Peça de Mètode 3

El jutge arxiva l’únic nexe de l’«operació Catalunya» del cas Villarejo

  • Considera que no hi ha indicis de delicte i que els fets s’investiguen en jutjats de Barcelona

El jutge arxiva l’únic nexe de l’«operació Catalunya» del cas Villarejo
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha procedit a arxivar l’única del gairebé mig centenar de peces que formen el cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials i el principal imputat del qual és l’excomissari José Manuel Villarejo, amb certa relació amb l’«operació Catalunya»: la iniciada arran d’una denúncia del propietari de l’agència de detectius Método 3, Francisco Marco, pels registres policials realitzats el 2013 a la seva seu, amb els quals sosté que li van arrabassar il·legalment documentació que guardava.

El magistrat, que ha fet seva la proposta de la Fiscalia Anticorrupció després de tornar a prendre declaració a un dels presumptes perjudicats per l’entrada a Método 3, un dels seus llavors detectius, Julián Ángel Peribáñez, considera que els fets investigats no revesteixen característiques de delicte, i que, en cas de fer-ho, es tractaria de fets investigats en altres jutjats, en concret, a Barcelona.

A més, afirma que «els fets que s’investiguen a la present peça presenten una íntima connexió amb els que han sigut objecte» d’investigació a la peça Land, relativa a les disputes que es van viure per l’herència en el si de la família propietària de la urbanització de luxe La Finca, als voltants de Madrid.

Es tracta d’una de les tres que s’han jutjat en el primer judici a què ha sigut sotmès Villarejo, i el jutge explica que allà s’ha valorat «el suposat apoderament de la documentació i el seu tractament» per un funcionari públic, com era l’excomissari, per la qual cosa no es pot tornar a valorar. A més, no s’han trobat indicis que actués mogut per un encàrrec o servei, cosa que diferencia l’ocorregut a Método 3 amb altres empreses o particulars que van contractar l’expolicia a través del vaixell insígnia del seu entramat empresarial, Cenyt.

Menjar a La Camarga

Notícies relacionades

A més, afirma que la gravació del restaurant La Camarga, entre la llavors presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, i Victoria Álvarez, exparella del primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, «ha sigut investigat per part dels jutjats d’Instrucció» de Barcelona. I això impedeix tornar a investigar el presumpte encàrrec i el seu desenvolupament pel principi bàsic de la justícia que no es poden jutjar dues vegades els mateixos fets.

La interlocutòria acaba explicant que en qualsevol cas determinar si en el registre del 2013 hi va haver o no una detenció il·legal i una actuació policial il·legal a Barcelona supera l’àmbit de la seva investigació sobre les actuacions de Villarejo.