Corrupció

Un nou àudio revela el pla de les clavegueres del PP per «cobrar» per les seves maniobres a Andorra

L’excomissari José Manuel Villarejo va planejar culpar el seu gran rival en la Policia, el comissari d’Assumptes Interns Marcelino Martín-Blas, d’haver frenat una investigació contra Andbank, banc del qual pretenien cobrar fins a 50 milions d’euros

Un nou àudio revela el pla de les clavegueres del PP per «cobrar» per les seves maniobres a Andorra
5
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El comissari jubilat José Manuel Villarejo gravava els seus contactes per no oblidar i com una espècie de blindatge davant futures investigacions en contra seu. El que potser no havia calibrat és que quan es girés la truita aquests àudios i les seves agendes es convertirien en les principals proves en contra seu.

En un àudio, del febrer del 2017, inclòs en el sumari del cas Kitchen o espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas se li sent despatxar amb l’advocat Javier Iglesias sobre com vol cobrar de les maniobres que les clavegueres policials practiquen a Andorra. Per aquesta activitat diu que està disposat a cobrar el que li correspongui si s’aconsegueix la recuperació de la Banca Privada d’Andorra (BPA), intervinguda després de ser acusada pel Tresor dels Estats Units de blanqueig de capitals.

«Tota l’estratègia que hi ha d’Andorra jo ja l’hi he dit, jo no canviaré a la vellesa. Jo per allò de les notes, i tot això, no vull res. ¿Per què? Perquè això ho vaig fer quan estava treballant [com a policia en actiu]. Ara bé, si hi ha recuperació del banc, si hi ha no sé què, si tal, llavors sí que vull. ¿Per què? Perquè estic jubilat», se sent amb nitidesa explicar Villarejo. Fonts pròximes a Javier Iglesias neguen que el comissari jubilat hagi cobrat dels Cierco.

"/clip/65be848c-aa0f-4e3d-9fd0-2cca9144007c_source-aspect-ratio_default_0.jpg"A continuació li diu al seu interlocutor que no ha volgut ni vol «conèixer els Cierco», amb referència a Higini i Ramón, accionistes majoritaris de BPA, intervinguda junt amb la seva filial espanyola Banco de Madrid. Els dos van presentar la querella original que ha portat la justícia andorrana a imputar l’expresident del Govern Mariano Rajoy i els seus ministres d’Hisenda i de l’Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, pels delictes de coaccions, amenaces d’un mal constitutiu de delicte, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i document fals. 

La querella denunciava les suposades pressions que van patir per permetre l’accés als comptes dels Pujol i d’altres personalitats catalanes, com el president d’ERC, Oriol Junqueras, o de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas. El 2019, l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) va presentar una ampliació contra Rajoy i els seus ministres, després de sentir l’excomissari José Manuel Villarejo declarar com a testimoni que va participar en aquest suposat capítol de l’Operació Catalunya, però el tancament del banc només el van poder fer els seus superiors.

"/clip/65be848c-aa0f-4e3d-9fd0-2cca9144007c_source-aspect-ratio_default_0.jpg"Independència

«No vull conèixer els Cierco. ¿Per què? El que és important és que amb la informació que puguem tenir d’Andorra i amb la que jo tenia d’Andbank s’acaba la independència de Catalunya. S’acaba l’embolic, perquè tu ho saps: hi ha 10.000 comptes d’espanyols, 4.000 catalans», afirma Villarejo amb contundència.

En el sumari del cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat del qual és el mateix Villarejo, ja existia un àudio, del gener del 2017 –del qual va informar aquest diari– en el qual es veu com el comissari jubilat va ordir amb el seu soci Adrián de la Joya i Pedraza un pla perquè la Policia i la Justícia espanyola iniciessin una investigació contra els integrants del Govern d’Andorra, que dos anys abans havien ordenat intervenir la Banca Privada d’Andorra.

«Andorra és una banda d’assaltants de camins, d’antics traficants de qualsevol cosa i de tret al clatell. Ens estem enfrontant a un Govern, per petit que sigui, que ha sigut elegit democràticament i que tots tenen una vinculació, per petita que sigui, amb el mercadeig de qualsevol tipus, és igual que sigui de recanvis, de cavalls, de drogues i de diamants. S’han rigut d’Espanya, de la Policia d’Espanya, de Rajoy i de Montoro», finalitza Pedraza, que es mostra molt content perquè tant Villarejo com Adrián de la Joya donaven suport al seu pla per donar una «destralada» de 50 milions a Andbank, el principal rival dels Cierco, que ara reclamen 140 milions d’euros a l’Estat espanyol per la intervenció de la filial del BPA, Banco de Madrid.

Per aconseguir aquesta «destralada», Villarejo comenta amb els seus companys com fa mesos que treballen per obtenir proves contra Andbank i aconseguir «assaltar un banc». «Si això segueix així, ni el Largo [l’advocat Javier Iglesias], ni [Mariano] Rajoy, ni [Cristóbal] Montoro, ni el ministre de l’Interior faran res. Els Cierco rebran. I [l’exdirector general de BPA] Joan Paul Miquel s’ha menjat dos anys de presó. Ha estat 22 mesos i el Constitucional ha dit que no hi ha proves», lamenta Pedraza

L’empresari aposta per «endurir» la pressió contra el Govern andorrà: «S’està preparant un dossier bastant heavy metal que deixa tot l’Andbank i tot el consell d’administració als peus dels cavalls». A més, assegura que la informació contra aquest banc l’havia rebut dels escortes personals de la família Cierco, que eren expolicies, i que li havien entregat els documents «amb làtex».

Contra Martín Blas

Notícies relacionades

En el mateix àudio, Pedraza explica en què consistiria la seva estratègia. Pretenien que Villarejo i l’excap de l’UDEF José Luis Olivera assumissin com si fos una investigació pròpia la documentació que havien aconseguit al marge de qualsevol indagació judicial.

«Hi ha suficient informació molt dura d’un entorn que Olivera i tu [Villarejo] en el fons heu estat allà enredant, i allà us heu cremat també. I el Pepe ha de pujar a la calor o a l’ombra de la Justícia andorrana. [...[ I buscarem la fórmula de dir: escolti, miri, és que [l’excap d’Assumptes Interns] Marcelino Martín-Blas em va treure, perquè jo havia portat la... i jo vaig continuar treballant i miri senyoria, i allà derrotes a tots, i el Govern d’Espanya agafa tota la informació teva, i diu que ets un ciutadà honest i que has estat a sobre empassant-se la merda, i tu el que volies era derrotar tothom, però fins que no t’ha trucat un jutge; com aquí a Espanya ningú t’ha preguntat i m’han llançat per la porta del darrere, ja que miri jo he callat, però miri: els Pujol funcionaven pum, pum, pum; el president del Govern d’Andorra funcionava pum, pum, pum, pum, Andbank feia pum, pum, pum, i quan jo vaig arribar allà em van treure perquè hi havia interessos de ‘noséqui’, en aquest cas l’amic Marcelino [Martín-Blas], i ell sabia perfectament que els Pujol tenien els comptes; i l’altre no té ni puta idea, no és tan llest com nosaltres, i tu li llances la merda a l’altre, i no tira merda per a dalt ni res», diu de forma literal Pedraza a Villarejo.