Catalunya

El Govern no veu necessari reunir la taula perquè el diàleg «és permanent»

La ministra Isabel Rodríguez afirma que «s’ha recuperat la normalitat institucional»

El Govern no veu necessari reunir la taula perquè el diàleg «és permanent»
3
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, ha assegurat que no hi ha data per a una nova reunió de la taula de diàleg Govern-Generalitat perquè «s’ha recuperat la normalitat institucional», parlen i dialoguen «permanentment» i no és necessari un «instrument extraordinari».

La també ministra de Política Territorial ha fet aquestes declaracions aquest dijous durant una visita a l’Escala, on ha sostingut que, «en aquest moment, és molt important reivindicar el que s’ha aconseguit amb un esforç col·lectiu de les dues administracions» que «dona tranquil·litat als catalans en les seves relacions socials més habituals que s’han vist perjudicades per l’anterior situació».

«El Govern central –ha afirmat– celebra que no sigui necessari dotar-nos d’aquesta manera de convocar-nos o reunir-nos, sinó que el diàleg avui és permanent i des d’Espanya amb Catalunya mirem al futur amb optimisme».

Sobre la possibilitat d’una nova convocatòria de la taula de diàleg aquest any, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va admetre dimarts que la Generalitat veu «difícil» poder reunir-la aquest any a causa del «context electoral» marcat per les eleccions municipals de maig o les pròximes generals.

Sobre la reforma del Codi Penal i la decisió de la fiscalia d’aplicar la modalitat agreujada de malversació al diputat d’ERC i ex alt càrrec del Govern Josep Maria Jové, i al president de Port de Barcelona, Lluís Salvadó, Isabel Rodríguez ha destacat la «importància» de l’«esforç» fet pel Govern «per portar a la política un problema que mai es va haver de deixar fora de la política, sinó que hauria d’haver-se donat una solució llavors».

«Hem fet esforços molt importants, el president (Pedro) Sánchez tenia una convicció molt forta per tornar la convivència amb Catalunya, aquests instruments que hem utilitzat han donat un bon resultat, ningú nega avui que Catalunya està millor que el 2017», ha manifestat.

En aquest sentit, ha assegurat que en la reforma del Codi Penal també han fet «passos importants» per harmonitzar la legislació penal espanyola amb els països de l’entorn i que, com a executiu, han fet tot el que havien de fer, «respectant la resta de poders de l’Estat».

La visita de la portaveu a l’Escala ha coincidit amb l’anunci de la titular de Transició Energètica, Teresa Ribera, que dimarts s’aprovarà el POEM (Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim), que es preveu que inclogui el golf de Roses com a zona on es podran instal·lar parcs eòlics marins.

La ministra portaveu ha dit que «no pot confirmar aquest extrem» i ha assenyalat que amb els esdeveniments recents i el context geopolític «és innegable que és necessari que Espanya compti amb fonts d’energia renovables i avançar en autonomia energètica».

«La fortalesa més gran que pot tenir Espanya per a la seva independència energètica és comptar amb fonts d’energia renovables. Els parcs eòlics marins ofereixen aquesta possibilitat d’energies netes amb menys impacte mitjà ambiental i qualsevol iniciativa d’aquest tipus ha de comptar amb els requisits mediambientals que en el seu moment seran aprovats», ha afegit.

Unes vint persones s’han congregat davant l’Ajuntament de l’Escala durant la visita per expressar el seu rebuig del parc eòlic del golf de Roses.

Notícies relacionades

L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, per la seva banda, ha demanat a la ministra ajuda per continuar cuidant el Moll Grec, un patrimoni amb 2.000 anys d’història.

«Volem continuar protegint-lo i continuem treballant per veure de quina forma des del Govern podem tenir una col·laboració per ajudar en la seva conservació», ha explicat.