Les agendes del comissari
La ‘claveguera’ policial va ordir la investigació que va enviar Sandro Rosell a la presó
Un informant de Villarejo, amic de Vicky Álvarez, confirma que el gener del 2014 va explicar al comissari detalls de les activitats de l’expresident del FC Barcelona
Les ‘clavegueres’ de la Policia del Govern de Mariano Rajoy van maniobrar el 2014 per iniciar una investigació, sense control judicial, contra el llavors president del FC Barcelona, Sandro Rosell, que va ser detingut el maig del 2017 i es va mantenir en presó preventiva durant gairebé dos anys, fins a ser absolt en el judici celebrat a l’Audiència Nacional.
‘El Periódico de España’, mitjà que pertany al mateix grup editorial, Prensa Ibérica, que aquest diari, ha tingut accés a documents, testimonis i gravacions que evidencien que el comissari José Manuel Villarejo va iniciar les indagacions contra Rosell sota el paraigua del projecte Barna o operació Catalunya, que és com es denomina la investigació irregular que va obrir la Policia del Govern del PP per acusar polítics catalans i personatges suposadament del seu entorn de delictes de corrupció.
Formalment, la investigació que va enviar Rosell a la presó es va iniciar el 2015 i es va mantenir secreta fins que el van arrestar, el 2017. Però hi ha una gravació que demostra que el dia de la detenció de l’expresident del Barça, un agent de policia va trucar a José Luis Pérez, denunciant i persona amb qui havia contactat Villarejo el 2014, per agrair-li la seva col·laboració en el cas.
El mateix Villarejo va escriure el 10 de gener del 2014 al seu diari la primera cita relacionada amb la seva investigació sobre Sandro Rosell, a qui des de diferents sectors polítics s’acusava d’haver posat el FC Barcelona al servei de l’independentisme català.
En aquell temps, Villarejo ja havia captat per al seu projecte Barna Victoria Álvarez, que va ser exparella de Jordi Pujol Ferrusola –i un dels principals testimonis que va permetre l’inici del denominat cas Pujol–, i l’expolicia Antonio Giménez Raso, consta a les agendes del comissari. Tots dos, segons aquests mateixos apunts, cobraven dels fons reservats del Ministeri de l’Interior uns 2.000 euros mensuals per aportar dades de suposat interès policial. I precisament aquell 10 de gener el comissari va escriure a la seva agenda: «José L. Pérez. Veure’ns Hotel Fénix 18 h dilluns».
Aquest contacte a l’Hotel Fénix va coincidir en el temps amb la decisió de la Fiscalia de demanar a l’Audiència Nacional l’admissió d’una querella presentada contra el llavors president del Barcelona, pel fitxatge del brasiler Neymar Jr. El 22 de gener de 2014 el jutge va obrir una causa per la compra del jugador, una decisió que va precedir la dimissió de Rosell, que va ser rellevat per Josep Maria Bartomeu. En el cas Neymar, el Barça va pagar dues multes per un import total de 5,5 milions per dos delictes de frau a Hisenda en el fitxatge del jugador, després d’haver arribat a un acord amb la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. El tribunal va dictar sentència ‘in voce’.
«Seguir amb el tema Rosell»
Alguns dies abans, el dilluns 13 de gener, Villarejo torna a citar Pérez a la seva agenda: «J. L. Pérez. Hotel Fénix. La Transparència de Sandro Rosell», en al·lusió al blog que havia obert el que es va convertir en contacte de Villarejo. Uns dies després, el 28 de gener del 2014, el comissari torna a esmentar l’expresident del FC Barcelona: "José Luis Pérez. Amic de Viki [Victoria Álvarez]. Vol dilluns parlar per seguir amb el tema Rosell i les altres coses».
José Luis Pérez ha confirmat a aquest mitjà que efectivament es va reunir amb Villarejo. Es va entrevistar amb ell el 13 de gener a l’hotel Fénix de Madrid. També es va veure amb l’exinspector de policia Antonio Giménez Raso, que segons l’informant, es va presentar davant d’ell sota el nom d’«Andrés», i va acudir a la trobada acompanyat per dues persones que «no es van identificar com a policies, però que eren de la Udef». Villarejo identifica Giménez Raso a la seva agenda amb el nom de «Tony», que va treballar a les ordres del polèmic comissari en el projecte Barna. Sobre ell escriu: «Tony: Rosell. Els dos temes ja estan en marxa».
El comissari també hauria conversat amb el llavors secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez en relació amb l’independentisme i «Rosell», sempre segons les seves anotacions. Martínez, que està imputat per l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas o operació Kitchen, nega la veracitat dels apunts de Villarejo, al mateix temps que ha rebutjat haver rebut informació de les activitats de l’excomandament policial.
El fiscal Daniel Campos
Pérez, l’informant de Villarejo en el projecte Barna, assegura a aquesta redacció que de manera paral·lela va denunciar davant un fiscal d’Anticorrupció els fets presumptament vinculats a Rosell, que van acabar amb l’expresident en presó preventiva durant dos anys, fins que va ser absolt en el judici que es va celebrar a l’Audiència Nacional. No obstant, aquesta redacció ha confirmat que el fiscal assenyalat no va ser qui va impulsar aquestes indagacions, que sí que van portar a terme els fiscals Vicente González Mota i Daniel Campos. Aquest últim va ser l’encarregat d’investigar el cas Ausbanc, l’origen del qual també vinculat a Villarejo forma part de la denominada operació Tàndem.
I com a prova que les seves denúncies haurien provocat l’arrest de Rosell, José Luis Pérez ha publicat en el seu blog ‘La transparència de Sandro Rosell’ la gravació d’una trucada que li hauria fet un comandament policial responsable de l’operació en què es va detenir l’expresident del Barça. «José Luis, [et truco] per explicar-te una coseta ràpida, perquè vegis que els esforços teus no han sigut debades», diu el «cap» policial, que és interromput per Pérez: «Sé que han detingut Sandro Rosell. Sembla que almenys algun ha caigut». M’han confirmat des dels Estats Units que s’ha detingut Teixeira [expresident de la Federació Brasilera de Futbol], està detinguda la dona de Sandro....», prossegueix el denunciant. «Aquí ja no et puc jo.... El que ha sortit públic, és públic», prossegueix el suposat agent policial, que és de nou interromput per Pérez: «Sí, sí, sí, no et preocupis, ho entenc de sobres, no et preocupis. De moment el dia està sent meravellós i prou m’ha costat arribar fins aquí i sense ajuda, que ho sabeu i sense mitjans», conclou.
«Victoria Álvarez em va presentar Villarejo. I ens vam reunir a l’Hotel Fénix. En aquesta reunió es parla de Sandro Rosell i de Ramon Cierco», reconeix Pérez, que confirma que aquests contactes van tenir lloc «just» en plena operació Catalunya, tot i que ell diu que no creu que el comissari estigués interessat a iniciar una investigació contra personalitats catalanes. Ramon Cierco va ser president de la Banca Privada d’Andorra junt amb el seu germà Higini i va formar part de la Junta Directiva del Barça durant la presidència de Sandro Rosell. També va ser vicepresident de la Fundació FCB.
Preguntat per aquest diari si Villarejo mirava d’investigar si Sandro Rosell era sobiranista, aquest informant ho rebutja de ple. «De cap manera, de cap manera. Quan accedeix a veure’s amb mi és per veure què li pot interessar per als seus negocis. Villarejo mai ha tingut interès en el tema de l’independentisme», reitera Pérez, que assegura que en el moment de les reunions no sabia que María Victoria Álvarez estava cobrant dels fons reservats per aportar informacions al projecte Barna.
«Un CNI privat»
«Se’ls he de comparar amb un CNI privat. El que feien és agafar informació. No tenien interès per cap persona en concret. Jo m’he reunit dues vegades amb ell a l’Hotel Fénix i una al Ritz. Hi ha una cosa que és molt rellevant: jo li denuncio temes de narcotràfic i tràfic de persones amb finalitats d’explotació, comissions i blanqueig, però no ha tramitat mai res», lamenta.
A les agendes de Villarejo hi ha una última anotació sobre Rosell, en la qual el comissari apunta dades sobre un dels suposats negocis de l’expresident del FC Barcelona. Un home, a qui denomina «Enric», l’informa que anava a viatjar a Doha (Qatar) «amb el president del Barça [Rosell]. Vol tancar el 30% per 1.000 milions d’euros. Li dic que no sembla possible tan ràpid i tanta quantitat. Fora d’això, tot molt interessant».
Cas Rimet
Notícies relacionadesFonts jurídiques coneixedores de la instrucció d’aquest procediment asseguren que aquest últim apunt de Villarejo es refereix a una de les causes que es va investigar inicialment referent a la publicitat de les samarretes del FC Barcelona. La Policia Judicial va acusar Rosell d’haver-se beneficiat del contracte que va permetre al club blaugrana obtenir 166 milions d’euros. No obstant, aquests fets no van ser finalment inclosos en l’escrit d’acusació del Ministeri Fiscal de l’Audiència Nacional.
En l’actualitat, Rosell té pendents dos nous judicis: el primer, relacionat també amb el fitxatge del brasiler Neymar Júnior, pel qual el Ministeri Públic demana cinc anys de presó per a Rosell. El segon és per un suposat frau fiscal de 230.000 euros que s’hauria produït el 2012. La Fiscalia reclama en aquest cas per a l’expresident del FC Barcelona una pena de dos anys i nou mesos de presó.