Giró presentarà dilluns a Madrid una querella per l’operació Catalunya

Giró presentarà dilluns a Madrid una querella per l’operació Catalunya

ISABEL INFANTES / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acceptació per part d’un jutjat d’instrucció de Madrid de la querella presentada per l’expresident del Barça Sandro Rosell per l’operació Catalunya encapçalada per l’excomissari José Manuel Villarejo ha desencadenat que dirigents polítics i empresaris moguin peça i estudiïn la possibilitat d’emprendre accions legals similars. Un d’ells és l’exconseller Jaume Girò. El seu advocat Jordi Pina està ultimant la querella que previsiblement presentarà dilluns vinent als jutjats de la capital espanyola, després que la fiscalia no tirés endavant la denúncia que havia interposat pel mateix motiu el juny passat.

Aquesta denúncia anava dirigida contra l’excomissari i l’exlíder del PP català Alicia Sánchez-Camacho arran dels àudios publicats sobre l’operació Catalunya que la política demana al policia investigar Giró, que llavors dirigia la Fundació La Caixa. Els atribuïa els delictes de revelació de secrets per part de funcionari públic, malversació (presumptament es van utilitzar diners i personal públic) i organització criminal (consideren que hi havia un «concert» de diversos càrrecs polítics i comandaments policials). La Fiscalia de Barcelona va remetre la denúncia a la Fiscalia del Tribunal Suprem, com a conseqüència de l’aforament de Sánchez-Camacho, que és senador per Madrid. Davant la falta de resposta i avalat per la reacció judicial en el cas de Sandro Rosell, l’exconseller ha decidit presentar la querella en un jutjat.

Aquesta cascada no acabarà aquí. L’expresident Artur Mas ja ha encarregat la presentació d’una querella, que possiblement estarà finalitzada la setmana vinent, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Altres persones que apareixen a les llibretes de Villarejo estan estudiant fer el mateix. Entre ells, hi ha l’exdiputat Oriol Pujol Ferrusola i l’empresari Carles Vilarrubí, exvicepresident del FC Barcelona i íntimament vinculat a la família Pujol. No es descarta que aquesta llista s’ampliï en un futur.

L’embolic judicial

Notícies relacionades

No obstant, les querelles aniran a parar a jutjats diferents perquè, d’entrada, poden considerar-se fets individuals. Si en cauen dos en un mateix òrgan judicial i les diligències que s’obririen en el cas que admetin serien diferents. Això és el que ha passat fins aquest moment. La querella de Rosell ha anat a parar al jutjat d’instrucció número 13 de Madrid i ha sigut admesa; la del banc BPA, en instrucció 9, i la de l’excap del Cos Nacional de Policia (CNP) a Catalunya, Narciso Ortega Oliva, en instrucció 37. A aquesta llista, s’ha unit aquesta setmana la querella de la família Sumarroca, tot i que encara no ha sigut repartida en cap jutjat. Tots aquests casos han passat per diferents instàncies judicials, des de la fiscalia a l’Audiència Nacional, fins a recalar als jutjats ordinaris de Madrid.

És a dir, l’admissió a tràmit de la querella de Rosell, construïda partint d’una investigació d’EL PERIÓDICO, ha obert la porta a noves accions penals d’altres persones que figuren a les agendes o gravacions de Villarejo, tot i que cada un dels jutjats i de forma independent serà el que decidirà que fer. No es descarta que en un futur, algunes de les parts personades en els processos intentin aglutinar en una sola causa les diferents acusacions de l’operació Catalunya, una maniobra impulsada per la «policia patriòtica» la finalitat de la qual seria el món independentista.