Pressupostos de la Generalitat

El PSC promet «complir» el seu acord amb ERC tot i que estudia les esmenes de Junts

Els Comuns adverteixen el Govern que trencaran l’acord pels comptes catalans si hi ha diners destinats als macroprojectes

El PSC promet «complir» el seu acord amb ERC tot i que estudia les esmenes de Junts

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha promès aquest dilluns que el seu partit «complirà» el seu acord pressupostari amb el Govern de Pere Aragonès, tot i que també «estudiarà» les 1.800 esmenes presentades pels grups. Tortolero ha transmès així un missatge de tranquil·litat a ERC i també als Comuns, que aquest mateix dilluns han advertit que donaran per trencat l’acord pressupostari amb el Govern si, com a resultat de les esmenes parcials de JxCat, finalment es destinen diners a macroprojectes com la B-40, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat.

La portaveu socialista ha retret als Comuns la seva advertència: «Declaracions tan pujades de to denoten impotència», ha afirmat, si bé ha deixat entreveure que el PSC no aprofitarà el tràmit parlamentari per modificar l’acord firmat amb el Govern. «Complirem l’acord de pressupostos al qual vam arribar», ha assegurat Tortolero, quan se li ha preguntat si el PSC es planteja recolzar les esmenes de JxCat per impulsar els macroprojectes que també defensen els socialistes.

Tortolero ha assenyalat que, en qualsevol cas, el seu partit «estudiarà les 1.800 esmenes» dels grups parlamentaris, tot i que ha donat a entendre que no té intenció de contradir l’acord al qual va arribar amb ERC, que ja fa referència a aquests macroprojectes, si bé no destina partides pressupostàries per executar-los.

A l’espera que dijous vinent la portaveu parlamentària dels socialistes catalans, Alícia Romero, doni més detalls sobre la posició del PSC en relació amb les esmenes, Tortolero ha precisat que no hi ha «cap indici» que l’acord pressupostari amb ERC «no s’hagi de complir».

ERC, per la seva banda, ja ha deixat clar que rebutjarà les esmenes de Junts, perquè, segons ha dit la portaveu Marta Vilalta, forma part d’un acord amb el PSC i els Comuns.

L’avís dels Comuns

D’altra banda, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha advertit que la seva formació donarà per trencat l’acord pressupostari amb el Govern si, com a resultat d’una esmena parcial de JxCat, es destinen diners als macroprojectes.

L’advertència l’ha fet aquest dilluns Mena, que, no obstant, ha valorat positivament la manifestació que va tenir lloc ahir a Sabadell (Barcelona) en contra de la construcció d’un d’aquests macroprojectes, el del quart cinturó, i que segons aquest portaveu dels Comuns va reunir més de 4.000 persones.

«Que serveixi d’avís a navegants per als que volen introduir macroprojectes per la porta del darrere dels pressupostos de la Generalitat, i que això ho tingui clar JxCat, però també el PSC», ha apuntat el portaveu de Catalunya en Comú

Notícies relacionades

És a dir, ha afegit Mena, «aprovar l’esmena de JxCat equival a votar que Catalunya no tingui pressupostos», perquè «som molt clars, si hi ha un sol euro destinat als macroprojectes, donarem per trencat l’acord de pressupostos».

Ha apel·lat, en aquest sentit, a la paraula donada als Comuns pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no hi hauria diners per als macroprojectes en els pressupostos, i l’ha instat que «no cedeixi als xantatges de JxCat».