Acusada de falsedat i prevaricació

Divisió d’opinions a Junts sobre la declaració de Laura Borràs en el seu judici

El seu entorn en defensa la innocència i insisteix en la «persecució política», però els seus detractors creuen que menteix

Divisió d’opinions a Junts sobre la declaració de Laura Borràs en el seu judici

Elisenda Pons / ACN vídeo

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

N’hi ha prou amb preguntar, dins de Junts per Catalunya, sobre l’actuació de Laura Borràs, per aconseguir una divisió d’opinions frontal, absoluta i irreconciliable. Aquesta vegada no ha sigut una excepció. La tàctica de Borràs de centrifugar totes les responsabilitats, en la seva declaració en el judici en què s’enfronta a sis anys de presó, 21 d’inhabilitació i 144.000 euros de multa per prevaricació i falsedat documental, ha aconseguit adhesions fèrries en el seu partit, i a alhora crítiques, en privat, per les seves «mentides» davant el tribunal.

No hi ha terme mitjà. Els que donen suport a la presidenta de la formació independentista creuen que, després de prestar declaració ahir, ha quedat acreditat que «no ha fet res malament i sempre ho ha explicat a qui ha volgut escoltar». Els seguidors de la presidenta creuen que ella no s’encarregava de fer pressupostos, quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Insisteixen, com Borràs, que assistim a un cas de «persecució política» per part dels que «la volen morta». «La seva defensa ha sigut claríssima –afegeix un altre dirigent pròxim a Borràs–, la sentència pot ser de ‘lawfare’, però seria absolutament injusta des del punt de vista jurídic. Els del TSJC tindran feina», etziben.

«Mentidera»

Notícies relacionades

En canvi, els crítics amb Borràs creuen que la seva defensa no té fonaments sòlids, i que no és fidel a la veritat quan defensa, com va fer aquest dilluns, que la intervenció general de la Generalitat va avalar les seves actuacions a l’ILC quan aquesta va presentar al·legacions en l’informe de la Intervenció que havia detectat incidències. «És una mentidera compulsiva», afirmen els més llunyans a Borràs en el partit. «Si respons només les preguntes del teu advocat, és que ho tens més que complicat», opina una altra persona de la direcció, que afirma que, una vegada més, la presidenta de la formació ha remarcat la seva egolatria davant el tribunal. «No dubtarà a arrossegar-nos a tots si les coses no li van bé», adverteix aquesta font respecte a una possible sentència desfavorable per a Borràs.

Aquest dilluns, davant el Tribunal Superior de Justícia, Borràs va asseverar, en relació amb els contractes presumptament irregulars amb l’informàtic Isaías Herrero: «En cap moment s’ha vulnerat la llei de contractes, hi havia treballs i encàrrecs que no superaven el límit de la llei, per a objectes diferents, qüestions diferents i anys diferents». A part de la màxima de negar les suposades irregularitats, la presidenta de Junts es va escudar en els seus subordinats en la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), organisme que va dirigir entre el 2013 i el 2018, a l’explicar la tramitació dels expedients de contractació sota sospita. I no va deixar passar l’oportunitat de reiterar que la investigació contra ella és una «persecució política».