Votació de pressupostos

Aragonès dona per «superat» el pacte que donava a Junts la presidència del Parlament

El president advoca per no avançar-se a la sentència que ha de decidir el futur de Laura Borràs, jutjada per corrupció

Aragonès dona per «superat» el pacte que donava a Junts la presidència del Parlament

LORENA SOPENA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat per «superat» el pacte d’investidura pel qual ERC va assumir la presidència de la Generalitat, i Junts, la del Parlament, després de la seva sortida de l’Executiu català a l’octubre.

 «Junts va decidir trencar aquest acord sortint del Govern. Si volen refer propostes conjuntes, estic molt obert a escoltar», ha dit en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, quan se li ha preguntat per quin ha de ser el futur de la presidència del Parlament si la presidenta suspesa, Laura Borràs, és condemnada en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

No obstant, ha demanat «no avançar-se» a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que creu que clarificarà la situació de la presidència tant si Borràs és absolta –que implicarà la seva restitució com a presidenta– com si és condemnada –de manera que s’haurà d’obrir una nova fase, ha dit–.

Aragonès ha afirmat que «des d’un punt de vista personal» sí que el preocupa que Borràs pugui entrar a la presó, tot i que ha remarcat que la causa per la qual ha sigut jutjada és de presumpta corrupció i no és un cas de repressió política, al seu judici.

Davant la votació aquest divendres de les esmenes als pressupostos en comissió al Parlament, Aragonès s’ha mostrat convençut que el PSC «complirà» l’acord de pressupostos i rebutjarà les esmenes de Junts sobre els macroprojectes del Hard Rock, la B-40 i l’ampliació de l’aeroport.

Esmena del PSC

Sobre l’esmena del PSC al pla pilot de la renda bàsica universal, previst en la llei de mesures dels pressupostos, ha reiterat que està convençut que «tothom estarà a l’altura dels compromisos» que ha adquirit.

D’altra banda, Aragonès s’ha compromès a impulsar l’acord de claredat per a un referèndum pactat després de l’aprovació dels pressupostos, per assegurar que les reunions que preveu fer amb els partits «vagin bé».

Notícies relacionades

Quan se li ha preguntat per si, després de les últimes aparicions de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, es planteja restituir-li els honors, Aragonès ha assegurat que va ser el mateix Pujol que «va decidir» prescindir de prestacions com a expresident –que li va retirar l’expresident Artur Mas–.

 A més, ha recordat que hi ha una investigació judicial en curs per casos de presumpta corrupció vinculats al seu entorn. «En temps de la seva presidència, hi va haver temps per fer polítiques i decisions molt positives per al país i d’altres que són més discutibles», ha afegit.