Principal partit de l’oposició

El PP rebutja la reforma de les pensions, però no detalla la seva proposta

Els populars lamenten que Escrivá no els hagi facilitat detalls del cost de cada mesura i creuen que Sánchez «passa el problema al següent Govern»

El PP rebutja la reforma de les pensions, però no detalla la seva proposta

Rodrigo Jiménez / Efe

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Més ocupació, en concret 1,7 milions de llocs de treball, retenció de talent, que neixin més nens...». Aquesta és la fórmula del PP per salvar el sistema de pensions. A la seu del partit rebutgen la reforma de les pensions que ha plantejat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, però es resisteixen a detallar quina és la seva proposta per salvar el sistema, que en els pròxims anys ha de fer front a la jubilació de la generació del ‘baby boom’ (els que en van néixer entre 1957 i 1977). Els conservadors lamenten que se’ls demani explicacions a ells quan Escrivá no ha negociat amb ells ni una mesura ni tampoc els ha donat informació detallada de l’impacte econòmic de cada una d’elles.

L’equip econòmic del PP, al capdavant del qual hi ha el vicesecretari de l’àrea, Juan Bravo, creu que la reforma que proposa l’Executiu de PSOE i Unides Podem «busca polaritzar, confrontar» i «passa el problema al següent Govern». «El sistema de pensions no s’arregla només castigant els que guanyen més de 60.000 euros, que suposen menys del 4% dels assalariats,», assenyala Bravo. «Si ens volen trucar, mà estesa. Però necessitem papers, números, tenir més detall del que proposen i poder saber si tal o tal mesura la modificaríem en un sentit o un altre», afegeix.

Notícies relacionades

Una de les mesures capitals que introdueix Escrivá en la seva reforma és la pujada de les bases màximes de cotització, que segons Bravo «és un impost al treball». El ministre també ha decidit doblar els 0,6 punts de l’anomenat Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI), un recàrrec sobre la cotització dels treballadors, i portar-lo a 1,2 punts. «¿Per què el doble i no el triple? No tenim explicacions», es lamenta Brau.

Els conservadors donen per fet que la Unió Europea acceptarà la proposta d’Escrivá, una cosa que el ministre ha avançat ja que serà així, tot i que ho faran, sospiten, perquè han introduït l’obligació de revisar els números cada tres anys.