Pressupostos de la Generalitat

L’esmena del PSC per frenar el pla pilot de la renda bàsica prospera amb el suport de Junts

Els socialistes rebutgen les propostes sobre els macroprojectes presentades pels postconvergents per «lleialtat» al pacte amb ERC

L’esmena del PSC per frenar el pla pilot de la renda bàsica prospera amb el suport de Junts

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC ha decidit, finalment, rebutjar les esmenes que Junts ha presentat a la llei de mesures en defensa dels macroprojectes. Els socialistes han explicitat que, tot i que estan d’acord amb l’ampliació de l’aeroport del Prat, l’acceleració del Hard Rock i l’execució de la B-40, prioritzen ser «lleials» a l’acord amb el Govern, en el qual consideren que ja han aconseguit «desbloquejar» aquestes infraestructures. Amb aquesta carpeta ja resolta, el principal escull es concentra ara en el pla pilot de la renda bàsica universal, ja que Junts, com també Ciutadans, Vox i el PP, sí que s’ha afegit a la petició dels socialistes per frenar-lo.

«El PSC és un grup amb paraula i complirem», ha assegurat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero. Tot i així, ha recordat que, malgrat que ells seran fidels al pacte pels comptes, ERC va impulsar la llei de mesures sense consensuar-la amb els socialistes i que, per tant, se senten lliures d’esmenar-les. De nou, ha remarcat que pel seu grup «no té sentit» aprovar una assignació de 40 milions per a aquest pla pilot si el Govern s’ha compromès que quest any no s’hi destinarà «cap partida».

«El que tocaria és eliminar-lo», ha demanat la portaveu. Amb una majoria inqüestionable a favor d’aquest posicionament, la petició de frenar el pla s’incorpora en el text de la llei que s’haurà de votar de manera definitiva el divendres 10 de març al Parlament. Fins aleshores, recorden els socialistes, hi ha marge per arribar a un acord amb el Govern, però les majories, insisteixen, són les que són mentre ERC compta amb tan sols 33 diputats.

Notícies relacionades

De poc han servit les peticions dels republicans perquè el PSC retiri l’esmena, que entenen que suposa incomplir el passatge de l’acord de pressupostos que estableix que no es desvirtuarà «l’esperit» ni dels pressupostos ni de l’anomenada llei d’acompanyament, en què es recull el pla pilot. Per al partit de Salvador Illa, per contra, mantenir l’assignació per a aquesta finalitat suposaria, precisament, alterar el que està pactat en els comptes, en què no es preveu cap partida.

L’assaig de renda bàsica va ser acordat per ERC i la CUP en el pacte d’investidura de Pere Aragonès i és una iniciativa que defensen també els Comuns.