Cimera de l’aigua

El Govern es reuneix amb l’oposició per pactar les mesures contra la sequera

El PSC i Junts reclamen que els ajuntaments no siguin els que paguin «els plats trencats» amb sancions i assenyalen l’acció «erràtica» d’Aragonès

El Govern es reuneix amb l’oposició per pactar les mesures contra la sequera

Marta Sierra / ACN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La gestió de la sequera és una de les grans patates calentes que ha de gestionar el Govern quan falten només dos mesos per a les eleccions municipals. La setmana passada ja va validar pels pèls el decret de restriccions a costa d’una recapitulació que van forçar el PSC i Junts, i aquesta l’arrenca amb la mirada posada en la cimera que celebrarà amb els grups de l’oposició aquest divendres amb el compromís d’incorporar mesures complementàries. Una cita davant la qual tant socialistes com postconvergents han abocat retrets contra el president Pere Aragonès i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. Falta una setmana perquè arrenqui oficialment el període electoral.

Les acusacions d’«inacció» i de gestió «erràtica» s’han anat succeint durant el cap de setmana i han continuat avui. Davant el risc que la cimera es converteixi en un fort xoc amb l’oposició, el Govern s’ha reunit aquest dilluns amb els grups i ho tornarà a fer dimecres amb vocació de segellar una entesa que es traduirà en una modificació de l’actual decret o un nou complementari. «Ara sí que hi ha un procés d’escolta, hi ha un petit gir i voluntat d’incloure el màxim consens», assenyalen des de l’oposició.

Just abans de la reunió, el líder del PSC, Salvador Illa, ha reclamat a Aragonès que aquesta crisi de l’aigua serveixi perquè faci un «cop de volant» en la seva manera d’exercir, un «canvi de rumb» que passa, segons el seu parer, per actuar sent «conscient» de la seva minoria al Parlament. El decret va ser validat només amb el vot afirmatiu dels 33 diputats d’ERC i l’abstenció del PSC, Junts, els Comuns i la CUP.

En la inauguració de la convenció municipalista del partit i davant una problemàtica que afecta de ple els ajuntaments, el cap de l’oposició ha insistit que els consistoris no poden «pagar els plats trencats» de la inacció davant la sequera que retreu al Govern. «Fa 10 anys que s’haurien d’haver pres mesures. S’ha de passar d’una política de fiscalització a una de col·laboració», ha etzibat, a més de recordar que dos de cada tres euros d’inversió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’han quedat «en un calaix».

El fet que el decret aprovat inclogui un règim sancionador per als ajuntaments que incompleixin amb els plans d’alerta és una de les qüestions que el PSC vol revertir. Que s’eliminin les multes o que s’accepti un període transitori abans d’aplicar-les és un dels objectius que tenen els socialistes entre cella i cella de cara a la cimera i així ho exigiran a Aragonès. També des de Junts retreuen al president que pretengui «centrifugar» la responsabilitat als alcaldes i advoquen per potenciar les dessalinitzadores i la reutilització d’aigües grises, a més de la concessió d’ajudes als ajuntaments.

L’impacte de les eleccions

El portaveu de la formació, Josep Rius, ha carregat contra l’«erràtica, lenta i poc encertada» actuació contra la sequera de Jordà, malgrat que per ara descarten demanar la seva reprovació. També els Comuns han exigit planificació i han qualificat d’«insuficient» la resposta del Govern. «La sequera no se solucionarà ni fent la dansa de la pluja ni anant a Montserrat», ha ironitzat el portaveu de Catalunya a Comú, Joan Mena. Per a ERC, el repertori de crítiques formen part de l’«electoralisme» de l’oposició. «No tot val a les portes d’unes municipals», ha deixat caure la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta.

Notícies relacionades

El que busquen tant el PSC com Junts és deixar en evidència que el Govern «no té els suports» per fer i desfer a conveniència –menys encara davant una crisi de pes que implica totes les administracions– i que això l’obliga a forjar acords abans d’impulsar mesures. Com a exemple Illa ha citat, a més del de la sequera, el decret de reestructuració de Mossos, que ha lamentat que l’oposició el conegués pels mitjans de comunicació; així com la polèmica sobre la residència de Santa Coloma, que segons el PSC suposa que l’Executiu està posant «les institucions al servei de candidatures polítiques».

Justament els socialistes han registrat aquest dilluns la petició de reprovació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, com també va fer Junts, un retret a la seva actuació que es votarà en el ple del Parlament de mitjans d’abril, a poques setmanes de les municipals, i que previsiblement serà aprovada. Tot un avís a navegants sobre la sort que pot córrer també Jordà si la cimera de divendres es converteix, també, en un incendi –en aquest cas, polític– difícil de sufocar entre la munició que suposa el context electoral i les respostes urgents que la situació requereix.