El laberint català

¿Què és la taula de diàleg sobre Catalunya i com funciona?

¿Què és la taula de diàleg sobre Catalunya i com funciona?
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Avançant a batzegades, la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat es reunirà per segona vegada aquest dimecres, any i mig després de la primera i única trobada bilateral entre els dos executius. Aquella primera cita va tenir lloc el 26 de febrer del 2020, poques setmanes abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. La Covid i l’interinatge del Govern abans i després de les eleccions del febrer han anat retardant aquesta segona reunió, que serà la primera amb ERC al capdavant de la Generalitat.

Però, més enllà de la conjuntura política, responem a continuació alguns dubtes sobre què és i com funciona la taula de diàleg.

¿Com va néixer la taula de diàleg?

La taula de diàleg va ser part de l’acord assolit entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, el gener del 2020. Els dos partits van pactar aquest format de diàleg amb la voluntat de resoldre el «conflicte polític» entre Catalunya i la resta d’Espanya, un instrument en el qual els independentistes podrien plantejar les seves reivindicacions, al marge dels assumptes competencials i d’inversions, que s’aborden a la comissió bilateral. La literalitat del text defineix el fòrum com a «taula bilateral de diàleg, negociació i acord per a la resolució del conflicte polític». Junts va quedar al marge d’aquest acord.

¿Quins principis regeixen la taula de diàleg?

Segons l’acord entre el PSOE i ERC, la taula de diàleg se sustenta sobre quatre principis:

  • Composició: estarà integrada pel Govern i la Generalitat «de manera paritària i amb els membres que les dues parts decideixin».

  • Contingut: l’acord estableix un «diàleg obert sobre totes les propostes presentades». És a dir, les parts podran aportar «amb llibertat de continguts» les seves propostes sobre el futur de Catalunya, i es «valoraran, debatran i argumentaran les posicions al respecte de cada proposta».

  • Calendari: la taula establirà «terminis concrets» per a les seves reunions i per presentar les seves conclusions.

  • Seguiment i garanties de compliment: la taula fixarà «mecanismes per garantir l’inici i manteniment de la seva activitat i el compliment dels acords».

¿Quins objectius té la taula de diàleg?

Notícies relacionades

El pacte compromet les parts a buscar «acords que comptin amb un suport ampli de la societat catalana» i a «impulsar l’efectivitat dels acords que s’adoptin a través dels procediments oportuns», que no concreta. I deixa oberta la possibilitat d’un referèndum per ratificar el resultat final: «Les mesures en què es materialitzin els acords seran sotmeses en el seu cas a validació democràtica a través de consulta a la ciutadania de Catalunya, d’acord amb els mecanismes previstos o que puguin preveure’s en el marc del sistema jurídico-polític».

¿Què es va acordar en la primera reunió?

Segons el comunicat conjunt que van remetre els dos governs, la primera cita va servir per «establir les bases del diàleg» i per «constatar la naturalesa política del conflicte i que aquest requereix una solució política». Les dues delegacions van coincidir que la taula és l’«instrument» amb què vehicular una «solució», per la qual cosa es van instar a continuar explorant aquesta via. Els acords assolits van ser quatre:

  • Que el fòrum es reuniria mensualment.

  • Que se celebraria alternativament a Madrid i Barcelona.

  • Que els presidents i vicepresidents s’incorporarien a la taula «quan sigui necessari ratificar acords polítics, tret que alguna de les parts decideixi una altra composició»,

  • Que qualsevol pacte es formularia «en el marc de la seguretat jurídica».