Contra els macroprojectes

La manifestació contra el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport i el Quart Cinturó talla el centre de Barcelona

Sota el lema ‘Defensem la terra, construïm el futur’, els 1.800 participants han carregat contra el que consideren «un model que aposta pel sistema capitalista i trinxa el futur social, econòmic i mediambiental»

2
Es llegeix en minuts
ACN

Unes 1.800 persones segons fonts municipals i 10.000 segons l’organització s’han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers de Barcelona per rebutjar el projecte d’oci de Hard Rock al Tarragonès, el Quart Cinturó (el tram de la carretera B-40 al Vallès Occidental) i l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Sota el lema ‘Defensem la terra, construïm el futur’, els participants han carregat contra l’acord de pressupostos i el que consideren «un model que aposta pel sistema capitalista i trinxa el futur social, econòmic i mediambiental» que Catalunya necessita.

Els contraris als macroprojectes han fet proclames com ‘La terra no està en venda’, ‘Menys Port Aventura i més agricultura’ o ‘Salvem el camperol, matem la burgesia’. Dirigents de la CUP i els Comuns s’han afegit a aquesta mobilització, que estava organitzada per les plataformes ZeroPort, Aturem Hard Rock i Campanya Contra el Quart Cinturón. A més, s’hi han adherit més de 90 col·lectius i entitats.

Xantatge ambiental

Abans d’iniciar la protesta, representants de les tres principals plataformes convocants han denunciat, en declaracions a la premsa, el model econòmic i d’ordenació del territori que hi ha rere aquestes iniciatives urbanístiques. El portaveu de la Plataforma Aturem el Quart Cinturó, Joan Carles Sallas, ha denunciat que «actuen com a xantatge ambiental als pressupostos quan no tenen res a veure», ja que s’han produït unes condicions perquè el PSC aprovi els comptes del Govern. Per això, ha defensat «un altre model d’ordenació del territori que respecti la natura i la biodiversitat.

La portaveu de ZeroPort, Ariadna Cotén, ha carregat contra els «especuladors i grans empresaris», que ha assegurat que són els «únics» a qui beneficien projectes com el Hard Rock, la B-40 i l’ampliació del Prat. Anna Recasens, de la Plataforma Aturem Hard Rock, ha celebrat la unitat mostrada aquest dissabte contra un model «que trinxa el territori».

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha criticat que el Govern no té «cap rumb» i que la seva política «és la que marca el PSC i JxCat», per això ha advertit que els Comuns «tenen la clau» perquè els pressupostos de la Generalitat, que es votaran la setmana que ve al Parlament, «tirin endavant o no». Per als anticapitalistes, els comptes es basen en «macroprojectes, macroprojectes i més macroprojectes» i consoliden «un model de precarietat que el que fa és destruir el territori i precaritzar la societat».

Notícies relacionades

A més, ha lamentat que ERC hagi tingut com a soci «el PSC més gris de la història, més de dretes, més espanyolista i antiecologista», que de la mà de JxCat va tombar que els pressupostos incloguin el pla pilot per a una renda bàsica universal que tant la CUP com En Comú Podem defensen.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha clamat contra el «negacionisme climàtic» de projectes com el complex que Hard Rock vol instal·lar al Tarragonès, la prolongació de la carretera B-40 i l’ampliació de l’aeroport del Prat. Ha recordat tant a ERC com al PSC i Junts per Catalunya que es viu una situació de sequera i ha assenyalat que «el casino més gran d’Europa» consumiria «tanta aigua com la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat». «Instem aquests tres partits que es posin al costat de les persones i deixin de protegir qui vol fer negoci amb les nostres vides», ha dit.