Ple del Parlament
Pere Aragonès anuncia una cimera sobre la sequera en vista de les crítiques dels Comuns i la CUP als macroprojectes
El president defensa que no es faci «una guerra de l’aigua» mentre el PSC assenyala la «inacció» del Govern en aquest front
L’aprovació definitiva dels pressupostos aquest divendres estarà entelada per dues qüestions difícils per al Govern: la caiguda del pla pilot de la renda bàsica i els macroprojectes pactats amb el PSC que incomoden ERC. El president Pere Aragonès sap que el peatge per poder continuar la legislatura és el d’assumir contradiccions com la de la B-40, amb el risc de ser acusat d’haver abandonat la bandera ecologista, com estan fent des de la CUP i des dels Comuns. Enmig d’aquesta batalla encreuada de retrets, Aragonès ha anunciat durant la sessió de control al Parlament que convoca una cimera sobre l’aigua per intentar que la gestió de la sequera, que implica restriccions amb impacte sobre la ciutadania, no sigui un focus de conflicte més.
«Seria una irresponsabilitat fer una guerra de l’aigua en aquests moments», ha advertit el president, que s’ha anticipat al front que sabia que obriria el cap de l’oposició, Salvador Illa. De fet, el PSC ja va deixar caure la setmana passada que està estudiant si avalarà el decret aprovat pel Govern per fer front a la sequera. L’objectiu de la cimera, ha assegurat Aragonès, és implicar-hi tots els grups per «rebre propostes» i, al seu torn, «ajudar a conscienciar». En aquesta cimera, la proposta del Govern pivotarà en tres eixos: activar tots els aqüífers existents, apostar per l’aigua regenerada i reduir-ne el consum per augmentar la resiliència.
Però per al líder del PSC no n’hi ha hagut prou amb aquest anunci i ha denunciat la «clamorosa inacció» de l’Executiu també sobre aquesta qüestió. Una «autèntica sequera» d’inversions a què s’afegeix el fet que, segons Illa, es busqui centrifugar responsabilitats cap als ajuntaments amb un decret que fixa sancions. «No acceptarem cap traspàs de responsabilitats», ha advertit. No obstant, Aragonès ha replicat que, malgrat que la Generalitat té la responsabilitat sobre les conques internes, cal coordinar-se amb la Confederació Hidrològica de l’Ebre, cosa que, ha criticat, no s’està produint en aquests moments. Per això, ha demanat que «corregeixin» la seva actitud.
Aragonès ha explicat que la sequera que s’està afrontant en aquests moments no és un episodi «puntual», que «s’allargarà», i que això obliga a prendre mesures excepcionals que el Govern té previstes amb un pla d’inversions de 700 milions. «Tenim planificades totes les línies d’actuació», ha insistit, tot i que ha afegit que per posar-les en marxa es necessita un «full de ruta àmpliament compartit».
Crítica als «projectes faraònics»
D’altra banda, per a la CUP i els Comuns resulta incompatible arremangar-se per revertir l’impacte de la sequera i el fet que el Govern, de la mà del PSC, promogui macroprojectes com el Hard Rock i l’augment de la capacitat de l’aeroport del Prat. «Abandonin els projectes faraònics», li han exigit tant Jéssica Albiach com el diputat cupaire Xavier Pellicer al Govern. El president ha replicat que, en el cas del complex d’oci de Tarragona, que els Comuns han advertit que consumeix en un any la mateixa quantitat d’aigua que una ciutat sencera, el pla director incorpora la previsió de provisió d’aigua i que aquesta qüestió es tindrà en compte. En el cas de l’aeroport, ha precisat, la seva vocació és «millorar la connectivitat intercontinental i no necessàriament augmentar la xifra de passatgers perquè sí».
Per a la CUP, de poc han servit aquests arguments o el fet que Aragonès hagi remarcat que els pressupostos augmenten la despesa social i de manera molt significativa en l’àmbit sanitari o permetin un increment de l’IRSC del 8% o la incorporació de 3.000 vivendes al parc públic de lloguer. Els anticapitalistes han criticat que els comptes hagin sigut pactats amb el PSC «del 155 i de Pegasus» i que suposen «complir al peu de la lletra el programa de la patronal». D’una banda, ha criticat, no s’avança en el procés i, de l’altra, es promouen els macroprojectes i es recupera, ha deixat caure, la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern.
Notícies relacionadesEn aquesta ocasió, Junts ha carregat contra el president per la taxa d’abandonament escolar. El president del grup, Albert Batet, ha acusat el Govern de «deixadesa de funcions» per part del conseller Josep Gonzàlez-Cambray i ha advertit que, segons el CEO, els catalans li posen més bona nota a Rodalies que a la gestió de l’Executiu. També ha avançat que impulsaran un ple monogràfic sobre els reptes en l’àmbit educatiu. Aragonès, per la seva banda, ha defensat els «esforços» contra la segregació escolar, la intenció d’avançar en la gratuïtat de l’educació entre els 0 i els 2 anys i la rebaixa de ràtios.
La «corrupció policial» del PP
D’altra banda, Aragonès ha retret al líder del PP, Alejandro Fernández, el seu silenci envers l’operació Catalunya, després que la justícia hagi començat a investigar-lo arran de la querella de Sandro Rosell i la reactivació de la comissió d’investigació al Congrés dels Diputats. El president ha acusat els populars de ser darrere d’una trama de «corrupció policial» orquestrada contra l’independentisme per «atacar ideològicament els adversaris polítics i les institucions». El president ha respost així a les queixes del diputat del PP, que li retreia que hagués plantat el Rei al Mobile World Congress i que no s’hagués pronunciat sobre el cas Mediador que afecta un ja exdiputat del PSOE per les Canàries. «Deixi de muntar numerets infantils i compleixi el seu deure», ha afirmat Fernández.
Política Catalunya Govern Parlament ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pressupostos Generalitat de Catalunya Pere Aragonès
- SUBHASTA Ascens i caiguda de l’antic Hotel Colón
- La cerimònia inaugural vol sorprendre el món
- Un mite blaugrana Adeu a Neeskens, llegenda del Barça
- SÈRIE DE FICCIÓ Rosa Peral demana 30 milions a Netflix per vulnerar els seus drets
- La gestió de l’Executiu català La Generalitat vol eliminar la cita prèvia en el sector públic en un any