Des de Barcelona

Moreno creu que Feijóo dialogarà amb Aragonès «dins de la Constitució»

Andalusia obre la seva nova delegació a Catalunya amb l’exdiputada popular Esperanza García al capdavant

Moreno creu que Feijóo dialogarà amb Aragonès «dins de la Constitució»

EFE/Alejandro García

4
Es llegeix en minuts
EFE

Elpresident andalús, Juanma Moreno, ha inaugurat aquest divendres a Barcelona la nova delegació de la Junta d’Andalusia a Catalunya, que tindrà l’advocada i exdiputada del PP Esperanza García al capdavant, amb l’objectiu d’enfortir els llaços econòmics, emocionals i institucionals amb aquesta comunitat.

Acompanyat de la mateixa García i del secretari general d’Acció Exterior del Govern andalús, Enric Millo (històric dirigent del PP català i exdelegat del Govern central a Catalunya), Moreno ha donat el «tret de sortida» a la nova delegació de la Junta, situada a l’inici del passeig de Gràcia, una de les avingudes més importants, conegudes i visitades del centre de la capital catalana.

Preguntat per la relació amb la Generalitat, Moreno s’ha mostrat convençut que si Alberto Núñez Feijóo arriba a la Moncloa «dialogarà amb tots», inclòs el president, Pere Aragonès, però sempre «dins del marc constitucional», que ha considerat «la línia vermella».

Andalusia i Catalunya

El dirigent del PP ha dit que respecta la gira llatinoamericana d’Aragonès i ha apuntat que «és veritat que [els governs de Catalunya i Andalusia] tenim dues concepcions diferents de la representació a l’exterior. Nosaltres fem representació exterior, però concentrant sempre energies i creant sinergies a través del mateix Estat».

Andalusia, ha insistit, no fa així «competència» a l’Estat, sinó que s’«aprofita» de la plataforma que aquest ofereix a l’exterior per «llançar i projectar» aquesta comunitat al món. «És molt més barat per al contribuent, molt més eficient i molt més lleial institucionalment», ha remarcat. Aquest és un fet que, segons el seu parer, contrasta amb la política exterior del govern català: «Evidentment, la Generalitat ha pres un altre camí en l’àmbit de les delegacions a l’exterior que s’obren», ha suggerit.

Precisament en aquest viatge llatinoamericà, en una entrevista al diari argentí Clarín, Aragonès va assegurar ahir que el seu govern mantindrà la voluntat negociadora «hi hagi qui hi hagi» a la Moncloa, tot i que un Executiu del PP seria «molt més hostil»; també, va lamentar que Espanya té «complex d’inferioritat» si creu que seure en una taula per dialogar suposa «rendir»-se o una «traïció».

Unes paraules sobre les quals Moreno s’ha mostrat «convençut» que Feijóo «és una persona tremendament dialogant» i, si es converteix en president del Govern, «dialogarà amb tots, però dins del marc constitucional que ens regeix com a norma».

«Aquesta Constitució del 78 són les línies vermelles que dibuixa qualsevol desenvolupament territorial. No n’hi ha cap altra. Quan Feijóo sigui president, que ho serà a finals d’aquest any, des del Govern de la Nació sempre hi haurà actitud dialogant, però amb el màxim respecte a la nostra normativa vigent», ha conclòs.

Polèmiques declaracions

El president andalús ha sigut preguntat també per la polèmica que van generar les seves paraules el setembre passat, quan va encoratjar els empresaris catalans a traslladar la seva seu a Andalusia, després que el seu executiu aprovés una rebaixa fiscal i la supressió de l’impost de patrimoni, una crida que posteriorment va suavitzar, al matisar que ho va fer «irònicament» per «cridar l’atenció».

«És veritat que Andalusia té més bona pressió fiscal que Catalunya i està afavorint l’atracció d’inversió», ha assenyalat Moreno en aquest sentit. «Vivim en competència, però en bon combat. Les empreses se’n van, com hem vist que se’n poden anar a Holanda, i el mateix passa en el conjunt de l’Estat».

Per això, ha afegit, «a ningú l’ha de preocupar que hi pugui haver empreses que facin ampliacions, que vulguin millorar i buscar altres territoris. I Andalusia és terreny abonat, perquè hi tenim seguretat jurídica plena, estabilitat política sense influència de cap populisme i baixa pressió fiscal. Som la tercera locomotora d’Espanya i algun dia aspirem a competir o superar Catalunya i Madrid».

El perfil de García

Nascuda a Barcelona el 1975, García és advocada de professió i, com ella mateixa ha recordat, amb vincle «emocional» amb Andalusia ja que el seu marit és d’aquesta comunitat; García va ser diputada popular al Parlament català en dues etapes, entre el 2016 i el 2017 i entre el 2019 i el 2020.

Notícies relacionades

Tot i que en els seus inicis polítics va ser candidata de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona el 2007, a finals del 2010 García es va incorporar a les files del PP de Catalunya acompanyada per la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, que des d’aleshores la va incloure en el seu comitè executiu després del congrés del partit.

Entre els seus reptes també hi haurà, ha remarcat Moreno, «millorar les relacions institucionals». «El primer objectiu serà posar-se a disposició d’entitats andaluses i d’institucions catalanes, com ajuntaments, diputacions i Generalitat. No venim a confrontar-nos amb ningú, sinó a col·laborar, donar servei a la comunitat andalusa i ser corretja de transmissió entre Andalusia i Catalunya», ha dit.

Temes:

Andalusia