoia Mendia, actual vice-‘lehendakari’ segona al Govern basc, l’agenda de la qual durant els últims dies ha disparat les especulacions: està plena de reunions sanitàries.