Clavegueres policials

Els Pujol estudien personar-se en la causa de l’operació Catalunya oberta pel cas Rosell

L’advocat de l’expresident del Barça obre la porta a dissenyar una estratègia conjunta

Els Pujol estudien personar-se en la causa de l’operació Catalunya oberta pel cas Rosell
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La família Pujol està estudiant intentar personar-se en la causa oberta en el Jutjat d’Instrucció número 13 de Madrid arran de la querella presentada per l’expresident del Barça Sandro Rosell per determinar si les clavegueres policials, en què s’emmarcaria l’operació Catalunya, van tenir algun tipus de participació en el procediment que es va seguir en contra seu i pel qual va estar gairebé dos anys empresonat. Fonts de l’entorn de l’expresident de la Generalitat van assenyalar a EL PERIÓDICO que la decisió definitiva s’adoptarà en una reunió en què es valoraran els arguments legals i si és convenient o no sol·licitar actuar en el procediment.

«Benvinguts siguin els perjudicats que vulguin afegir-s’hi, ara que hem obert via», ha celebrat l’advocat de Rosell, Pau Molins, que ha revelat que s’han presentat cinc querelles en relació amb l’operació Catalunya. A les ja conegudes de l’expresident del Barça i la d’un presumpte cas d’extorsió a Banca Privada d’Andorra (BPA), que s’instrueix a Andorra, i en què estan imputats l’expresident del Govern Mariano Rajoy i els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, se n’han de sumar tres més.

Una, segons ha explicat el lletrat, és de Narciso ‘Chicho’ Ortega, que va ser l’excap de la policia a Barcelona, una altra de la família Sumarroca, que s’ha vist esquitxada pel cas Pujol, i una més de la qual el lletrat no ha aportat més informació durant una intervenció a RAC-1. I en aquest context, Molins ha reclamat que aquestes cinc querelles s’unifiquin en una de sola a l’estar totes, segons ell, relacionades amb la trama de l’operació Catalunya.

Rebutjada diversos cops

No obstant, la mateixa querella de Rosell va ser rebutjada per l’Audiència Nacional, abans de ser admesa pel jutjat madrileny, i la personació de Jordi Pujol Ferrusola en el cas Tándem, en què s’investiguen les clavegueres policials i té com a principal imputat és l’excomissari José Manuel Villarejo, ha sigut rebutjada diversos cops, al no entendre el jutge Manuel García-Castellón que el cas Pujol es pugui incloure entre les males pràctiques policials que investiga.

Notícies relacionades

Aquest diari ha publicat aquest dimecres un àudio, del febrer del 2017, inclòs en el sumari del cas Kitchen o espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, en què se sent Villarejo despatxar amb l’advocat Javier Iglesias com vol cobrar per les maniobres que les clavegueres policials haurien practicat a Andorra. En concret, es refereix que està disposat a fer-ho si s’aconsegueix la recuperació de la Banca Privada d’Andorra (BPA), intervinguda després de ser acusada pel Tresor dels Estats Units de blanqueig de capitals.

Es dona la circumstància que els que eren els seus màxims accionistes, Higini i Ramón Cierco, són qui van presentar la querella en què han acabat imputats Rajoy i els seus exministres pels delictes de coacció, amenaces, extorsió, xantatge i falsedat documental. Se’ls atribueix haver enviat policies a pressionar responsables del BPA per aconseguir informació de comptes bancaris de polítics catalans, entre els quals, l’expresident Artur Mas, el líder d’ERC Oriol Junqueras i la família Pujol.