Esmenes als pressupostos

El PSC porta a votació que es frenin els 40 milions per a la renda bàsica universal

Els socialistes modifiquen de la mà d’ERC i els Comuns el Fondo de Transició Nuclear que van pactar amb Junts

El PSC porta a votació que es frenin els 40 milions per a la renda bàsica universal

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’acord de pressupostos entre ERC i el PSC es va desencallar, especialment, a partir de la cessió que van fer els republicans amb l’execució de la B-40 entre Sabadell i Terrassa, però, tot i que no tan sonades, els socialistes també van fer cessions. Una de les peticions que va caure del pacte va ser la de frenar els 40 milions per al pla pilot de la renda bàsica universal, però el grup de Salvador Illa ha vehiculat ara aquesta reclamació a través de les esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres.

Aquest fet provocarà que el Parlament hagi de votar sobre aquest pla que el president Pere Aragonès va pactar amb la CUP en el marc de l’acord d’investidura. Des que va segellar l’aliança pressupostària amb els socialistes, el Govern ha insistit que manté l’impuls del que pretén ser l’embrió de la implantació d’aquesta renda. Però el PSC argumenta que «no és el moment» d’invertir en aquest pla pilot, que els 40 milions es poden destinar a la urgència de combatre la inflació i que, per tant, s’hauria de retardar la seva posada en marxa, un posicionament que va inquietar les entitats del tercer sector, fermes defensores de la renda bàsica.

Aquesta serà una de les qüestions més candents de les esmenes que el grup d’Illa ha registrat al Parlament. Altres reivindicacions del PSC que van caure del pacte pels comptes, com que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) malgrat dependre de la Cambra catalana o la supressió de la delegació del Govern de Barcelona –l’acord fixa avaluar la idoneïtat de les delegacions–, no han sigut incloses.

Notícies relacionades

En total, el PSC ha presentat conjuntament amb ERC i els Comuns 64 esmenes per modificar alguns punts de la llei de mesures amb vocació de «millorar» aspectes relacionats amb els àmbits de salut i educació o amb la instal·lació d’energies renovables, així com 11 més al projecte de llei de pressupostos. Però també n’ha presentat 11 en solitari a la llei de mesures, com la del pla pilot de la renda bàsica, que caldrà veure si tenen prou suport per prosperar.

Entre les esmenes que ha presentat el PSC de forma pactada amb ERC i els Comuns hi ha la modificació del Fons de Transició Nuclear, que inicialment els socialistes van canviar per la via exprés amb Junts, perquè inclogui els municipis de les Garrigues i del Segrià. Amb aquesta modificació, seran beneficiaris del fons tots els municipis de l’àrea d’influència de la zona PENTA I i tots els municipis de menys de 12.000 habitants de la zona PENTA II. Els republicans han celebrat en un comunicat que s’hagi pogut «corregir un dels errors» que creuen que Junts i el PSC van cometre a finals del 2022.