L’EQUIP INTERNACIONAL
Gil-Casares i els diplomàtics d’alt nivell que dissenyen la política exterior de Feijóo
A González Pons, home fort de Feijóo en l’àmbit internacional, s’hi afegeixen els diplomàtics Juan Pablo García-Berdoy, Ildefonso Castro i Ramón Gil-Casares com a principals assessors

Alberto Núñez Feijóo ha rebatejat la fundació del PP amb el nom de ‘Reformisme21’ i fitxatges en diferents àmbits amb què pretén articular el seu projecte definitiu per a les eleccions generals. En l’àmbit internacional hi destaca el nom de Ramón Gil-Casares, ambaixador d’Espanya als Estats Units entre el 2012 i el 2017 –abans va ser secretari d’Estat d’Afers Exteriors, del 2002 al 2004 amb José María Aznar– i en qui l’actual líder del PP té molta confiança. Feijóo el consulta des de fa temps, però que entri a la fundació suposa un pas més.
Diferents dirigents insisteixen a considerar-lo com un dels «homes clau» per a l’àrea internacional per la seva trajectòria, les seves connexions amb el cos diplomàtic (que ara Feijóo s’està treballant intensament) i el seu ampli coneixement sobre l’Àfrica. Va ser ambaixador al Sudan (2011-2012) i a Sud-àfrica (2005-2008). I Egipte ha sigut el seu últim destí (2019-2022). Aquest últim l’assenyalen diferents càrrecs populars, que reconeixen que si Feijóo arriba a la Moncloa, haurà de tenir clara la seva política amb el Marroc i Algèria després de la crisi que ha desencadenat el gir del Govern sobre el Sàhara.
La tesi que manegen en el PP és que les formes de Pedro Sánchez han tingut «conseqüències nefastes» per als interessos espanyols. Però, com va publicar aquest diari, l’ordre que ha posat en marxa Feijóo és mesurar amb lupa cada posicionament i intervenció que tingui a veure amb l’assumpte. A banda d’aquesta qüestió, l’equip internacional del líder conservador o la necessitat d’ampliar els seus referents ha sortit a col·lació en diferents moments davant els retrets de la Moncloa pel que consideren «un desconeixement total». El xoc entre PP i PSOE el cap de setmana passat a compte de la Cimera Iberoamericana n’ha sigut un exemple més.
Fa temps que Gil-Casares és a l’òrbita de les persones que assessoren Feijóo i ara ho farà de manera més directa a través de la fundació. No és l’únic. Dos diplomàtics de primer nivell més, que elaboren papers i comparteixen les seves impressions amb Feijóo, s’han anat consolidant dins del seu primer anell en matèria exterior recentment.
El primer és Juan Pablo García-Berdoy, ambaixador a Alemanya entre el 2012 i el 2016, i abans a Romania i Moldàvia. Gran part de la seva carrera l’ha desenvolupat a l’àmbit europeu, des de la secretaria d’Estat per a la UE, com a director general per als afers europeus al Ministeri d’Exteriors i sent ambaixador representant permanent d’Espanya davant la UE des del desembre del 2016 fins l’estiu del 2021.
El segon és el diplomàtic gallec Ildefonso Castro López, que també va ser l’assessor de capçalera en afers internacionals de Mariano Rajoy. De Ferrol, és amic personal de Feijóo. Va ser ambaixador d’Irlanda des del 2018 al 2022 i va estar destinat en altres ambaixades com la de Guinea Equatorial, el Paraguai, Suècia i la República Dominicana. També va treballar braç a braç amb Gil-Casares com a cap de gabinet quan era secretari d’Estat, el mateix càrrec que ell va ocupar durant un breu període de temps: del gener del 2017 al juny del 2018 amb Alfonso Dastis en el ministeri.
Fonts diplomàtiques consultades per aquest diari insisteixen que els tres aporten a Feijóo «una visió completa i global», precisament per les seves trajectòries en diferents llocs de Govern i a l’exterior. Es tracta d’una àrea per la qual el Govern ataca sovint el líder de l’oposició, que confronten amb el perfil de Pedro Sánchez, que ha dedicat bona part de la legislatura a potenciar les relacions internacionals, especialment les europees. De fet, en aquest moment es tracta de la principal fortalesa del president del Govern, que en menys de dues setmanes viatjarà per tres continents diferents.
Al Consell Europeu i la Cimera Iberoamericana a Santo Domingo li seguirà un viatge oficial a la Xina després de la invitació del president Xi Jinping. Feijóo va intentar restar importància a aquesta trobada: «El que seria sorprenent és que no el convidin», va dir i després va assegurar que recordava «perfectament» les visites de Rajoy al president xinès. «Normalitat», va dir. Els decibels sí que van augmentar dissabte quan en un acte amb hispans a Madrid, el líder del PP va acusar el president del Govern de rendir «homenatge a autòcrates» mentre Sánchez i Felip VI eren encara a la República Dominicana. A la Moncloa no van trigar a titllar d’«irresponsables» les seves paraules.
Pons, el primer
Entre aquests assessors internacionals sempre destaca, en tot cas, el nom d’Esteban González Pons, que és el responsable de tot el que té a veure amb política exterior en la direcció del PP. Té encomanades altres funcions, com les relatives a Justícia, però la realitat és que l’eurodiputat constitueix el suport més destacat per al líder conservador. A més d’exercir de traductor oficial (Feijóo no parla anglès), l’acompanya a totes les cites rellevants. A Madrid ho va fer fa dies a l’Ambaixada de Suècia, quan el líder popular va mantenir una trobada a porta tancada amb ambaixadors de la UE. I sempre ho fa en les seves visites a Brussel·les.
Enmig de la col·lisió que van provocar les paraules dels populars per la Cimera Iberoamericana, González Pons va reclamar una «rectificació immediata» al Govern, i va negar que Feijóo hagués discutit l’assistència de Sánchez a la reunió. Va arribar a acusar el president d’«intentar coaccionar l’alternativa» que representa el conservador.
Notícies relacionadesEl nom de l’exministre Josep Piqué també és destacat entre diplomàtics i dirigents del PP, satisfets que s’hagi afegit a la fundació de Feijóo. Al partit és vist com una persona «de referència en tots els àmbits», i molt especialment en l’internacional. Per aquest motiu, insisteixen, «és molt important la seva aportació» al futur projecte de Feijóo.
Hi ha un altre diplomàtic que des de fa uns dies va aparèixer confirmat en el ‘think tank’ de Feijóo, malgrat que la incorporació es veu més des d’un àmbit filosòfic com a assagista. Es tracta de Juan Claudio de Ramón, també columnista al diari ‘El Mundo’.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Dia del Nen Hospitalitzat El 50% de nens amb una malaltia rara no tenen diagnòstic: «Per als pares, és molt inquietant»